Легендата на Левски Емил Спасов, който е шесткратен шампион на България със "сините", даде интервю за БЛИЦ в навечерието на дербито с ЦСКА. Очакваният с голям интерес двубой е в събота от 14:45 часа на Националния стадион "Васил Левски".

- Г-н Спасов, какви са очакванията ви за дербито утре и ще бъдете ли на трибуните на "Васил Левски"?
- Няма да бъда на стадиона, защото ще съм извън София по работа. Ангажиментът ми отдавна е планиран, тази вечер ще отпътувам от столицата. Ще гледам срещата по телевизията. Левски е в трудна позиция в момента, има страшни проблеми в ръководството и в спонсорирането на клуба. Това ще се отрази на отбора, дано не съм прав. Всичките тези неща, които се случват, влияят на футболистите. Не съм много убеден, че ще се представят на 100% от възможностите си. Бил съм в подобна ситуация, знам какво е и как се отразява на играта. 

В момента не знаем какво е точното състояние на отбора. Да, изиграха няколко контролни срещи, но утре е съвсем различно. В мачовете между Левски и ЦСКА няма никакво значение какви спаринги си провел в паузата, къде си тренирал... Всичко е до мотивация и най-вече психиката на футболистите. Мачът е непредвидим.

- Треньорът Петър Хубчев има трудната задача да държи футболистите си встрани от проблемите в клуба. 
- Да, това е така. Той добре знае как да ги мотивира. Добре е за отбора, че все пак ги нямаше в България доста време, подготвяйки се в Турция и встрани от проблемите в клуба. Хубаво беше, че покрай голямата дъндания с Божков играчите не бяха тук. Но след като се прибраха всичко им стана ясно. Да се надяваме, че утре за 90 минути ще забравят проблемите в клуба и ще се представят на предела на възможностите си. 

- Прогнозата ви?
- Не мога да се ангажирам с прогноза с точен резултат. Надявам се Левски да победи. Радващото е, че има еуфория сред феновете. Дванадесетият играч ще е на стадиона утре. Левскарите ще бъдат повече от цесекарите и се надявам това да допринесе за силното представяне на играчите на терена. 

Само адмирации за това, което правят - даряват пари за клуба. Това показва, че левскарската общност е обединена. Скоро не се беше случвало подобно нещо. Ясно се вижда, че всички привърженици са зад клуба и го подкрепят. Браво и за идеята за шествието утре, на което ще присъстват и легенди на Левски. Вчера Пепи Димитров ми се обади и ме покани, но няма как да отида заради ангажимента ми извън София. Ще стискам палци пред телевизора. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

- Убеден ли сте в победата над ЦСКА?
- Ще бъде трудно, но победата е много важна в този момент. Дано Левски успее да спечели. 

- Ако проблемите с липсата на финанси не бъдат разрешени скоро, как ще продължи Левски? 
- Футболистите трябва да стиснат зъби. Докато играех за Левски не е имало проблем с парите. Имаше средства, държавата беше зад гърба на всички клубове. Но съм бил треньор на отбори, в които няма пари. Тогава много трудно се работи с футболистите, особено ако не са българи. Но смятам, че играчите в Левски в момента са наясно за какво става въпрос. Получават доста сериозни суми и биха могли да издържат до края на сезона. Смятам, че ще се намери кой да спонсорира клуба.

- Кой е най-точният човек?
- Не мисля, че един човек трябва да дава парите. Трябва да се обединят хора и да направят консорциум. Говоря за бизнесмени с големи възможности. Клубът не трябва да е зависим само от един човек. Видяхме какво се случи в последните години. И то не само в Левски. Идва един човек, прехвърлят му акциите и след време не може да се справя сам. Добре е в Левски да се съберат множество бизнесмени, хора с големи компании. Това е най-доброто, но в България е трудно осъществимо. 

- Защо?
- Защото у нас не се печели от футбола. Ако трябва да посочим някой, който си е подредил къщичката, това е Кирил Домусчиев и Лудогорец. Те са за пример. 

- Прогнозата ви за мачовете на Лудогорец с Интер?
- Интер е един от най-силните отбори в Италия, но във футбола винаги има шанс. Изцяло от Лудогорец си зависи как ще се представят. Ако излязат мобилизирани и надъхани, могат да победят. Няма непобедими отбори.

- Коментарът ви за зимната селекция в Левски и какви наблюдения имате върху новите попълнения Симеон Славчев, Деян Лозев и Стайн Спиерингс? 
- През последните години бяхме свикнали да се привличат по 7-8 нови играчи, този път само трима. Доволен съм от привличането на Симеон Славчев. Познавам го още от юношеските му години. Добър футболист е, неслучайно е национален състезател. Мисля, че Левски уцели с привличането му. Той е мъжкар, добър футболист, който знае как да поведе отбора. Славчев е играч, който може да вкара, да подаде, да помага в защита. Комплексен футболист, от който имахме нужда. Най-важното е, че е мъжкар и левскар от дете. Такива хора биха помогнали на Левски в тежък момент като сегашния. За Лозев и Спиерингс нямам мнение. Холандецът го гледах едно полувреме в контролата в Турция, в която вкара първия си гол. Дано е класа. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020

На 1 февруари Емил Спасов навърши 64 години: