Публикуваме осмата част от съветите за хранене на експерта Сами Хоссни. Шампионът по муай тай говори специално за читателите на БЛИЦ и zdrave.to. В тази част продължават съветите му за мазнините: 

Знаете ли какво е необходимо за загубата на мазнини? Нещата, които са нужни, не са трудни, просто трябва да знаем как да ги приложим. 

Не е ли така с всичко? Във всяка една сфера на живота ни не е трудно да постигаме нещата, просто трябва да знаем начина как да го приложим.

В днешната статия ще откриете до какви рискове водят твърде многото мазнини в дългосрочен план, ще разберете също как да се насочим към важността на малките стъпки.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Пет опорни точки, които ще ви помогнат да изграждате мускула, но в същото време да сваляте мазнините?

Рисковете, които крие високият процент на телесни мазнини: 

Разхождайки се с няколко допълнителни килограма мазнини променяте много повече начина, по който изглеждате, когато застанете пред огледалото. А и това крие рискове и може да се развият хипертония, диабет - тип 2, сънна апнея, остеоартрит, забавяне при заздравяване на рани, ниско самочувствие... и това не е всичко. 

Независимо как изглежда в момента вашето тяло, организмът има изключителни саморегенериращи способности. Единственото нещо, което трябва да знаете, са триковете, които ще ви помогнат да започнете тази регенерация. Композицията на тялото е последствие на лошите навици, не е произход. 

Преди да споделя с вас най-важните неща за загуба на мазнини, нека да видим по какъв начин това се отразява на вашето здраве. Важно е да се знае, тъй като когато сме в трудна ситуация, мислим, че допълнителните килограми са източник на проблемите ни. Проблеми като: потя се толкова много, не мога да тичам толкова далеч както преди, коленете ме болят като вървя по стълбите, мога да видя корема през ризата си, твърде изморен съм да тренирам след работа...

Това е само моментно състояние, което вие може да промените. Много хора бъркат моментното състояние, мислейки си, че винаги ще е така. Но независимо в каква фаза от живота си, винаги има решение на ситуацията. Само трябва да вземете правилните решения.

Най-важните елементи за загуба на мазнини, които ще помогнат на тялото да се възстанови и да загуби мазнината:

1. Да се движим по-често. 
Най-трудната планина за изкачване е да започнем да се движим - ежедневно. За да започнем да се движим, не е задължително да тренираме три пъти в седмицата, тъй като това би било прекалено голямо предизвикателство за някой, който не е тренирал досега. Затова може да започнете със следното: ходете или карайте колело до работа, използвайте тоалетната, която се намира най-далеч от офиса ви, всеки половин час ставайте и отидете да пиете чаша вода, разходете се около блока си след като сте обядвали, изкачвайте стълбите вместо да се возите в асансьора. Ако работите или живеете на много висок етаж, започнете с един етаж и всяка седмица увеличавайте с по един и се качвайте на асансьора от по-горния етаж.

2. Хранете се по-често. 
За да може тялото да изгори мазнините, метаболизмът трябва да работи на висока скорост. В резултат на това изгаря много повече енергия. След спортуване храненето по-често е чудесен начин да постигнем този резултат. 
Мислите ли да ядете повече торти по време на кафе паузата? Опитайте пак, яжте по-често, но от правилните храни.
Oт сега нататък ви е позволено да ядете колкото си искате плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, авокадо, ядки и семена. Това не ви ли звучи вкусно? Ако не е така, ви разбирам, но опитайте за няколко седмици, защото вашият вкус ще се промени, когато започнете да ядете по-голямо разнообразие от храни. 

3. Премахнете рафинираната захар. 
Ако има нещо, което трябва да оставите на масата, то това са рафинираните захари. Това може да бъде бялата захар, високо фруктозен царевичен сироп или някоя от другите й форми. Рафинираната захар, освен че разбърква нивата на кръвна захар, също така предизвика вътрешни възпаления, възпаления на червата, което води до проблеми с храносмилането, киселини в стомаха, понякога и до депресия. Трудно ли е да я откажете докрай? Започнете с един тип храна, например торта. След като го направите в продължение на две седмици (не ядете торта), после премахнете още един вид храна и т.н. 

4. Изграждане на мускули. 
Вашата основна метаболична скорост зависи от това колко се движите, дължината, теглото и колко мускулна маса имате. Последното е от особена важност. Мускулите изискват много енергия за изграждането им и поддържането. Така че колкото повече мускулна маса имате, толкова повече енергия изгаря тялото ви. 

5. Четете етикетите. 
Както казах и преди - загубата на мазнини е процес. Важна част от този процес е да знаете с какво се храните. Щом веднъж разберете какво поставяте в организма си, е много по-лесно да взимате добрите решения. Един от начините да направите това е като започнете да четете етикетите. Ще се учудите, когато разберете какво има в някои от продуктите. И тогава няма да имате никакви проблеми да ги оставите обратно на рафта в магазина.

Основните съвети за свалянето мазнини, които ви дадох сега, са да ви помогнат да си върнете здравето. Винаги имайте предвид, че това е процес, който често отнема месеци, за да се осъществи. Затова правете по една малка крачка всеки ден. Също така не всичко, което работи за всички в интернет, би работило и за вас. Вие сте уникален човек със собствени нужди, опитайте се да възприемате идеи и да ги прилагате по начин, който съответства на начина ви на живот.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Очаквайте още от поредицата съвети на Сами Хоссни специално за читателите на БЛИЦ и zdrave.to! 

 

 

 

 

Ето някои от хората, вслушали се и изпълнявали в съветите на Сами Хоссни (преди и сега):