Георги Чиликов е бивш национален футболист, играл за Черноморец, Нефтохимик, Левски, ЦСКА, Национал Мадейра (Португалия), Далиен (Китай) и Тобол. Има над 300 мача, в които е отбелязал повече от 100 гола. Бил е помощник-треньор в Нефтохимик, Черноморец, Оборище, Лудогорец, Берое, както и старши треньор на Оборище във „В“ група. Преди десет дни за първи път в кариерата си е назначен за старши треньор в Еfbet Лига, поемайки Арда. След два мача начело на тима записва и първата победа в елита на българския футбол - 3:0 над Пирин (Благоевград). Георги Чиликов застана пред камерата на ARDA TV и сподели вижданията си за неговата кариера начело на Арда:

- Здравейте, г-н Чиликов, вече повече от една седмица сте начело на отбора, какво е вашето впечатление от тима на Арда?
– Аз съм от една седмица с момчетата от Арда, но преди това съм бил помощник в Първа лига и съм разузнавал отбора, но сега през тази седмица ги опознавам по характер, по начин на трениране. Доволен съм от това, което виждам. Това са моите критерии по отношение на работата. 

По отношение на играта - има доста да се надгражда, доста е свършено от треньорите преди мен. Аз имам мои виждания, но до този момент е минало доста малко време, за да мога да променя. На един треньор му е нужно поне 6 месеца до година, за да може да промени нещо в стила на игра, така както той иска. Победата срещу Пирин е изключително и само благодарение на момчетата, аз най-много малко да съм им вдъхнал увереност. Това, което са направили колегите преди мен, е допринесло за тази победа.

Чиликoв пред БЛИЦ: Новината за Херо дойде като гръм от ясно небе

- Наложи се малко екстремно да поемете този пост. През тази година доста неща се случиха за първи път в Арда - отборът игра финал за Купата на България, игра в Европа и още други успехи. Сега Вие записахте първата си победа като старши треньор в „А“ група, което трябва да ви ласкае.
– Естествено, че се чувствам приятно, но как да кажа, все още съм неопитен като старши треньор в „А“ група и гледам да запазя реалната преценка, и оценка без емоции. Има доста тежки мачове в първенството и трябва да съм реалист с това, което правя.

- Какъв ще бъда вашият стил на игра?
– В момента не мисля за стил, а да заздравим резултатите, защото отборът по една или друга причина след всичко, което постигна последната година има един такъв пик, или си дал максимума от възможностите си, следва лек спад, ако не се надгради. 

Отборът бе напуснат от няколко играчи, поради една или друга причина не са дошли други футболисти на тяхно място, и от там е нормално да има лек спад в играта. Имам определени изисквания към играта, видях, че това се получи срещу Пирин и през второто полувреме срещу Ботев (Пд), но само в определени моменти. Трябва да се мисли в дългосрочен план, в момента не е това актуалното.

– Арда бе даван за пример през миналата година, когато се разчиташе само на българи, сега има трима чужденци. Има ли нужда от нови играчи, защото това е една доста актуална тема, която всеки ден се пише в медиите?
- Вижте, аз съм наясно, че ако вземем нови футболисти, това ще вдигне конкуренцията. Аз съм бил в основата на селектирането на предишните отбори, където съм бил, участвал съм пряко в избора на играчи. В този момент е много трудно да вземеш добър играч, който да е свободен. От тук нататък ние в лицето на треньорите, Ивайло Петков като спортен директор, ще трябва да преценим как да действаме в тази посока, за зимата имам предвид.

- Колко важна за Арда бе победата срещу Пирин?
– Всяка победа е важна. Много важно е, че завършихме на нула и вкарахме три гола. Това не се беше случвало на Арда в последните мачове. Имахме късмет в определени моменти от мача с Пирин, както и техните играчи направиха индивидуални грешки.

- Арда много вдигна летвата през миналата година и това сега е задължаващо. Имате ли идеи какво трябва да се направи за да се надгради постигнатото до този момент?
– За надграждане от това, което е направил отбора не е невъзможно, но ми се струва много трудно поради много причини. Трябва да сме реалисти все пак. Момчетата и емоционално, и физически дадоха максимума от себе си. Ако те искат да продължат в тази посока, трябва да работят още повече. Защото падне ли нивото на тренираност, ще има такива резултати като с Ботев (Пд), Локомотив (София) и др. Ще има демотивация и ние като треньори трябва да преценим кой и кога може би е стигнал този пик и трябва да бъде заменен, или да поговорим с него.

- Какво бихте казал на феновете на АРДА?
– За първи път се видях с тях на мача с Пирин и бях приятно изненадан от отношението към футболистите първо, и после към мен. Феновете винаги усещат кога отборът се раздава, и треньорите, и хората в клуба. В крайна сметка те трябва да разберат, че във футбола има загуби и победи.

Efbet Лига - сезон 2021/2022