Българският треньор Александър Станков направи чудеса в Китай, където в рамките само на два сезона успя да класира новосъздаден отбор от трета дивизия до елита. Въпреки историческото постижение обаче, амбициозният специалист вече година е без работа. Бившият наставник на ЦСКА и младежкия ни национален тим можеше да стане и шеф на Аербин (Далиен), но не го стори заради разминаване с идеите на ръководството на клуба от най-многолюдната страна в света. БЛИЦ се свърза със Станков, който с удоволствие говори за футбола и най-вече за любимия ЦСКА.

- Къде ви откриваме?
- В София съм все още. Вече година си почивам, без работа съм.

- Футболът липсва ли ви?
- Почивката не ми се отразява лошо. Аз съм като Гуардиола. Нужна ни е почивка. Определено имах нужда от това след тежката работа, която свърших в Китай. Почивката не ми се отразява лошо.

- Отново в чужбина ли ще работите?
- Искам да работя в чужбина. Показах какво мога, постигнах успехи. Дали в Китай, дали в Япония или Казахстан, времето ще покаже. При всички положения за мен ще има работа.

- Имаше вариант да поемете друг китайски отбор, какво се случи?
- Ходих преди Нова година, преговаряхме, но всичко пропадна, когато насреща ми се появи Радомир Антич. Него няма как да го преборя. Всички знаят кой е Антич. Ръководството на Шандонг Луненг е нормално да го избере пред мен. Ако не беше той, сигурно аз щях да поема този тим. Китайците дават много пари, търсят доказани специалисти. Разбирам много добре нещата и фактът, че постигнах успех явно не ми помогна. Определено трябва да продължа да се доказвам. Вярвам, че ще се прибера...

- Казвате "ще се прибера", което звучи все едно Китай е втората ви родина...
- Не, че ми е втората родина. Просто условията там са много добри, идеите ми са отново да работя в Китай. Обстановката ми е позната, много е трудно, но свикнах. Изкарах незабравими моменти в Китай и вярвам, че отново ме чакат успешни дни.

- Следите ли случващото се в ЦСКА?
- Разбира се. Бяха привлечени качествени играчи. ЦСКА разполага с най-добрите футболисти от всички клубове в България. Това смело мога да го заявя. Един от тях е Мартин Камбуров, който се доказа в Китай и всички знаят, че е отличен голмайстор. Той е най-големият удар в зимната селекция на ЦСКА. Сигурен съм, че ще пасне като дялан камък при "червените". Характер е, голмайстор е. Убеден съм, че на Камбуров му предстоят бляскави дни на "Армията". В силното китайско първенство постоянно вкарваше голове. Убеден съм, че поне 6-7 гола ще отбележи през пролетния полусезон в "А" група.5_1.jpg

- С идването на Спас Делев и Варела конкуренцията в ЦСКА обаче се засили още повече...
- Това е много хубаво. Важно е да има конкуренция. Спас Делев също е качествен футболист. За всеки треньор е добре да има по-голям избор.

- Одобрявате ли смяната на Стойчо Младенов с Миодраг Йешич?
- Не крия, че не одобрявам смяната на Стойчо. Нямам нищо против Йешич, но ако се сменя треньор, трябва да е с по-качествен. Работата ми в чужбина ме научи да защитавам българските треньори. Разбрах, че ние нямаме лоби. Всеки един наш треньор, който постига успех зад граница, трябва да лобира за сънародниците си. Нужно е всички да се стараем и да си помагаме. Не само при треньорите е така. Футболистите ни също са без лоби в чужбина. Разбира се, има малки изключения. Но определено нямаме никакви позиции. Трябва да се защитаваме така, както сърбите, например, го правят. Имаме не по-лоши, по-млади, по-опитни треньори от тях. Но сърбите винаги са с предимство пред българите.

- Йешич ще постигне ли успех начело на ЦСКА? Изоставането в точките от челниците никак не е малко.
- Така е, но ЦСКА винаги може да поднесе изненада. Всички трябва да се съобразяват с ЦСКА. Отборът, както може да изпусне шампионската титла с 10 точки разлика, така може и да навакса 10 точки изоставане. Наистина разликата не е малка и това е важен фактор, но всичко може да стане. Според мен три отбора ще се борят за титлата - Лудогорец, "Левски" и ЦСКА. Може да има изненадващ развой на събитията. В ЦСКА се събраха много добри футболисти. Важно е обаче каква е обстановката в клуба. Ако всичко е наред, ако се плаща на футболистите така, както трябва - навреме, всичко ще е наред. Трябва да се предпазват от интриги и скандали, ЦСКА е реален претендент за титлата. А на Йешич не предричам бляскаво бъдеще. Поне ми се иска да спечели Купата на България. Отборът трябва да се бори със зъби и нокти за титлата.

- Имаше ли вариант да се върнете на "Армията"?
- Сега няма как да се върна. Но някой ден може и това да се случи. Аз съм отраснал с идеята "ЦСКА" и е нормално да ми се иска да бъде в любимия клуб.

- А отново да работите в България?
- Никога не изключвам тази възможност. Все пак си имам някакво име, не мога да работя, в който и да е клуб. Но на този етап се надявам да продължа в чужбина.

- Следите ли какво се случва с бившия ви клуб Аербин (Далиен)?
- Завършиха на 5-ото място в първия си сезон в елита. Отлично класиране. Треньорът сега е китаец, който разчита на много добри футболисти. Основните играчи са бившият футболист на Барселона Сейду Кейта, голмайсторът е нигериец - Петер Утака. Вкара 20 гола в 28 мача този сезон. Сега привличат и някакъв нападател, който е играл в ПСЖ. Около 3 милиона долара са платили за него.

3_3.jpg

- Съжалявате ли, че не останахте в Китай? Можеше да водите Аербин и в елита?
- Не съжалявам, че не останах. Просто се разминахме с някои от вижданията с клубното ръководство. Ако исках да остана, щях да го направя. Дори ми предлагаха и шефски пост - да бъда технически директор. Но реших да си тръгна и да се прибера в България.

- Сега и Маркиньос щял да се връща?
- Да, разбрах, че най-вероятно отново ще играе по нашите терени. Той се представи много добре в Китай. Наблюдавах го в няколко мача миналия сезон. Беше в Чанчун Ятай, но треньор му стана някакъв китаец. Можех и тях да поема, но не станаха нещата. 

- Китайският треньор не иска Маркиньос ли?
- Те по принцип работят много трудно с южноамериканци и европейци. Разбрах, че се е разразил някакъв скандал между китаеца и Маркиньос и той си е тръгнал. В България има хора, които го искат и той може да им помогне. Още има хляб в Маркиньос. Аз ако бях станал треньор на Чанчун Ятай, щях да го оставя и да разчитам на него.

- Кой е последният мач на ЦСКА, който сте гледали?
- Непрекъснато гледам мачовете по телевизията. Сега имам време да гледам.

- Вече стана ясно, че Камбуров ви е любимец от играчите в ЦСКА, има ли и някой друг, който харесвате?
- Антон Карачанаков го чака добро бъдеще. Стига да е по-сериозен, да си промени вижданията към футбола. Контактувал съм с него. Давал съм му съвети. Чака го много добро бъдеще. Той трябва да използва таланта си. Не крия, че харесвам и Платини, въпреки че е труден характер. Тези с характерите обаче стават за голяма работа. Тези, които не си показват лошотията, не стават за голям футбол.

- Как ще коментирате постъпката на Платини, който в края на миналата година си тръгна без разрешение за Бразилия?
- Винаги има проблеми с добрите футболисти. Стига човек да знае как да подхожда с тях. Постъпката му е продиктувана от нещо. Не е Стойчо Младенов, но някой го е пуснал. Но ето, че и в този момент Платини си показа характера. Лошите момчета обаче стават добри футболисти. Вижте и Ивелин Попов какви ги вършеше преди, а сега къде е. Рита в Турция, после направи трансфер в Русия. Капитан е на националния отбор. И съм убеден, че ще продължава да върви напред. Поулегнал е малко, дете има, семеен е (б.р. - фолк певицата Елена Паришева го дари със син). Преди много ме упрекваха, че съм го направил капитан на младежкия национален отбор. Показваше средни пръсти, в Литекс го наказаха да тренира с юношите, но аз продължавах да му се доверявам. И видяхте какво стана. Само успехи му желая на Ивелин.

- С кои футболисти поддържате връзка?
- Много момчета ми се обаждат - Светльо Петров, Краси Чомаков, няма как да ги изредя всички. Радвам се, че ме уважават. Някой от младите, когато реши да се захваща с треньорство, ми се обажда, иска ми съвети. На никого не отказвам помощ и се радвам, че ме търсят. Това показва, че съм оставил следа в тях от съвместната ни работа. Надявам се скоро да настъпи поколение от български млади треньори. Трябва да се подкрепяме, защото нямаме никакви позиции, когато излезем в чужбина. Нямаме и много успехи на българи зад граница. Затова е хубаво всеки да лобира за българското, да се борим. През живота ми, признавам си, и аз съм бил завистлив, по какъвто и да е начин, и без да ме питат, винаги съм говорил само хубави неща за сънародниците ми. Всички трябва да го правят това и тогава нещата ще бъдат по-добри за нас.

- Добър завършек на интервюто, но все пак няма как да подминем темата с фалшивата бомбена заплаха от днес на "Армията".
- Нормално. Това вече навсякъде го има - по училищата, моловете. След като гръмнаха доста бомби на "Герена", трябваше да има и на "Армията". В кръга на шегата, разбира се. Само адмирации за ръководството на "Левски". Начинанието им е много добро. Такива неща трябва да стават в България.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ