365 дни по-късно адът в ЦСКА се завърна. Точно преди една година клубът беше пред фалит. „Титан“ превърна „червените“ във вонящ контейнер, от който стърчаха милиони задължения. Нямаше пари. Даже и стотинки. И задуха вятърът на бягството. За отрицателно време от ЦСКА изчезнаха десетки играчи. Сребролюбците се изпариха, останаха червенолюбците.
Днес картината е същата. Пак няма пари, футболистите пак забегнаха. Първи бе Гъргоров, втори бе Менди. Ще има трети, четвърти, пети…

6 години по-късно адът в ЦСКА се завърна. През 2008 година заради финансовите трусове играчите обърнаха джобовете си по време на тренировка. Малко по-късно клелият се в „армейска“ вярност Емил Гъргоров първи си би камшика. Преди 365 дни Бадема се завърна, пак го удари на клетви, любов, обич. Но вчера пак избяга. През въпросната 2008 година в ЦСКА отново нямаше пари. Томов отново бе президент. Тогава евролицензът изгоря. Днес е полужив, но не и мъртъв. Днес обаче е на път ЦСКА отново да се изпепели, след като Томов пак е тук.

Клубът се върти в прокобна центрофуга, от която няма излизане. През декември 2006 Томов се превърна в спасител на „червените“, през 2008 в убиец, през 2013 пак в спасител с главно С (безспорен факт) и през 2014 отново в убиец. Ужасяващ сценарий…

Преди много, много години Европа се страхуваше от ЦСКА. Днес пак се страхува. Някога страхът, съчетан с респект, бе на терена. Сега страхът е с гаден оттенък. Просто никой не иска да идва в ЦСКА. Ако през 60-те, 70-те и 80-те на миналия век ЦСКА бе символ на сила, в момента е символ на безпаричие. Ако някога, някога, много отдавна бе „гробница за еврошампиони“, сега е гробница за… собствените си футболисти и треньори.

В един частен разговор, който проведох с Александър Томов, той се нарече магьосник. Магьосник, помогнал за възкръсването на ЦСКА. Да, трябва да признаем - такъв е, след като играчите взеха да изчезват. И след като ЦСКА е на път да изчезне.
Дали Томов е магьосник, е илюзорен въпрос, но със сигурност не е мъж. Мъжете на „Армията“ са Стойчо, всичките от екипа му, включително и Кирчо Костов.  Мъже са Иво Котев, Тошко Янчев, Вальо Илиев, Тяната Колев, големият бай Добри домакина.  Най-важното е, че те са цесекари. Истински. Докато магьосникът си прави магиите, Младенов можеше вече да му е спретнал един фокус. Чакаха го в Турция, в Египет, даже и в Бразилия. Но той избра ЦСКА, защото е дал мъжката си дума на феновете. Защото иска да изпълни мисията си. Как обаче да го стори, след като над него няма мъже, няма сигурност, няма торба с пари. Има фокусник, несигурност и торба с… лъжи.

В таз прословута торба, някъде из дъното й, мъждука една азиатска искрица, наречена Стивън Ло. Милиардерът от Хонконг е спасителната сламка, след като онази с публичната продажба на акциите се сгромоляса страховито. Ама вместо да се хване за сламката, ЦСКА се хвана за едно друго място…

Според магьосника Томов аверът му Ло ще построи уникален комплекс в софийското село Равно поле, където за 11 милиона евро купи бляскавото голф игрище на Красимир Гергов. И после ще построи светлото бъдеще в ЦСКА, ставайки спонсор. Звучи като в приказка. От ония за „Лека нощ, деца“, разказана от добрия вълк Лупи…  Да, ама Стивън Ло все още не е получил тъй желаната зелена светлина от държавата, за да се захване със строежа.  Никой не знае дали някога ще я получи. И дали ще спази обещанието си и ще подаде ръка на ЦСКА. Или Томов ще подаде нещо друго на ултрасите…  

Докато запалянкото чака, да изпуши една пура от Човека с пурите, който се появи от цилиндъра на магьосника, пусна ни малко в дим в очите, замая ни душите и се изпари. Надявайки се на нови порция акции, негово величество фенът да хапне по едно бадемче с горчив вкус и да пие по едно.

През това време магьосникът ще продължи да ни хипнотизира в очакване на светлото бъдеще. Ха днес, ха утре, ха вдругиден, та така не цяла неделя, а цяла година. Като завалят тия ми ти лъжи, край нямат. Никакво бъдеще не идва. Ни розово, ни бяло, ни червено. Идва адът. Всъщност, той напускал ли е някога ЦСКА?
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ