СТЕФАН РАЛЧЕВ, ПРАТЕНИК НА БЛИЦ В ПЕСАРО

Бронзовата медалистка от Световното първенство по художествена гимнастика Невяна Владинова ще спори за медалите на бухалки по-късно тази вечер. Катрин Тасева пък ще бъде във финала на лента.

Неви имаше малшанса да застъпи лентата си с ръка при риск в началото на изиграването си и накрая завърши с 15.500 точки, които не й бяха достатъчни за финал. Грацията ни обаче излезе пределно мобилизирана и много сигурна на бухалки и след отлично изиграване взе 17.900. За финала Владинова влиза с трета оценка. На лента Неви е първа резерва. Интересно е, че във финала на бухалки няма да бъде една от основните конкурентки на нашето момиче и медалистка от Европейското Линой Ашрам.

Катрин започна с лента – 15.700, след като не направи един от рисковете преди финала, имаше крачки и улавяне за плата. Наглед ниската оценка обаче я класира за финала. На бухалки Тасева беше прекрасна до самия финал, на който бухалка падна, но тя успя да протегне крак и да захлупи, за да не завърши без уред. Катя трябваше да чака почти 9 часа, за да разбере, че около 12 часа след първото си изпълнение ще бъде на финал.

За бухалките Тасева е първа резерва. Тя щеше да бъде на финал, тъй като Александра Аджурджукулезе (Италия) получи 16.800 и домакините подадоха контестация. Оценката на италианката беше повишена до 17 точки.

В многобоя Владинова е вече еднолично на четвърто място с 68 точки. Пред нея са само Дина Аверина, Арина Аверина (Русия) и Линой Ашрам (Израел). Катрин Тасева е осма.
Както е известно, това класиране не определя медалистките, а финалистките. В петък (1 септември) е финалът за многобоя, в който играят първите 24 от квалификациите. Целта пред българките беше да попаднат в първите 12, за да играят в по-силната група и те я изпълниха.

Финалите на бухалки и лента започват в 22 часа българско време и ще бъдат излъчени по БНТ HD.
Снимка Анна Недкова