Великата Мария Гигова навършва днес 70 години. Тя е първата в историята на художествената гимнастика с три поредни абсолютни световни титли (1969, 1971, 1973). По повод юбилея настоящият председател на федерацията Илиана Раева написа емоционален текст, с който поздрави Мария Гигова.

„Честит рожден ден на великата Мария Гигова. Честит юбилей на "Най-златната от златните"! Така я нарече незабравимият Люпи Неделчев и така озаглави книгата, която посвети на великата Мария Гигова.

Бях благословена с късмета да видя на живо изпълнението на ВЕЛИКАТА ШАМПИОНКА, когато бях на девет години. Помня, че когато свърши съчетанието си с лента по музика на "Кармен", бях вцепенена и не можех да ръкопляскам. Екзалтирани хора около мен крещяха и ръкопляскаха... възрастни жени плачеха със сълзи... А аз гледах омагьосана и не можех да ръкопляскам. Дни наред не бях на себе си и не можех да изкарам от съзнанието си и от душата си спомена за преживяното. След няколко дни, под въздействието на изпепеляващата душевна експлозия, написах стихотворение за Мария Гигова.

Никога повече не преживях подобно нещо, с която и да е шампионка (българка или от друга държава) по художествена гимнастика. Никога повече не видях хора, които да крещят по този начин и да плачат така в зала по художествена гимнастика...

Мария Гигова беше дълги години много успешен председател на БФХГ. Това е единственият ръководител, който никога в живота си не си позволи да повиши тон на когото и да било, независимо от ситуацията. Не съм срещала по-овладян и по-внимателен към хората човек от нея.

Мария Гигова е дългогодишен член на техническия комитет към световната ни централа ФИГ. Тя е безспорен авторитет сред най-влиятелните хора на тази могъща организация. Когато я видя на съдийската маса на световни първенства, Световни купи и олимпийски игри, винаги успява да ме зареди със сила, вяра и спокойствие.

Мария Гигова е символ на победа, красота, нежност, деликатност, сила, изящество, толерантност, воля, смелост и още много други красиви достойнства. Мария Гигова е символ на българската и световна художествена гимнастика.

Благодаря ти, Мария, за всичко, което си!

Бъди здрава, все така благословена и щастлива с любимите си внук, дъщеря и близки. Бъди винаги до нас и не спирай да раздаваш своята положителна енергия

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!