Младежкият ни национал Доминик Янков играе на висота за Лудогорец от началото на сезона. 20-годишният полузащитник вкара първия си гол за шампионите в еfbet Лига, разписвайки се при победата с 3:1 над Локомотив (Пловдив) на 12 септември. Янков има и четири асистенции в шестте мача този сезон в първенството - една срещу Черно море (4:1), две при 2:2 с ЦСКА и една срещу Берое (2:0). 

Малцина знаят, че Доминик е роден в Канада, където родителите му живеят и работят, докато той е на 13 г. 

Янков даде интервю пред БЛИЦ, като отговори и на най-важния въпрос - за кой национален отбор ще играе - за българския или за канадския?

- Доминик, поздравления за силното представяне от началото на сезона. Трудно ли се пребори за място в състава на Павел Върба? 
- Благодаря, старая се да давам всичко от себе си. Нещата се постигат с много труд. Вече съм готов за мъжкия футбол, но е много трудно. В Лудогорец има много класни чужденци. Но когато показвам добри качества на тренировките и се представям силно, нещата се получават. 

- Треньорът Павел Върба как те мотивира преди да те пусне в игра?
- Много съм му благодарен за шанса, който ми гласува. Той винаги ми обяснява да не се притеснявам и да играя играта си. Каза ми, че е видял качества у мен още с пристигането в клуба. Старая се да му се отблагодарявам и се раздавам във всяка тренировка и всеки мач. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

- Кои са хората, които ти помагат за израстването?
- Всички в клуба си помагаме. 

- Разкажи ни за детството ти в Канада и първите ти стъпки във футбола там?
- Тренирах в школата на ФК Пауър до 13-годишен. Роден съм в Торонто, където израснах. След ФК Пауър бях три години в Англия - в Съндърланд. А първият ми български клуб е Векта (Пловдив). Бях една година в тази школа, след като нашите се върнаха в България за една година, когато бях на 7. След това пак заминахме за Канада, където те работеха.

- Липсваше ли ти България? 
- Да, но всяко лято си идвах за ваканциите. Или във Варна, откъдето е майка ми, или в родния град на баща ми Пловдив. Сега и те са тук, прибрахме се от Канада. Радват ми се много, подкрепят ме, гледат всеки мой мач. 

- Как се озова в Съндърланд и как мина тригодишният ти престой там? Какво научи за трите години в Англия? 
- Англичаните дойдоха да ме гледат в един турнир в Канада. Тогава бях на 10 години, получих покани от Съндърланд, Фулъм и Астън Вила. Първо отидох в Съндърланд, но за кратко. Бях малък, едва на 10 години. Вторият път, когато ме поканиха, вече бях на 13 г. Играх в Съндърланд до 16-годишен. Беше много добре, условията бяха уникални. Играх срещу силни отбори и израснах много. Може да се каже, че Англия ме кали за футбола. 

- Сигурно мечтаеш след време отново да си в английски клуб, но вече на високо ниво?
- Разбира се. Всеки мечтае да стигне до голям клуб. Сега съм концентриран изцяло върху представянето си в Лудогорец. Искам да пожъна големи успехи тук, а след време да заиграя в клуб от топ първенствата на Европа.

- В семейството ти има ли други спортисти?
- Преди време баща ми е играл футбол. Имам по-голям брат, но той не е футболист. 

- Вярно ли е, че си получил предложение за канадския национален отбор?
- До мен не е стигала такава информация, четох от медиите. Зная, че треньорът на Канада следи развитието ми. Преди пандемията имах покана от младежкия национален отбор на Канада до 23 години, но видяхте какво се случи тогава - бяхме затворени и тренирахме по домовете.

- Ако сега получиш покана коя страна ще избереш - България или Канада?
- Най-доброто решение ще бъде да избера тази страна, която първа ми изпрати поканата. 

- Готов си да заминеш зад Океана и да играеш за Канада?
- Да. Ако ме извикат първи, бих заминал. Обичам България, младежки национал съм на България, преди това бях и юношески. Сам решавам, родителите не ми се месят.

- Престоят в Ботев (Враца) миналия сезон помогна ли ти да се завърнеш по-силен в Лудогорец?
- Много съм доволен, че бях там под наем. Във Враца имах възможност да покажа на какво съм способен, да се развивам. За мен беше важно да натрупам опит в ефбет Лига. Смятам, че беше добър период. (б.р. - Янков вкара 3 гола за Ботев в първенството)

- На кой отбор в чужбина симпатизираш?
-
Ювентус. 

- Явно подкрепяш Роналдо, а не Лео Меси?
- О, напротив. Предпочитам Меси, но сега подкрепям и Роналдо, защото играе за любимия ми Юве. 

- Кой е следващият отбор, на който искаш да вкараш?
- Динамо (Брест). Дано вкарам още в четвъртък и да победим. Очаква ни трудно гостуване, но целта ни е да се класираме в групите на Лига Европа. Да играя на европейската сцена е още една сбъдната мечта. Благодарен съм на ръководството на Лудогорец, на треньорския щаб начело с Павел Върба и на всички в клуба. 
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

efbet Лига - сезон 2020/2021
Класирането в първенството
Следете с БЛИЦ: Трансферно лято 2020 в efbet Лига​