Спортно-техническият директор на Локомотив (Пловдив) Георги Иванов даде интервю за агенция в БЛИЦ, в което говори за клуба, целите и националния отбор.

-Г-н Иванов, как се чувствате в родното Локо, след като се завърна в него? Виждате ли някаква промяна от последния ви период в клуба?
-Чувствам се добре. Даже бих казал – отлично. Условията са по-добри от едно време. Клубът се развива чудесно.  Сега основната ни цел е базата, за да може да развиваме нашите деца и юноши. Радващото е, че премиерът Бойко Борисов откликна на нашата молба и благодарение на него концесионният договор няма да ни бъде в тежест. Ще инвестираме 4 милиона лева за изграждането на четири терена, хотел, съблекални и други екстри. Предполагам, че през януари ще бъде даден старт на строителството. Всички се надяваме, че за няколко месеца след това базата ще бъде готова. Най-важното е, че парите вече са осигурени.  

-Всъщност, последният ви престой в Локо (Пд) беше много кратък. През 2012 година изкарахте само няколко часа на „Лаута” като старши треньор...
- О, това е минала история и не искам да се връщам към нея. Истината е, че г-н Марешки тогава не постъпи коректно с мен. На мен не ми хареса подхода му към мен и веднага си тръгнах. Аз съм такъв човек, когато виждам, че нещо не е така, както трябва да бъде, и когато няма как да го промениш, поглеждам към изхода.

-Днес обаче Локо изглежда доста добър отбор. Имате ли сили да атакувате отново европейските клубни турнири?
-Това ни е основната цел. Затова правим трансферите. Първо искаме на всяка цена да сме в първата шестица, след това ще мислим за плейфната фаза от първенството. Ще опитаме и друго – да спечелим отново Купата на България.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

- Правите впечатляваща селекция – играчи от Монако, Уулвърхямптън. Кой ги води тези играчи и как се привличат подобни футболисти?
-Водим ги съвместно с треньора. Той е водещата фигура. Той трябва да ги хареса. Преговорите ги водихме аз и ръководството. Не бяха тежки, защото тези футболисти искат да се развиват и да играят, а ние имаме нужда от тях. Диниш Алмейда и от Монако. 50 процента от правата ги държи клубът от Княжеството, а останалите 50 – ние. Силвен Деслан е под наем при нас от Уулвърхямптън. Ако някой друг отбор го хареса и реши да го купи през следващите два трансферни прозореца, 75% от сумата ще отиде при „вълците”, а 25% остават за нас.Тук обаче със Силвен има една тънка, но важна подробност.  Уулвърхямптън може да си върне Деслан, ако някой от техните основни футболисти се контузи до декември.  

-На националния отбор му предстои тежка европейска квалификация – гостуване на Англия.
-Много труден мач. Всяка седмица ги гледаме англичаните и виждаме как играят на клубно ниво. А неприятното за нас е, че националният им отбор е в подем. Аз имам минути на „Уембли”, макар и малко, когато Херо водеше България. Тогава всички предричаха, че ще паднем с много, но ние измъкнахме 0:0. Пожелавам на Балъков и на настоящите национали да сторят същото.

-Димитър Илиев и Бирсен Карагерен играят силно в Локо (Пловдив), но не са в националния отбор.
-А трябваше да са сам. Задължително. Но решението е на Балъков. Той е селекционерът, той прави своя избор. В националния трябва да играят футболисти, които са титуляри в клубните си тимове и се представят на ниво. Силно се надявам в момента да няма шуробаджанащина в националния ни тим...

-И накрая - какво правехте в свободното си време в периода, в който бяхте извън футбола?
- Това беше полезен период за мен. След плътни 7 години във футбола имах нужда малко от релаксация. Първо се захванах да понауча още английския език. Записах се на курсове. Отделно прочетох доста неща, свързани с футбола,  които ми бяха изключително полезни. Така че – успявах да съчетавам почивката с важните теми, които ще ми бъдат от голяма полза. Не липсваха оферти. Получих няколко, но ги отхвърлих.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - подготовка и трансфери
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020