Още преди да е стартирал новият сезон в художествената гимнастика България записа сериозен успех. Този път не на килима, а сред съдиите. Три наши представителки продължават да атакуват високите нива на йерархията в съдийството. Това са легендарната Мария Петрова, Филипа Филипова и Даниела Велчева.

В края на януари Баку беше домакин на интерконтинентален курс, на който бяха определени категориите на съдиите за целия олимпийски цикъл. И трите ни съдийки издържаха успешно изпитите. Филипа Филипова получи най-високата първа категория в индивидуалното направление и втора – за това при ансамблите.

„За мен беше голяма отговорност да се явя на този курс, на който имаше представители от над 30 страни. Там бяха съдиите с най-голям опит, които са се доказали през годините. Бяхме силно притеснени и трите, защото всяко ново начало е много трудно. Специално за съдиите новият олимпийски цикъл ще бъде изключително труден, защото всичко ще се оценява по различен начин.

Трябва да знаеш всичко перфектно, защото оценяваш изпълнението на момента и то трябва да е точно, за да не ощетиш гимнастичката. Няма да бъде както досега, съчетанията да бъдат предварително описани. Страшно се радвам, че и трите издържахме този курс, заяви специално за предаването на БНР "На финала" пред Кръстина Иванова най-добре представилата се наша съдийка Филипа Филипова.

Мария Петрова е с две втори категории – за ансамбъла и за индивидуалното, а Даниела Велчева е с втора категория за индивидуалното и с трета за ансамбъла.