Левски и ЦСКА се срещата утре от 14:45 часа на "Васил Левски" при подновяването на първенството. Зимната пауза бе използвана за трансфери и обиграване на отборите. Някъде по средата обаче започнаха проблемите и в двата отбора. В ЦСКА в игрово отношение, в Левски - в управленско.

"Сините" са символичен домакин в мача на 15 февруари, затова започваме с тях.
За разлика от много години, този път Левски окомплектова състава още преди лагера в Турция. "Сините" се подсилиха с три качествени попълнения - националите Симеон Славчев и Деян Лозев, както и холандеца Стайн Спиерингс.

Славчев бързо пасна на "сините" и веднага зае място в центъра от на терена. Лозев все още е само алтернатива, но с игрите си показа, че може да се разчита на него и няма да е изненада, ако си спечелва все повече време на терена. Спиерингс също много бързо навлезе в час и по всички личи, че ще бъде плеймейкърът на "сините" през пролетта.

Отборът на Петър Хубчев показа добри игри на лагера в Турция, където записа три победи и една загуба. Младите момчета, които бяха взети с отбора, се понравиха с изявите си. Съставът на Хубчев става все по-балансиран и конкуренцията почти на всеки пост е висока.

"Сините" обаче бяха застигнати от проблеми в управлението. Както нещата бяха тръгнали на добро, чистеха се задължения, работеше се правилно... И изведнъж... По сагата с "Национална лотария" и Васил Божков се изписа много. Въпросът е дали това ще се отрази на отбора и по какъв начин. Информациите са разнопосочни и вероятно самите футболисти също се чудят какво се случва и дали всичко ще бъде наред. Ако в Левски нещата продължат да бъдат в нормален ритъм в управленски план, то на терена със сигурност "сините" ще бъдат по-силни от есенния дял. Това обаче трудно ще се случи и започна мобилизация по всички фронтове. Феновете събират пари, купуват карти и билети, за да спасят своя клуб. Чака се и голям спонсор. 

Случилото се помага със сигурност по един начин - обедини феновете, които не спират да изкупуват билетите за дербито и по всичко изглежда ще запълнят всяко едно място в секторите А" и "Б".

Winbet - победата е емоция! (18+)

При ЦСКА проблемите са чисто игрови.
Селекцията позакъсня, а представянето в контролите не бе никак убедително. Стефано Белтраме и Ахмед Ахмедов пристигнаха на "Българска армия" през зимната пауза. Италианецът веднага пасна като дялан камък и по всичко личи, че ще бъде титуляр за отбора на Милош Крушчич през пролетта. Ахмедов показа голямо желание и се включи доста дейни във всяка една от контролите, в които участва.

В отбора се завърнаха Едвин Джеси и Божидар Чорбаджийски, които нямат нужда от адаптация и са готови да заемат титулярни места. С тях отборът на "червените" става доста по-широк и вариативен.

ЦСКА на Крушчич обаче не убеди през паузата. И напрежението над треньора се повишава. Сръбският специалист е видимо спокоен, но не така стоят нещата при феновете. Често се чуваха критики към него, а това вероятно се отразява и на работата.

ЦСКА изиграха пет контроли по време на лагера в Марбея, като загубиха четири от тях. На всичко отгоре отборът не успя да вкара нито един гол.  Кризата в атака се отрази и на защитата - 11 допуснати гола. Често се споменава, че в контролите резултатите нямат значение, но и също толкова често се признава, че влияят на самочувствието на играчите.

Отстрани изглежда, че и феновете на ЦСКА са изпаднали в някаква апатия. Лидерите вече отправиха известни критики към играта на отбора, а продажбата на билети за секторите "В" и "Г" не върви никак добре. 

От написаното по-горе изглежда Левски има предимство пред ЦСКА. Игрово и мобилизационно. Но от друга страна при "червените" го няма напрежението, което е обхванало "сините". Често сме били свидетели как отборът, който видимо е в по-слаба форма, успява да измъкне дербито и да потегли в изцяло различна посока. А успехът в едно дерби дава стимул, дава криле... 

БЛИЦ представя: Зимна подготовка 2020
Следете с БЛИЦ: efbet Лига - сезон 2019/2020
Купа на България - сезон 2019/2020