Във водения от Димитър Телкийски "Левски" има момче, което е пределно амбицирано още преди навършване на пълнолетие да стигне до първия отбор. С отличните си игри почти във всеки мач капитанът на "сините" (набор 2001) Гален Ненов крачи уверено към постигането на крайната цел. Талантът е основният двигател на тима, който побеждава наред в градското първенство. До момента момчетата на Телкийски имат 12 победи в 12 мача при впечатляващата голова разлика 54:3.

Роденият на 23 февруари 2001 година Гален Ненов играе дефанзивен халф, но обича да се включва в атака и да асистира на съотборниците си. Освен това често бележи голове. А вече има и опит на официалния терен на стадион "Георги Аспарухов" - той е сред момчетата, които имат честта да извеждат първия отбор на в мачовете от "А" група.

Благодарение на отличните игри за "Левски" Ненов беше включен в "Спортните чудеса" на вестник "Стандарт". Той е част от финалното гласуване в категорията "Млад шампион до 14 години". Капитанът на "сините" даде интервю за БЛИЦ преди поредната тренировка на "Герена":

- Галене, от колко време си в "Левски"?
- В "Левски" съм от 2010 година с прекъсване от една година, когато тренирах в Русия и Локомотив (Горна Оряховица). Озовах се в Горна - там тренирах под ръководството на Илия Пендов, след като със семейството ми се върнахме от Русия, където живяхме известно време.

- Колко време прекара в Русия?
- Първоначално само баща ми замина, за да работи. След това с майка ми се преместихме при него. Живяхме в Пущино - предградие на Москва. Там също тренирах, но предимно футзал. Изкарах около половин година в Русия, знам езика. След това се върнахме в България, бяхме в Горна Оряховица. Майка ми е от там, а баща ми е от Велико Търново. После се върнахме в София и отново се присъединих към "Левски".

- Как се насочи точно към "Левски"?
- По-скоро изборът не беше мой. Просто живеем близо до "Герена" и заради това избрахме "Левски". Радвам се, че съм тук, имам отличен треньор и много добри съотборници. Интересното при мен е, че бях много добър акробат. Четири години тренирах спортна гимнастика в "Левски", но треньорите заминаха за САЩ и така се насочих към футбола.
Galen1.jpg
- Кой беше първият ти треньор в школата на "Левски"?
- Веселин Сърбаков, после Елин Топузаков, Петър Петров, а сега е Димитър Телкийски. Топузаков го смениха с Чори Петров, защото отиде в първия отбор, но въпреки това продължаваше да идва и на нашите тренировки.

- Ти ли си звездата на "Левски" (набор 2001)?
- Не бих казал, всички сме равни. Колективът е страхотен, което е най-важното.

- Какво е да си капитан на "Левски"?
- Трябва да си отговорен, аз смятам, че съм точно такъв. Капитан се става с много усилия. Носенето на лентата за мен означава, че не трябва да се отпускам нито за миг. Тренирам усилено, в мачовете се старая да изпълнявам указанията на треньорите.

- Кои са конкурентите ви в първенството?
- Славия, ДИТ и ЦСКА, това са. Първи сме в класирането - 12 победи в 12 мача до момента. Имаме много сухи мрежи, допуснали сме само три гола до момента, но не се отпускаме. Стараем се да играем добре всеки мач.

- Къде е силата ти на терена?
- В центъра, предимно играя опорен халф. Обичам да се нагърбвам и с офанзивни функции. Този сезон обаче по-рядко вкарвам, а повече подавам на съотборниците и те бележат.

- Какви успехи имаш до момента?
- Имам купи и медали, дори вече си направих специален кът вкъщи, където ги колекционирам. С "Левски" участваме на доста турнири, повечето ги печелим. Преди две години на турнира в Раковски бях избран за най-полезен играч. Индивидуалните награди също са много хубаво нещо, стимулират те да продължаваш да се развиваш и винаги да се стараеш да даваш най-доброто от себе си. В първенството винаги сме в челните места, този сезон отново се надявам да бъдем шампиони.

- ЦСКА ли е най-големият ви дразнител?
- В момента отборът на ЦСКА в нашия набор не е много силен, но определено мачовете помежду ни имат по-особен заряд. По-здраво се играе, всеки гледа да се докаже. И за треньорите е важна победата точно срещу ЦСКА.

- Губил ли си от ЦСКА?
- Само един път до момента. Паднахме от ЦСКА на турнира в Сопот, всичко друго ми е победи срещу тях.

- Можеш ли да разкажеш някоя интересно преживяване, което си имал с "Левски"?
- Спомням си един мой гол със задна ножица. Сигурно винаги ще го помня, защото беше много красив. Бяхме на турнир в Слънчев бряг, играхме с Черноморец. Резултатът беше 1:1, а ние бяхме с човек по-малко. При едно центриране успях да отбележа със задна ножица и победихме.

- Тренираш ли го или случайно става?
- В тренировките доста често се опитвам да вкарвам със задна ножица. В повечето случаи успявам. Надявам се, че тепърва ще бележа красиви голове с екипа на "Левски".

- На кои компоненти най-много наблягате в тренировките?
- Напоследък провеждаме повече физическа подготовка. Правим тичания, тренираме с уреди, работим сериозно, не само за техника и за отиграванията в завършващата фаза. Слушаме треньора и се стараем постоянно да надграждаме. В мачовете се опитваме да играем с повече пасове. Не изритваме топката напред, а развиваме атаките ту през центъра, ту по крилата. Когато разиграваме топката, голът сам ще дойде.

- Имал ли си проблеми с контузии досега?
- Сега съм добре, но миналата година имах проблеми. Болеше ме тазобедрената става, минавах прегледи, около два месеца не тренирах. Не съм страдал от сериозни контузии. Дано и занапред всичко е наред.
 
Galen7.jpg

- За какво мечтае един 14-годишен капитан на "Левски"?
- Първото нещо, към което се стремя, е да достигна до първия отбор. Надявам се това да се случи още преди да навърша пълнолетие. Всички ми казват, че имам нужните качества, важно е как ще продължа да се развивам. Следващото нещо, за което мечтае, е Барселона. Дано някой ден се озова на "Камп Ноу". Мечтаех и за националния отбор, но вече съм част от него. Селекционери са Емил Спасов и Сашо Йорданов. Имахме вече два лагера, скоро предстои нов, дано пак ме повикат. На предишния лагер бяхме седем момчета от "Левски". Освен това вече няколко пъти ме викаха при една година по-големите от мен в школата - набор 2000. Оценявам, че ме избират, явно забелязват качествата ми. Когато съм при големите е нормално да греша, но никой не ми се кара. Всички ме подкрепят, дават ми кураж и ми казват да бъда спокоен и да се опитвам да играя без напрежение.

- Посещаваш ли мачовете на мъжкия отбор и имаш ли любимец?
- Да, когато домакинстваме и имам възможност. Любимци са ми Владо Гаджев и Боби Цонев, харесва ми как играят.

- В училище как са нещата?
- Отличник съм. Всеки ден уча до обяд и после направо на "Герена", за да се подготвя за тренировка. Когато се прибера от стадиона започвам да си  пиша домашните за следващия ден.

- На кой от грандовете в световния футбол симпатизираш?
- Фен съм на Барселона, но не само заради Лео Меси. Любимците ми са Шави и Иниеста. Иниеста е моят идол.

- Разказа за акробатиката, а други спортове практикуваш ли?
- В момента не, изцяло съм отдаден на футбола. Иначе преди години в училище играех хандбал.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

Galen5.jpg