ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Христо Стоичков за пореден път скочи остро на Борислав Михайлов. Камата дори разкри схемите, чрез които бившият му съотборник в националния отбор печели изборите за президент на БФС и какво ще направи, за да подкара трети мандат. Ицо даде любопитно интервю за ТВ7 и НЮЗ7 в Румъния, където в градчето Стар Бешенов на негово име бе кръстен и официално открит стадион "Христо Стоичков Арена". Легендата посочи какви точно са проблемите на българския футбол в момента.

- Стадион "Христо Стоичков Арена", нещо нечувано в чужда държава, как си го обясняваш?
- Може би това показва, че през годините съм ги радвал тези хора. Те са българи и са били горди да се чувстват българи заради мен. Играехме за България, направихме и невъзможното да прославим България. Всички мои колеги и треньори са ми помогнали в кариерата. Стига с това "аз". Сам човек нищо не може да направи.

- Притеснен ли си от загубата на България в Македония?

- Сигурно критиците сега пък ще излязат на предна линия. Убеден съм, че ще критикуват, но в тези мачове точки не се дават. Радостно е, че Любо си е направил точната преценка за това, което ни предстои в световните квалификации с Италия и Малта. От една загуба може да се извлекат много поуки и позитиви за следващите мачове.

- Обявено беше официално, че Боби Михайлов иска още един мандат. Морално ли е това?

- Той вече показа, че няма морал при него. Знаете, че съм бил в почти всички конгреси. По време на предишния се взе едно решение, че никой няма как да бъде начело на БФС за повече от два мандата, нали така? Това се реши, за да може да се даде възможност и на други хора след него. Но след неразбориите в българския футбол никой не е наясно какво точно се случва. След като имаше избор за президент през 2009 година и той отново спечели, не знам как го е променил това становище и сега отново щял да се кандидатира. Той буквално промени историята на българския футбол. Виждам няколко причини за това. А главната е, че през 2015 г. у нас предстои европейско първенство за юноши. Там влизат много пари, които ще бъдат разпределени по-най-добрия начин... Искахме да бутнем Иван Славков, лека му пръст, но какво направи Боби - абсолютно нищо положително. А продължава да живее с това, че е четвърти в света. Но четвъртите в света отдавна сме в историята. Той направи така, че футболът ни се развива към по-лошо. Вижте го - бил е само на 4 европейски мача - 2 в Разград и 2 в Бургас.

- Стана модерно да се ползва детекторът на лъжата напоследък. Самият Михайлов обаче отказва да седне на полиграф...

- Това си е негов проблем. Неслучайно Христо Порточанов го напада в няколко неща. Нека най-после да каже - дали е взимал пари от телевизионните права, дали е подписвал разни договори, дали онези съмнителни мачове на националния отбор са били реални. Щом бяга от детектора, значи бяга от отговорност. Аз се оттеглих от националния отбор, за да не се петни името ми.

- Почти 700 клуба гласуват на тези конгреси. Може ли един малък клуб да има един глас, колкото имат ЦСКА и "Левски"?

- Аз съм виновен за това нещо, защото на един от конгресите го предложих - всеки клуб да има по един глас и да го няма това, което беше по комунистическо време. Изразих мнение, че всеки клуб трябва да има по 1 глас, уж за да е по-честно, а не някои да бъдат с по 5. Прие се, но тогава не съм мислил и предполагал, че хората много бързо се променят - за един анцунг и за пет топки. В момента има села с по три къщи, а имат по три гласа в определянето на новия мандат. В някои села дори се води, че имат по три футболни клуба. Направете си сметка докъде е дошла тяхната наглост. Както в политиката – драпа се със зъби и нокти. Той вече е изпуснал влака, но си вярва. Дори казва: "Аз ще водя моя отбор в Бразилия". А какво е направил, че той да води, какво е посадил? Посади си едно нещо на главата  преди 30 години, и то си седи едно и също. Няма промяна - ни наляво, ни надясно. Хората го мразят навсякъде. Ако си доблестен, трябва да се оттеглиш, но той не го прави.

- Как виждаш началото на новия шампионат?
- Най-доброто в момента е, че TВ7 намери сили да подпомогне българския футбол. Пак има платени драскачи, разни мишоци, които хвалят този и онзи. Я по-скромно с писането. Дадеш им нещо на тези журналисти и те си пишат. Аз не съм видял, че Алексей Милер е обещал "Газпром" да дава пари на "Левски", ЦСКА или българския футбол. Единствено Бойко Борисов искаше да си сложи медал, като дава пари. Ама да не ги дава той, даваше ги от държавата. И онзи само си окичва медали... и пак ще ходи по екскурзии до Сингапур, Тайланд...

- Накрая посланието ви към Боби Михайлов...
- Чакаме съдът да се произнесе, а той да е жив и здрав.