ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

22-годишният вратар на Спартак (Варна) Никола Виденов е част от младежкия ни национален отбор, който преди дни постигна страхотна победа с 1:0 над Полша и съхрани шансове за класиране на Евро 2025. Софиянецът е минал през школите на Локомотив (София) и Славия, пазил е още в ЦСКА 1948 и Миньор (Перник). 

 Топ Коефициенти за Спортни Залози!

Виденов е част от всички национални гранитури - U16, U17, U19, а сега е в списъка и на селекционера Александър Димитров. Младият вратар на Спартак (Варна) даде интервю за БЛИЦ:

- Никола, поздравления за успеха. Ти не игра, обаче си част от отбора. Изненада ли се от повиквателната на Александър Димитров?
- Поздравявам момчетата за силния мач. Много силно се представиха. Еуфорията беше страхотна, настроението преповдигнато. Да, аз все още нямам записан мач за младежкия национален отбор, работя и давам всичко от себе си. Благодарен съм на Александър Димитров за доверието, той е страхотен треньор и човек, страхотен мотиватор. Знае как да повдигне духа ни и това ясно личи в последните ни мачове и добрите игра. Радвам се, че получих повиквателна. Щастлив съм, че имам честта да съм част от страхотния ни отбор. Винаги е удоволствие и престиж да си в националния отбор. Сега съм при младежите, след като вече минах през всички юношески формации. 

- В какви отношения си с конкурентите ти Дамян Христов и Пламен Андреев?
- В страхотни, тримата сме отличен колектив. Конкуренцията е смисълът, без конкуренция няма развитие. Всеки се стреми да показва добри игри.

- Впечатлен ли си от стадион в Хожув, където победихте Полша?
- О, да. Определено съм много впечатлен. Досега не бях имал случай да съм на подобен стадион. Домакините ни предложиха перфектни условия. Ден преди мача имахме тренировка там, после и самата среща. Страхотно съоръжение. Надявам се някой ден и в България да имаме такива стадиони, за да изпитваме по-голямо удоволствие от футбола и все повече млади да се запалват.

- На 22 години си, минал си през школите на Локо (Сф) и Славия. Как се запали по футбола?
- Навремето баща ми е бил футболист, като юноше е бил в Локо (Сф), после е спрял. Доста е запален, интересува се от футбола. С брат ми се запалихме покрай татко. Брат ми Андрей е две години по-голям от мен. Той започна в школата на Локо (Сф) и аз го последвах. Както всяко дете - и аз исках да последвам примера на батко ми. Бяхме съотборници в Локомотив, после продължих в Славия. 

- За вратарите е известно, че сте луди глави, ти такъв ли си?
- Да, чувствам се такъв. Съотборници също ми казват, че съм луда глава. Винаги съм бил само вратар. Харесва ми този пост - да спасявам отбора.

- Кой е идолът ти?
- Мануел Нойер. Много го харесвам. 

- Ще успее ли Спартак (Варна) да се върне в Efbet Лига? 
- Силно се надявам, за това работим ежедневно. Убеден съм, че ще успеем да се класираме, завършвайки на първото място във Втора лига. Имаме страхотен колектив, страхотната ни публика е зад нас, подкрепят ни навсякъде, което много ни радва и им благодарим. Надявам се да успея да пробия и да пазя редовно. Конкурентът ми Георги Георгиев е изключително опитен вратар, доста съвети получавам от него. Той е мой пример - не само на терена, а и извън него. Помага ми винаги. Жоро е много съвестен човек. Радвам се, че работим заедно. Старая се във всяка тренировка да извличам максимума.

- Мина и през ЦСКА 1948, където обаче записа само един мач за първия отбор в Efbet Лига. Защо не успя да се наложиш?
- Не получих достатъчно шанс. Бях във втория отбор, след като ЦСКА 1948 ме привлече от Славия. За първия тим бях трети избор след Даниел Наумов и Димитър Тодоров. Дебютирах в елита на 12 май 2021 година, завършихме 0:0 с Арда, след като не допуснах гол. Избраха ме за играч на мача и получиш бутилката шампанско. Имах и доза късмет, за да дебютирам, защото Наумов и Тодоров бяха болни - с коронавирус. Така пред мен се откри шанса да пазя. Може би извадих късмет, че не се разболях и аз. 

- За какво мечтаеш и стремиш ли се да достигнеш до някой от грандовете ни - Левски, ЦСКА или Лудогорец?
- Сега се надявам да пробия в Спартак и да помогна за спечелването на първото място и връщането на отбора в елита. Много иска да игря за Спартак в Еfbet Лига. И като всеки млад футболист целта ми е да изляза в чужбина. Нямам амбиции да играя в Левски или ЦСКА.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ