Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева направи равносметка на изминалата година.

Тя определи 2016 година за изключително бурна година за българската художествена гимнастика. Година в която имаше всичко - драма, трагедия, радост, сълзи от болка, сълзи  от щастие, еуфория и всичко в името на голямата цел - медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Извървяният път, който премина през Ада, за да стигне до Рая, си заслужава. Всяко нещо има своята цена. Колкото по-голяма е мечтата, толкова по-скъпо плащаш. Това, през което трябваше да преминем, беше неописуемо. С днешна дата смятам, че това е било едно изпитание – за характера, за волята, за силата на духа както нашата, така и на момичетата. Ние минахме през това изпитание и получихме своята награда и това не беше олимпийския медал.

Изпитание как ще се справим с работата си. Аз като основател на този отбор, трябваше да го поведа. Ина беше съсипана емоционално, но трябваше да продължи. А момичетата трябваше да осъществят мечтата си. Ние минахме през изпитанието и получихме наградата. Това не беше медалът, а получихме огромната любов на хората. Това всъщност е най-голямата ни награда, по-голяма от медала в Рио", коментира Раева пред Българското национално радио.

“Ако трябва с една дума да кажа каква беше тази година, абсолютно спокойно мога да кажа – щастлива и успешна”, каза още председателят на федерацията.

Илиана Раева коментира и провелия се конгрес в края на миналата година: "В последните години България изключително много издигна авторитета си в международен план. Постигнахме страхотна победа, тъй като ФИГ е страхотна международна организация. И на един такъв конгрес - там всичко е влияние и политика. На този конгрес отново се показа личността на Мария Гигова. Но това не означава спокойствие. Такова ще има, ако момичетата бъдат готови да печелят медали. А това, че ни дадоха домакинство на световно първенство, също е огромен успех. Нашата Световна купа ще бъде една от четирите, която ще бъде квалификация за Олимпиадата в Токио."

"Ина Ананиева е най-успешният треньор в новата история на художествената гимнастика. Може би ще си почине известно време, но едва ли ще се откъсне завинаги. Тя доказа, че има какво да покаже и с какво да бъде полезна. Бранимира Маркова е треньор на най-успешната ни гимнастичка - Невяна Владинова. Радвам се, че покани за свой помощник Силвия Стойнева. Виждам, че има нормална обстановка и в индивидуалното направление, които се готвят централизирано. Надявам се да постигнем жадуваните резултати - медал в многобоя на индивидуалното.

Весела Димитрова я познавам много отдавна. Когато Ина Ананиева ми каза, че има намерение да я покани за помощник, приех преложението прекрасно. Тя е световен и европейски шампион като състезателка. Беше треньор на ансамбъл девойки през 1999 година, когато завоюваха сребърен медал на Европейското в Будапеща. Постигна неподозирани успехи начело на ансамбъла на Швейцария. Спечели медал от Световна купа, четвърто място в Монпелие. Това е безкрайно отдаден на гимнастиката човек и много талантлив треньор. Надявам се с нея да постигнем още по-големи успехи", завърши Илиана Раева.