Новото попълнение на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов говори близо час в пресклуб "България". БЛИЦ ви предоставя пълното интервю с Митко:

-Митко, как се чувстваш вече като играч на Манчестър Юнайтед?

-Много съм развулнуван. Радостен съм, че всичко приключи така, както аз исках. Мечтата ми да играя футбол от най-високо ниво най-накрая се сбъдна. Период, в който се надявам да съм в разцвета на силите си. Надявам се да покажа това, което показвам в последните години. Искам да радвам феновете на Манчестър Юнайтед и да се представям добре. Да видят, че ние българите можем наистина да вършим хубава работа. Благодарен съм на всички хора, участващи в трансфера. Това бе тежък момент, особено в последните дни. Добре е, че всичко завърши добре за мен. Благодарен съм на хората от Манчестър Юнайтед, благодарен съм на хората от Тотнъм, които позволиха трансфера да стане. Никога, ама никога няма да кажа лоша дума за Тотнъм, тъй като те ми дадоха път, вкараха ме в английския футбол. Смея да твърдя, че когато отидох там никой не ме знаеше. Тотнъм ми подадоха ръка и ми позволиха да покажа това, на което съм способен. Благодарен съм най-вече на този човек (б.р. – потупва по рамото Емил Данчев и му се насълзяват очите)

-Кой от Манчестър Юнайтед пръв установи контакт с теб?


-Интересът го имаше още, когато отидох в Англия, имаше вероятност да отида в Манчестър Юнайтед. Тогава обаче сделката не се осъществи и отидох в Тотнъм, които ми дадоха възможност за развитие и да покажа на какво съм спокоен. От Юнайтед явно са ме следили и са решили, че ще им свърша работа. Нещата се развиха така, че все пак заиграх при тях. Това бе мечтата ми.

-Вярно ли е, че преминаването ти в Юнайтед е било пред провал, тъй като от Манчестър Сити са отправили по-примамлива оферта?

-Наистина имаше предложение и от тях. Отправиха умопомрачителна оферта, която пристигна в последния момент. Това накара нещата да бъдат в застой 3-4 часа. Не знаех какво се случва, беше ми много тежко в този миг. Наистина тогава се проведоха много разговори, но аз вече си бях казал мнението. За мен имаше една единствена цел – да облека екипа на Юнайтед. Парите при мен никога не са играли роля и сега беше така. Радвам се, че се получи така и отидох там, където искам. Имам други приоритети в живота
 
-Все пак Манчестър Сити бяха готови да те направят най-скъпи трансфер в историята си?

-Аз имам други приоритети в живота. Както мога да живея добре с 1 милион, така ще живея и с 500 000, и с 10 милиона. Минал съм през много неща, много неща мога да си позволя, но само аз знам как съм ги постигнал, и през какво съм минал. Тези цифри сякаш влизаха през едното ми ухо и излизаха през другото. Аз имах една единствена цел – да бъда футболист на Манчестър Юнайтед и се радвам, че се осъществи.

-Каза, че си имал една цел, каква е следващата пред теб?

-Сега достигнах това, че съм в най-добрият отбор в света, което разбира се е мое мнение, но от сега нататък следват доста трудни задачи за мен. Искам да се утвърдя в отбора и да покажа играта, която съм показвал досега и заради която ме привлякоха в отбора, да оправдая доверието на всички и на ръководството на Манчестър Юнайтед и да радвам феновете най-вече. Но това е изцяло мое задължение и аз съм наясно с това. Работя здраво, трудя се здраво и затова по един или друг начин нещата, през които съм минал са ме научили какво трябва да правя в такива ситуации.

-Какво каза Сър Алекс Фъргюсън по време на преговорите?

-Поласкан съм от вниманието, което човек като сър Алекс отдели на моята личност. Впечатлен съм от него като човек, като треньор всички го познават, но като човек преди не съм имал възможност да контактувам с него. Впечатлен съм от начина по който говореше и се държеше с мен. Разбирам, че той има големи очаквания към мен и аз ще се постарая да ги оправдая напълно.

-Какво означава за теб това, че Алекс Фъргюсън те посрещна на летището?

-Останах шокиран. По принцип Емил Данчев ми бе казал, че ще ни чака сър Алекс и аз останах доста впечатлен, дори втрещен по едно време, тъй като треньорът идва да те посрещне. Наистина бях доста развълнуван – първа среща с него, разговори в колата и след това. Но нещата спират до тук. Той е твой треньор, аз съм футболист и искам да си върша работата съвестно, никога не съм взимал под внимание такива неща.

-"Олд Трафорд" част от пътя към Златната топка ли е?

-Нека първо да започна да играя, да направя първите си мачове, първите си тренировки. До тук постигнах една от мечтите си, но имам и други, а дали ще ги постигна, бъдещето ще покаже.

-Притесняваше ли се, че може да не преминеш в Манчестър Юнайтед?

-Тежко беше, настроенията ми бяха много различни. На моменти си мислех, че нищо няма да стане. В крайна сметка нещата се получиха и вече съм в Юнайтед.

-Какво почувства, когато стъпи на терена на “Олд Трафорд”?

-Уникално е. При самото ми стъпване на терена няма как да не се развълнувам. Представих си как бележа голове, как играя на този стадион.

-Сър Алекс запозна ли те с целите на отбора?

-Нямаше време за такива неща. Занимавахме се с трансфера. Като се завърна в Англия пак ще имам разговори с него. Целите за отбор като Юнайтед може да бъдат само едни – гонене на всички трофеи.

-Ще успееш ли да се концентрираш за световната квалификация с Черна гора?
-Аз съм професионалист и това едва ли ще стане. Нормално е да има еуфория, но знам как да се съсредоточа към предстоящото гостуване на Черна гора. Ще дам всичко от себе си и трябва да спечелим.

-Вярно ли е, че се завърна в България с чартър, който Юнайтед са осигурили?

-Хората се погрижиха така за мен, че останах без думи, за което съм им благодарен.

-Мечтата ти преди да преминеш в Тотнъм е била да отидеш да играеш в Испания. Ако е вярно, това означава ли, че след една година в Англия се изпари тази ти мечта и имаше ли наистина оферта от страна на Реал (М) към теб. И още един въпрос – Алекс Фъргюсън се слави като един от най-безкомпромисните треньори, а ти имаше проблеми при някои от предишните ти наставници. Наясно ли си какво предизвикателство предстои пред теб?

-Докато бях в Германия нещата бяха лесни за мен – Леверкузен, отбор, който безспорно ми даде много, но вече година-две преди да си тръгна почнах да се замислям, че ако човек съзнателно не иска да направи повече от това, което може и с което разполага като възможности, тогава той няма да е щастлив. Затова аз прецених, че е време да се преместя и мислех, че стилът на игра в Испания ще ми пасне, но съдбата явно си знае работата – дойде офертата от Тотнъм и аз не се поколебах да я приема. В Англия също не беше лесно от начало, но нещата се разбиха по един добър за мен начин и продължават да се развиват така, надявам се така и да продължи. Англия е мястото, което наистина ми пасва като футбол. Не съм си мислел, че ще стане така, но понякога човек се изненадва и от собствените си решения, и от нещата, които вижда за първи път и в които участва.
Колкото до другия въпрос, аз го казах. Сър Алекс е мой треньор, аз съм футболист и трябва да изпълнявам това, което той иска от мен на терена, така че съм напълно наясно с това. Колкото до конфликтите ми с треньорите – не мисля, че съм имал проблем с някой от треньорите, просто нещата понякога се преувеличават. Аз обичам да разговарям с треньорите и да изказвам мнението си по някои въпроси и когато се иска моето мнение, аз го давам. Давал съм го и без да го искат, но ги има тези неща във футбола, нито съм първия, нито последния футболист, който ги прави тези неща, но са изопачени тези неща, че имам проблеми, аз съм доста мирен човек.

-Какво ще кажеш на феновете на Юнайтед в България?

-Надявам се да ме подкрепят и да ги радвам. Поласка ме реакцията на феновете, които бяха вчера на “Олд Трафорд”. Всички ме приеха много добре.

-Говорил ли си скоро с Роби Кийн? Предстоят ви две срещи (б.р. - срещата на Юнайтед с Ливърпул и световната квалификация на България с Ейре).

-Бяхме доста близки с него. Желая му късмет в Ливърпул. Като се видим на терена ще си припомняме миговете от Тотнъм.

-Ще успеете ли да се класирате на световното в ЮАР?

-Всички го желаем. Цяла България го иска и дано го постигнем. Групата е много тежка. Всичко може да се случи, Италия може да не се класира.

-Каква е разликата между Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Леверкузен?

-Говорих си със Сър Алекс. Изненада ме, че той помни мачовете ми срещу тях с екипа на Леверкузен. Дори си спомня за гола ми. Сега вече съм в отбор, който е на най-високото ниво. Разликата е много голяма, тепърва ще я виждам. Само като видях базата на Юнайтед и останах изумен. Аз съм напълно щастлив и дори мога да спя на палатка пред “Олд Трафорд”. И един телевизор само ще ми стигне.

-Как се чувстваше в последните месеци в Тотнъм? Май не ти беше много добре?

-Лоша дума срещу никой няма да кажа. Напоследък четох много изказвания, но все пак всеки има право на мнение. Никога не съм и няма да се сърдя на такива неща. Едно е сигурно – никога няма да кажа лоши неща за никого.


-Сър Алекс вече каза ли ти на какъв пост точно ще играеш? Той има много футболисти в атака и може да реши да те върне по-назад.

-Не сме говорили, но със сигурност и това ще стане. Треньорът си има изисквания и е нормално да ги спазвам. Проблеми нямам. Мога да играя и на върха на атаката и зад нападателите, като им създавам положения.

-Как ще се справиш с напрежението, предстои ти дебют с Ливърпул и няма как да не се вълнуваш?


-Нормално е да има напрежение. Като направя първата тренировка вече ще се чувствам по-добре. Срещу Ливърпул няма от какво да се притеснявам. И преди съм играл срещу големи отбори, и на финал в Шампионска лига съм играл. ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

             Oще от пресконференцията: