Формула 1 е мястото за най-елитните пилоти на планетата. Малцина достигат "светия граал" на моторните спортове, а конкуренцията е толкова жестока, че да си безкрайно талантлив и отдаден просто не е достатъчно. Трябва да си специален.

Точно такъв е един българин – Никола Цолов, в когото повярва легендата Фернандо Алонсо. 15-годишният пилот се развива под ръководството на един от най-великите и популярни пилоти в историята на Формула 1 и разказа пред Борислав Орлинов и БЛИЦ какво е да си в отбора на „необикновените“.

Никола и Фернандо са в непрекъснат контакт. Истинско признание е един българин да бъде подготвен за наследник на Алонсо.

200 лв Начален Бонус Спорт!

Цолов е в отбора на "Кампос Рейсинг", а тази година влезе в страхотна серия, като спечели шест поредни победи и общо седем за сезона.  Последната в автомобилната "Формула 4"  дойде на легендарната белгийска писта "Спа-Франкоршан".

- Никола, знам, че сред феновете на автомобилните спортове вече си достатъчно популярен. Иска ми се обаче да разкажем повече за теб и пред по-широката аудитория. Давам ти думата да кажеш най-важните моменти от кариерата си дотук.

- През 2016 година започнах да карам картинг професионално. През 2018 започнах на много по-високо ниво. През 2019 година спечелих Световните картинг серии, а това ми даде възможността да се кача в още по-горна категория и да карам с шасиото на Фернандо Алонсо. Това продължи две години. Миналата година беше много успешна за мен и благодарение на това се свързахме с Фернандо, който ми помага изключително много.

- Твоята майка е най-верният човек в екипа ти обаче. Кажи и за нейната роля.

- През цялото време е с мен. Естествено, на пистата се оправям сам, а тя се грижи за останалите неща. Баща ми помага много финансово, но все още търсим спонсори. Моторните спонсори са много скъпи и спонсорите ще помогнат да продължи кариерата ми. Трябва да бъда в най-добрите отбори, в противен случай не разполагаш с най-добрия материал. Вероятно и инженерите не са най-добрите, не се научаваш на всичко и т.н. Много е важно да си в топ 3 отбор.

- Ти като пилот имаш ли качество, за което можеш да кажеш – аз съм по-добър от останалите, благодарение на това?

- Да. Всеки има и различен стил. В добрите моменти всичко е наред, но в лошите трябва да „откраднеш“ нещо от другите. 

- Направи страхотно представяне във Формула 4 с отбора на "Кампос Рейсинг". Очакваше ли такова нещо?

- Очаквах да сме на топ позиция, но чак толкова добре – не. Усилената работа преди сезона се отблагодари. Движим се по-напред от останалите.

- Кое беше най-напрегнатото състезание?

- Последното на "Спа-Франкоршан" беше много трудно. Всичките ми съотборници бяха много близо до мен. Правите там са много дълги, това означава, че колата зад теб е много близо, няма съпротивление и това ѝ позволява да развие много висока скорост. Там трябва добре да се защитаваш и да се изпреварваме до последната обиколка. Това беше и състезанието, в което трябваше да се боря много силно за победата.

- Има ли пилоти от Формула 1, от които гледаш?

- Винаги се опитвам да взема по нещо от по-високите категории – не само Формула 1, но и Формула 2, Формула 3. Гледам всички състезания. Уча се от Фернандо Алонсо през цялото време. Чуваме се след всеки тест или всяко състезания.

-  От 9 март вече официално си част от академията за развитие на млади таланти в отбора на „Алпин“ – тима във Формула 1, за който се състезава Фернандо Алонсо. Как се случи това?

- Всичко стана много бързо и неочаквано. „Алпин“ много ми помагат да се развия напред в кариерата ми, както и Фернандо.

-  През декември миналата година двамата карахте заедно в Дубай и прекарахте време в тестове в Абу Даби. Разкажи повече.

- Бяхме за 24-часовото картинг състезание. Там имах шанса да опозная Фернандо Алонсо много по-добре. През цялото време той беше напълно концентриран – правеше стратегията, пилотираше, помагаше на другите в отбора. Извън пистата се опитва да направи най-доброто нещо, което зависи от него.

- Той какви съвети ти дава?

- Най-добрият е, че независимо колко бърза е колата, ти трябва да даваш най-доброто от себе си. Трябва да си на 100% и нещата ще се получат накрая. Той ми разказва за моментите от кариерата си, когато е бил в по-ниските категории... много спомени. Правел е някои грешки като мен, но ми казва какво мога да оправя, понеже е минал по този път.

- Трудно ли се издържа психически?

- Трудно е всеки път да си мислиш, че трябва винаги да си 1 секунда по-бърз... всеки път. Винаги трябва да си няколко стъпки напред.

- Колко близо си до пробив във Формула 1?

- Пътят е дълъг и труден. Аз още съм във Формула 4. Най-добрият път е една година във Формула 4, след това във Формула 3 и Формула 2. Това рядко се случва, защото по принцип пилотите изкарват по няколко години във всяка Формула, преди да достигнат върха. Има вече и различни правила, заради които не може прекалено млад пилот да достигне до Формула 1. Има време и ще работя усилено.

- В кой отбор мечтаеш да бъдеш?

- Ако сега трябва да избера, със сигурност „Алпин“. Те ме подкрепят през цялото време. Ако стигна до Форумла 1, няма значение в кой отбор си.

- Миналия сезон във Формула 1 беше много интригуващ, този започна интересно. Какво е мнението ти?

- Миналата година беше много интересна. Много малко раздели Макс Верстапен и Люис Хамилтън. Тази година Макс се справя много добре.

- През 2021 г. записа много успешен сезон с 4-то място в европейския шампионат, пето на световното първенство и второ на последното състезание от световните картинг серии в Адрия. Надявам се не изпускам нещо. Каква оценка направихте ти и екипа ти на представянето?

- Имаше и още подиуми, но тези са някои от най-важните. Миналата година ми помогна Фернандо да повярва още повече в мен. Всъщност силният сезон е причината той да ме покани на 24-часовото състезание в Дубай, за което си говорехме.

-  Знам, че е странно да питам точно теб, но страхуваш ли се от високата скорост?

- Не (смее се). Може би като бях по-малък и се качвах в по-висока категория.

- Пряко не те засяга, но в България напоследък стават прекалено много катастрофи по пътищата, заради хора, които са употребили алкохол или са под влиянието на наркотици. Бих се радвал, ако отправиш някакво послание към хората да шофират безопасно, защото високата скорост е само за пистата.

- Винаги трябва да сме максимално внимателни на пътя. Истината е, че никъде не е толкова осигурено. Аз съм фен на високите скорости, но който иска да развие висока скорост, мястото е на пистата, защото там не застрашаваш живота на останалите.

Борислав ОРЛИНОВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК