АНКЕТА: Как ще завърши квалификацията България – Франция?

Франция очаква труден мач в София - това каза световният и европейски шампион с Франция (1998 и 2000 г.) Бишенте Лизаразу пред "Дневник". Носителят на 16 купи с Байерн представи очакванията си към "петлите", като говори за сравненията между настоящия отбор и неговото поколение, както и за любимия си Байерн.

Лизаразу е гост коментатор на френската телевизия TF1, която ще излъчва двубоя от стадион "Васил Левски", а освен това е експерт към радио RTL и спортния всекидневник "Екип", където има своя колонка.

- Г-н Лизаразу, какво очаквате от двубоя между България и Франция?
- Очаквам много труден мач за Франция. Гледах два домакински мача на България и видях, че тимът се представя доста добре. Въпреки всичко вярвам, че Франция ще спечели и ще се класира за световното първенство в Русия. Тимът няма право на грешка, защото завърши наравно с Люксембург, така че сега е задължен да спечели.

- Внася ли това допълнително напрежение сред играчите?
- Да, разбира се. Когато играеш и знаеш, че няма как да допуснеш грешка, че не можеш да си позволиш равенство срещу агресивен отбор, който е домакин, има напрежение. Но това все пак е Франция, тук са събрани много силни футболисти, които знаят, че трябва да печелят. Напрежението е от неприятния резултат с Люксембург, футболистите сами си направиха ситуацията по-трудна.

- Споменавате добрата серия на България като домакин, а и в исторически план Франция не се представя успешно в София. Това може ли да повлияе?
- Това е интересно, но едва ли когато футболистите излязат на терена, ще се сещат за историята, за негативната серия и традициите. Определено България играе добре като домакин, победи Холандия и Швеция, при това с добра игра, така че аз очаквам същата агресия и сега.

- Върху какво трябва да се концентрира Франция - върху своите силни страни или върху опасностите от българския състав?
- Смятам, че винаги е по-добре да градиш играта и тактиката около своя отбор, неговите силни страни и това, с което разполагаш. Така беше срещу Холандия и видяхме, че Франция спечели. След това може би се мислеше повече за отбора на Люксембург, което не беше особено успешно и завършихме наравно. Затова аз смятам, че във футбола е по-добре да се концентрираш върху себе си. Ако пък България играе по-добре от Франция, окей – ще спечели срещата. Никога не знаеш какво ще се случи, но това е интересното на тази игра.

- Мнозина казват, че това поколение на Франция с Погба, Гризман, Мбапе, Рабио и всички останали е по-талантливо от вашето, което беше водено от Зидан, Дешан, Анри. Съгласен ли сте?
- Времената вече са доста различни, мина и много време, откакто ние спечелихме световното първенство и след това европейската титла. Според мен това, че постоянно ги сравняват с нас, носи доста напрежение в сегашния отбор.

- Тежат ли тези очаквания над сегашния тим на Франция?
- Да, без съмнение, защото се очаква, че тези талантливи футболисти могат да спечелят световната титла. Но нека първо да се класират и тогава да говорим. Аз не се съмнявам в качествата им, но напрежението, когато всеки очаква от теб победи и нищо повече, е огромно. Така беше при нас през 2002 г., когато отидохме на световното като световни и европейски шампиони.

- Следите ли какво се случва в клуба, с който постигнахте най-големите си успехи - Байерн?
- Да, информирам се, чувам се с хората, когато мога ходя на мачове на Байерн. Сигурен съм, че там всичко ще бъде наред, във футбола има моменти на спадове. Моите бивши съотборници Вили Саньол и Хасан Салихамиджич са там, знам че ще се справят. Сега Байерн има и нов треньор (б.р. - Юп Хайнкес беше назначен официално в петък). Сезонът е много дълъг и съм убеден, че за Байерн най-важният период ще бъде след Нова година. Истински важните моменти в Шампионската лига са през февруари и март, а не сега през есента. Там нямаш право на грешка, защото отпадаш, така че Байерн ще бъде силен, сигурен съм.

- Работите като експерт, не ви ли привлича идеята да бъдете в някой футболен клуб – треньор или скаут?
- На този етап не. Работата в медиите ми харесва много. Интересно е, всеки ден ти се случват различни неща и на този етап съм удовлетворен от живота си.
Симеон Кичуков/"Дневник"

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​