Старши-треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов отговори пред БЛИЦ TV на най-горещите въпроси в българския футбол. В първата част на интервюто, Младенов се спря подробно на „вечното дерби“. Сега разговаряме за най-актуалните теми.

  -Г-н Младенов, работили сте с Васил Божков, а сега и с Гриша Ганчев. Направете паралел при работата си при двамата президенти на ЦСКА!
 Удоволствие е да се работи и с двамата. Първият човек, който ми се довери тотално и ми даде пълен картбланш беше Васил Божков.

 Пълен картбланш означаваше Детско-юношеската школа, първия отбор и менажерството. Всичко това беше моя отговорност и аз взимах важните решения.

При Гриша Ганчев отново имам пълното доверие в спортно-технически план, както беше и при Васил. Но при Гриша Ганчев разликата е, че аз не се занимавам с школата, а съм концентриран изцяло върху първия отбор, защото работата е прекалено много.

По-добре ли се работи, когато няма посредник между Вас като треньор и Гриша Ганчев като собственик на ЦСКА?
- Аз винаги така съм работил. Едно от изискванията ми, за да стигнем до договор, е точно това над мен да е само той – собственикът. Всички останали в клуба са под мен.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

-Как гледате на критиката, че в договорите Ви винаги присъства солидна неустойка?
-Кой каквото иска да мисли, аз защитавам своите интереси. Особено, когато съм в ЦСКА, защитавам с всички възможни и невъзможни методи интересите на клуба.

Ако един треньор не уважава себе си, тогава той би се съгласил на всякакъв вид условия. Аз уважавам и ценя себе си и затова поставям условия, които смятам, че от професионална гледна точка трябва да са точно такива.

-Питам Ви неслучайно за неустойката. Петър Хубчев подписа договора си с Левски с немския си паспорт и по този начин гарантира високото си обезщетение. Достатъчно защитени ли са обаче треньорите, които подписват договори с българските си документи?
-Трудовите договори нямат солидна гаранция, за да защитят треньорите. Сравнявайки Хубчев, който е подписал с немския си паспорт, ако не се стигне до договорка с Левски, това означава, че всичките заплати до края на договора трябва да му се изплатят.

Другият вариант за българските треньори е когато подписват граждански договори. Тогава нашето законодателство определя обезщетение между 1 и 3 заплати. Собственикът може да ти плати 1, 2 или 3 заплати, но ако не иска да ти даде нито една, казва „отиди и ме съди“. Затова треньорите се принуждават да съдят клубовете, но неуспешно.

Могат ли взаимоотношенията между българските треньори да са по-колегиални, защото съм на мнение, че сблъсъците между президентите водят до ненужно напрежение в българския футбол?
- Аз не мога да коментирам този въпрос, но мога да кажа, че българският треньор е ощетен отвсякъде. Треньорите у нас нямат правна защита и върху тях се създава излишно напрежение. Това е така, защото треньорите нямат стабилността, самочувствието и увереността, че ще влязат в един клуб и след това няма да бъдат изгонени. Повечето треньори се притесняват именно от това, което води до себе си и до излишно напрежение, което се стоварва върху тях. Напрежението води до грешки при определяне на състави, смени и водене на мачове. Затова законодателството трябва да се промени. Професия треньор по футбол в България няма.

Защо?
- Нямам понятие. Едно от нещата, които аз не одобрявам при работата на сегашното ръководство на БФС, е това, че не промени с нищо в насоката треньорите да се чувстват спокойни.

ЦСКА издигна кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС. Каква ще е развръзката на 12 октомври, когато е насрочен конгреса на БФС?
-Както и да се развие този конгрес, трябва да има промяна. Ако промяната не се случи, ще продължим да тъпчем на едно място и ще се върнем крачка назад в развитието си. Промяна трябва да има и тя да е положителна. Други хора трябва да дойдат и да управляват. Дали ще е Бербатов или Порточанов, или ще се обединят заедно или ще се случи нещо друго… Ние сме зад Митко Бербатов, защото екипът, с който разполага, гарантира успешно ръководене на футбола в България. Стилиан Петров и Мартин Петров са хора, които от професионална гледна точка са много висока летва. Това са отговорни хора, на които, ако им се постави задача или те сами си я поставят, я изпълняват.

-Разполагат ли с необходимия административен опит Бербатов, Стилиан Петров и Мартин Петров, за да управляват такава голяма структура като БФС?
- Борислав Михайлов да не би да имаше опит?

-Той в продължение на 4 години беше вицепрезидент на БФС преди да се кандидатира за президент.
-Знам какво беше тогава и как беше, защото по същото време аз бях треньор на националния отбор. Доста години му бяха нужни, за да се научи. Тук имаме ядро от ръководители, които са световноизвестни личности. Те се обучаваха достатъчно години, за да добият нужните лицензи във всяко едно отношение. Придобиха дипломи, които им дават възможността да разсъждават правилно и да взимат правилни решения.

 При всички положения тяхното влизане ще се отрази положително на българския футбол.

Често между поколенията в ЦСКА, Левски и други големи отбори прехвърчат искри. Могат ли легендите да намерят общ език помежду си или егото на някои от тях е прекалено силно?
-Как да коментирам нещо, което не можем да променим? Всичко е въпрос на интелект,  възпитание и образование.
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ