Иван Тишански е легендарен футболист на Левски. Роденият на 3 март 1952 година защитник е част от славния "син" тим, който записа победи над Барселона, Аякс и Реал Мадрид. Тишански е играл в ЦСКА, но остава в историята на Левски. Славният бранител, който в момента е тв коментатор в "Евроспорт", говори пред БЛИЦ за предстоящото дерби. Тишански си спомни за времената, когато носеше синята фланелка.

- Г-н Тишански, какво очаквате от дербито Левски - ЦСКА? На пръв поглед нещата не изглеждат добре за "сините".
- И на втори поглед не изглеждат добре. Левски може само да се надява, че ще даде всичко, което може. Ще им бъде доста трудно. Все пак дори само погледнато от историята - това е най-големият мач. Ще видим какво ще стане. Много ми е трудно да прогнозирам какво ще стане. ЦСКА определено играе доста по-добре сега. От друга страна ми е малко мъчно за тези млади момчета в Левски, които ще трябва да изнесат голям товар на плещите си. 

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

- Възможно ли е да има и страх, тъй като всичко говори за лесен успех на ЦСКА?
- Да, това е възможно. В моето време, което е доста назад, страх никога не е имало в нито един от двата отбора. Просто искахме да се докажем един на друг. Но няма да се учудя, ако сега има доза страх в момчетата и дано успеят да го преодолеят.

- Този мач ли е по-важен или цялостното състояние на клуба да се оправи?
- Конкретният мач е важен и за двата отбора. ЦСКА има едни цели, Левски други. Ако се случи така, че "сините" се представят добре, то това може да бъде като стимул за всичко останало.

- Какво бихте посъветвали младите момчета в Левски? Все пак вие имате доста големи мачове срещу ЦСКА зад гърба си. 
- Не бих си позволил да давам съвети, тъй като сега нещата са много по-различни. Хората са различни, мисленето е различно, манталитетът е различен. Не искам аз да ги съветвам.

- Кой е мачът с ЦСКА, който няма да забравите?
- Аз съм си правил статистики. Имам 13 мача срещу ЦСКА и само една загуба. Няма най-паметен мач, всички мачове са били върха на сладоледа. Когато побеждаваш "червените", е било наистина сладко. Но не е било всичко. Защото е имало случаи да победим, а след това да не вземем титлата или купата например. 

- Вие сте част от силния отбор на Левски, който се изправи срещу Барселона, Реал, Атлетико Мадрид, Аякс...
- Това беше прекрасен незабравим период. Бяхме наистина страхотен отбор. Помня, че след мача с Аякс (б.а. - през декември 1975 година Левски отстранява холандския гранд след 2:1 в редовното време и 5:3 при дузпите ) ни предстоеше мач с много силния тогава Локомотив София. Покрай еуфорията с Аякс от БФС поискаха да ни отложат мача с "железничарите", но ние не поискахме. Победихме ги и тях с 4:1, а тогава бяха отбор та дрънка. Но тогава всички бяха силни. 

- Вие вкарвате един гол от дузпа на Аякс.
- Да, помня много добре. Аз изпълних първата дузпа, а преди това бях изпуснал три дузпи поред. Последната дузпа, докато играх в Академик, една дузпа за младежкия национален отбор срещу Гърция в Перник. Изпуснах и първата като играч на Левски. Не бях от най-спокойните, но тогава Иван Вуцов, Бог да го прости, ми каза: Отиваш, вкарваш и се махаш от там. 

Атлетико (Мадрид) пък ни биха с две измислени дузпи от един швейцарски съдия. Съжалявам, че само Реал (Мадрид) не успяхме да победим, но това беше някакво решение, не знам чие.

- Какво имате предвид?
- Играхме на "Герена", а не "Васил Левски", и там нямаше осветление, а ние бяхме свикнали на съвсем друга обстановка. Аз влязох като резерва срещу Реал, още първото полувреме, защото се контузия покойният Николай Грънчаров. 

- Имахте ли закачки с играчите на ЦСКА след мачовете?
- Ние сме се уважавали винаги. Разбира се, на стадиона имаше искри. Още в тунела, когато потропвахме с бутоните. На мен ми е останала неприятна случка - получих счупване на срамната кост и ме изкараха на носилка. Това ми е останало в главата най-вече. И разбира се, като мач и развой - 4:3 за Купата след продължения. Никога няма да го забравя. (б.а.- през 1976 година Левски побеждава ЦСКА на финала за Купата на съветската армия. Редовното време завършва 2:2, а в продълженията "сините" стигат до трофея).

- Вие сте юноша на ЦСКА, но нямате мачове срещу Левски...
- Не, аз съм юноша на Септември (София) от дете. След обединението 69-а година с ЦСКА, две години с юношите на "червените" спечелихме титлата. Много силен отбор бяхме. Но нямам мачове с ЦСКА срещу Левски.

- А имало ли е някакво по-специално отношение за вас съперничеството между ЦСКА и Левски?
- Не, ние бяхме професионалисти. Но не като сегашните спрямо заплащането, а професионалисти от спортна гледна точка.

- Казвате заплащането. Като, че ли сега повече се обръща внимание на заплащането, докато преди е било желанието за доказване?
- За жалост е така. Не искам да коментирам детайлно, но е така. Малко са хората в отборите, които наистина чувстват в душата си и знаят какво е Левски и ЦСКА. С цялото ми уважение към тези играчи, които сега са в двата отбора.

- Много хора са казвали, че тогава парите не са били толкова много...
- Да, ние също играехме за парите си, но тогава те не бяха водещи. Ще ви дам едно сравнение. Като млад играч в Академик започнах със заплата 128 лева заплата, бяхме трета категория. За сравнение за победата срещу Аякс, което беше нещо немислимо тогава, взехме 400 лева. Това е премията за елиминирането. Да не забравяме, че тогава обикновения трудов човек получаваше заплата 150 лева. 

- Имате и дълъг период в чужбина.
- След Левски играх една година в Хасково и тогава получих предложение да играя в Гърция. Отидох в Пас Янина, впоследствие имаше голям интерес от АЕК Атина. Но тогава бяхме с виза. Моята изтичаше, трябваше да се прибера в България. Тръгнах си от Гърция и трябваше да се върна после, за да подпишем договор. Но, когато се прибрах, отидох на мач Левски - ЦСКА на "Васил Левски". Случайно срещнах бившия ми треньор Никола Ковачев, лека му пръст. Той беше в Кипър тогава. Пита ме къде съм, аз казах, че никъде в момента. Попита дали ще отида с него в Кипър и за няколко дни нещата се случиха. Тогава имаше един полет в седмицата за Кипър. Беше в събота. И малко преди полета ми се обадиха от АЕК, че на другия ден идват в София, за да подпишем договор. Извиних им се и казах, че вече съм подписал в Кипър.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ