Когато бях мъничка, се радвах на всяко едно малко шоколадче. Когато това се случваше изпадах в неописуемо щастие.

Затова я нарекох момичето с шоколада. Елена Тодорова днес празнува. Става на 23 години. Твърде крехка възраст за всичко, което Ели натрупа като житейски опит. Случиха й се толкова много неща. Много от тях хубави. Тя бе част от любимите ни “златни момичета”, които се събраха в ансамбъл през есента на 2009 година. След това започнаха своя път и още през есента на 2011-та станаха световни шампионки в Монпелие.

“Госпожо, помните ли в началото, когато ни обещахте, че ще станем световни шампионки? Вярвахме, че ще бъдем такива, но не мислехме, че ще стане толкова скоро. Може ли да ви прегърна! Днес ние сме световни шампионки”, каза Ели през сълзи и се хвърли на врата на треньорката си Илиана Раева малко след спечеления златен медал във френския град през 2011 година. Какво преживяха тогава... Преминаха го и пак станаха шампионки.

После продължиха да мечтаят за олимпийски медал, но не се получи. Това бе още един житейски урок, който Ели и останалите момичета понесоха. Защото не всичко в живота е цветя и рози.

Тя тръгна от Търговище при треньорката си Светлана Куюмджиева и стигна до световния връх. По пътя трябваше да изтърпи много, но и да получи много. Тренираше, трудеше се и... правеше своите типични лудории, заради които я наричаха лудото Ленче. Тя запази детското в себе си, лъчезарната усимвка и позитивизма. Въпреки всичко.

Тя запази усмивката си въпреки че плачеше в онзи момент, в който... се появи мишка на телевизора в стаята й в общижитието в София, след като трябваше да пристигне в столицата, за да продължи да гони върховете. Много по-лесно щеше да бъде да си остане в Търговище, но щеше ли да стане златно момиче и световна шампионка?! Ели плачеше и когато баща й си тръгваше от София, след като идваше да я види, но продължи да преследва мечтите си. И постигна голяма част от тях. С усмивка на уста, забавните лудории и басовете с Илиана Раева за... шоколад естествено.

Честит рожден ден, Ели. Пожелаваме ти много здраве, късмет, щастие и любов с любимите хора до теб. Остани онова дете, което винаги мечтаеше за шоколад.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ