Емил Гъргоров проговори, след като напусна ЦСКА. Проговори най-напред пред БЛИЦ. Предлагаме ви целия ни автентичен разговор.

-Емо, здравей! Удобно ли е?
-(въздъхва). Здравей, удобно е и знам какво ще ме попиташ?

-Какво ще те попитам?
-Защо избяга от ЦСКА?

-Ами мисля, че това е най-точният въпрос, който всеки би ти задал. Нали?
-Знаеш ли, съвсем скоро ще дам пресконференция. Голяма пресконференция, на която ще разкрия много неща.

-Преди въпросната пресконференция би ли отговорил на няколко въпроса на БЛИЦ. Твоето име е най-актуално в момента
- (прекъсва ме)… след моето бягство от ЦСКА. Само че за мен това не е бягство. Аз си тръгнах. И не заради това, че ламтя за пари. Не и защото се скарахме със Стойчо Младенов.

-Всъщност, скарахте ли се?
-Да, скарахме се. И него сигурно го боли. Той ми каза доста остри неща. Аз също му реагирах. Но не Стойчо е главният виновник да си тръгна.

-Кой е главният виновник?
-Те са двама. Аз ги наричам хубавци. Заради тия двама хубавци взех това решение. Не си мислете, че ми е било лесно. Знаете ли откога стискам зъби. Не от ден, не от два, а от месеци. Сега ще ме попиташ кои са двамата хубавци, ама мисля, че се сещаш. Това са Сашетата. Лъжи, лъжи и само лъжи. Ето я истинската причина, за да си тръгна. Знаеш ли, аз не съм сребролюбец, не съм лаком. Аз се дразня и побеснявам, когато ни лъжат. Когато ни правят на малоумници. Чашата на търпението преля преди лагера в Боровец. Каза ни едното Саше, че този път няма да има забавяне и че ще се плати навреме. Другото Саше обяви същото. Но се оказа, че пак ни будалкат. Заради тия двамата се изпокарах с човека, който ми е помогнал много в ЦСКА. Стойчо Младенов имам предвид. Заради тия двамата се махнах от отбора, който е на сърцето ми. Но, повярвайте ми, за мен ЦСКА не е ЦСКА, когато тия са на власт. В началото не бе така, но после, като взеха да ни финтират, взехме д агубим търпение. Не мога да гледам как колегите ми тренират без желание и чакат да си получат парите. Онзи ден идва при мен Тони Силва и ме пита: „Бадем, Бадем, кога пари?“. Това младо и изключително талантливо момче е едно от многото, които са лъгани. Не може да не се плаща с месеци на лекарите, на масажистите и на треньорския щаб. Ние не сме вземали два месеца пари, а те чакат по половин година, та и повече. Та масажистите и те са хора. И то важни хора в един отбор. Преди лагера ни в Турция през зимата на някои бяха платили заплати, а на други - не. Това честно ли е, питам?! Някои момчета се оплакват, че не могат да си платят наема за квартирата. Някои пък си имат други задължения. Ама кой да те чуе. Сашетата все викат, че в петък ще платят, ама кой петък - не е ясно. Този ли, другия ли, в петък догодина ли... Тия лъжат, лъжат и в същото време се изтупват пред камерите и говорят, че сме европейски клуб, че ще ставаме шампиони, че ще атакуваме Лига Европа. Смешно е, жалко е, ужасно е.

-От думите ти и от поведението ти усещам, че те боли…
-Боли ме. Сърцето ми се късаше, когато си събрах багажа. Но нямах избор, защото не издържах повече. Всяко нещо си има граници и в един момент търпението ти се изчерпва. Изпарява се.

-Казват, че предварително си скроил плана, за да си тръгнеш, консултирайки се с мениджъра Георги Градев?
-Не, не… Аз не съм престъпник, моля те. Нищо не съм скроявал. Просто ми писна. Ще ми повярваш ли, че при мен не толкова парите са на преден план, а отношението, честността и мъжката дума.

- Добре, но не смяташ ли, че ЦСКА е в криза. Няма пари. Ситуацията е тежка.
- Чакай, чакай. Аз като се върнах миналото лято, да не би парите да са извирали от „Армията“?. Тогава знаех, че има проблем, знаех, че ще има забавяния на заплатите, но дойдох и подписах. Направих го не заради парите, а заради ЦСКА. И въпреки проблемите, въпреки всичко си затварях очите. Колективът ни беше страхотен. Стойчо бе овладял съблекалнята. Но сега, заради тия двамата хубавци, съблекалнята е на път да рухне. А тогава ще стане най-страшното. Мога да ти разказвам с часове за такива случай, от които лошо ще ти стане. Това са случаи с участието на Сашетата…

-Сега накъде?
Досега знаеш ли какво правех. Писах си във Фейсбук с фенове на ЦСКА. С десетки фенове. И те това ме питат. Но аз знам, че те ще ми простят и че ме разбират. Ще бъда откровен – чакам вариант за чужбина. Но искам да уточня – ако не бяха лъжите на Сашетата, никъде нямаше да ходя.

- А „Ботев“ (Пд)?
- Никой не ме е търсил от Пловдив. Нито Любо Пенев, нито някой от шефовете.

- Има ли вероятност някой ден да се завърнеш в ЦСКА?
-Едва ли… Не знам дали ще се завърна, но искам колкото се може по-скоро ЦСКА да стъпи на краката си. Да стъпи с помощта на истински бизнесмени, а не с тия двамата хубавци. Ако всичко бе наред, щяхме да имаме още по-силен отбор тази година. Маркиньос се върна, Тунчев и Камбуров - също. Миналия сезон бяхме втори, сега нямаше кой да ни спре. Ама се оказа, че има. Сашетата ни спряха. Бях откровен, макар че има още какво да кажа. Това е всичко... 
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ