Изпълнителният директор на "Левски" Иво Тонев даде интервю за предаването "Зона спорт" по bTV Action, в което говори по всички актуални теми, свързани със "сините". Силната фигура в клуба от "Герена" сподели защо е назначил Иван Вуцов и какви са отношенията му с Наско Сираков. Шефът каза още какво очаква от пролетния дял на "А" група, докъде са стигнали преговорите с "Газпром", както и сподели дали има намерение да смени президента на БФС Борислав Михайлов.

- Г-н Тонев, готов ли е "Левски" за спечелване на титлата?
- От подготовката, която проведохме и разговорите, които имахме, мисля, че във всички има достатъчно амбиция, мотивация да можем в мачовете, които ни предстоят през пролетния полусезон, най-накрая да стигнем до титла. Като се има предвид, че в последните години, Левски не е печелил нищо, всички са с по-големи очаквания. Първото и най-важно нещо е да покажем по-силен характер и да покажем добър футбол.

- Вие убеден ли сте, че точно такива футболисти бяха нужни на "сините"?
- Това не мога да го коментирам аз. Това е работа на треньорското ръководство. Каквото искаха от мен, успях да им го осигуря през зимата. От това, което гледах в контролите, тъй като особено на втория лагер, бях през цялото време с тях, мисля, че новите момчета ще бъдат полезни на отбора.

- Имаха ли достатъчно време да се сработят, за да постигнат целите, които сте им поставили?
- В крайна сметка времето е и много, и малко. Надявам се, че работата, която са свършили е достатъчна. Всички знаят каква ни е програмата. Първите два мача започваме с две гостувания на Черноморец и на "Ботев" (Пловдив) с двама от най-добрите треньори, ако не и най-добрите в първенството, заедно с нашия естествено, които на всяка цена ще искат да ни победят и ще дадат всичко от себе си, за да ни победят. Предстоят ни трудни гостувания още от първите мачове.

- Споменахте вече програмата на тима. Доколко излизането от тези тежки мачове в първите кръгове ще се окаже решаващо за спечелването на титлата?
- Решаващо не може да бъде. При всяко положение е важно да победим и не само в тези мачове. Ако победиш в тези мачове, а пък загубиш примерно от Монтана... Това са си три точки, но при всяко положение тези два мача биха дали по-голямо самочувствие, по-голяма увереност в отбора. Всеки един мач до края на първенството ще ни бъде важен. Имаме директни двубои и с ЦСКА, и с Лудогорец.

- Говорим за шампионска титла, но спечелването на купата също е цел.
- Естествено. Специално, когато имах разговор с играчите и с треньорското ръководство, им заявих много ясно и точно още в началото на подготовката - имаме две много ясни и точни цели. Това са шампионска титла и купа на България. Ще се радвам много, ако ги постигнем. Ще сме си свършили добре работата.

- Правилно ли се харчат сега парите? Питам ви, защото в предишен разговор ми казахте, че сте ужасен от средствата, които отиват за скъпи чуждестранни резерви...
- Ако кажа, че не сме допуснали грешки и ние, значи да излъжа. Безспорно една от грешките, които бяха допуснати през лятото беше идването на Опоку. Между другото футболист наистина с качества, но имаше доста сериозни лични проблеми. Поради тази причина се разделихме с него. Не можа да се адаптира и да се впише въобще в отбора. Марсиньо може да се каже, че е друг такъв футболист. Марсиньо е с уникални качества, много силен футболист, много опитен футболист, но не можа да даде това, което беше играл в Апоел и то в Шампионска лига. Ние му бяхме гледали мачовете и срещу Лион, и срещу Реал (Мадрид) - едни от най-добрите отбори в Европа. Но в "Левски" не можа да даде това, което ние очаквахме от него. Като цяло парите, които в момента се дават за футболисти в "Левски", са абсолютно разумни. Поради тази причина зимата един от играчите, които Илиан (Илиев) искаше и не можахме да вземем беше Кевин Брю, тъй като от неговия клуб ни поискаха над 1 милион трансферна сума, което за мен е нереално и неразумно. Поради тази причина се отказахме от него.

- От Лудогорец в лицето на собственика на клуба Кирил Домусчиев декларираха, че играят честно. Може ли и "Левски" да декларира, че няма да използва съдиите, като оръжие, за да постигне целите си?
- Първо, не може да бъдат сравнявани Лудогорец и "Левски". Без да искам да засегна някой, в живота всичко може да си купиш, но история няма как да си купиш. "Левски" е клуб с почти 100-годишна история. Догодина има 100-годишен юбилей. През тези 100 години "Левски" е постигнал уникални успехи. Двата отбора са несравними. Към днешна дата Лудогорец е добър отбор, благодарение най-вече на средствата, вложени от Кирил Домусчиев и от отличната работа явно на Ивайло Петев. Кой играе честно и кой не, мисля, че се видя есента. Предполагам, че ще се види и пролетта.

- Ще стимулирате ли финансово други отбори, които да спират конкурентите на "сините"?
- Към днешна дата и двата отговора да кажа, може да бъдат верни или пък неверни. Не съм мислил по този въпрос и не мисля, че е необходимо. В крайна сметка мисля, че първенството ще бъде много интересно и повечето отбори ще имат стимул да играят и да побеждават заради себе си, така че едва ли ще е необходимо да ги стимулираме.

- И въпреки всичко това се говори, че отборите в първенство ни не играят феърплей. Защо? Коя е причината?
- Това е работа на всеки един от клубовете. Не е моя работа аз да давам съвет какво трябва да правят, не е и коректно. Нито пък съм най-умният човек, който се занимава с футбол в България. Всеки знае какво прави. Аз нося отговорност за това, което върша в "Левски".

- От какво са продиктувани грешките при съдиите – от незнание, неможене или от взимане на пари?
- Интересен въпрос и добре зададен. Има някои, които не знаят и не могат със сигурност. Поради тази причина Съдийската комисия вероятно ги наказва и не им дава възможност да свирят. А дали има други неща? Не искам аз да говоря по тази тема. Иска ми се съдиите и да сгрешат, да е защото не са видяли. Виждаме, че и по европейските терени какви грешки се допускат и аз съм убеден, че нашите съдии имат качества и могат да бъдат много по-добри съдии от някои от европейските съдии. Там на тях им е доста по-лесно да свирят, тъй като самите отбори проявяват много по-голям феърплей и добро отношение помежду си, самите играчи ги улесняват в работата, докато при нас е по-трудно, определено. Нашите съдии са добри и стига да искат, съм сигурен, че могат да изсвирят първенството и всички мачове на добро ниво, и да не повлияят по никакъв начин на резултата и да се помага на даден отбор.

- В плен ли сте на "синята" магия?
- Аз и на играчите това им казах. Трябваше ми известно време, за да приема "Левски" като кауза. Няма как да не се отдадеш изцяло, то те завладява. "Левски" е нещо много по-различно от всички останали клубове. Това го обясних и на новите играчи, че "Левски" е един по-особен клуб от всички останали отбори.

- Кога разбрахте какво означава "Левски"?
- Ако трябва да кажа точна дата, едва ли ще мога да я кажа, но в кризисния период, който беше пролетта, когато натрупахме няколко неуспешни мача един след друг и ми се наложи да се сблъскам с някои неща, с които не очаквах да се сблъскам в Левски. Тогава бях малко разочарован от някои неща вътре или около клуба. В този момент вече си дадох ясна сметка. Доста години съм се занимавал с футбол, преди да дойда в "Левски". Винаги съм знаел какво е "Левски". Когато си вътре в клуба, нещата изглеждат по различен начин. Мисля, че и играчите, и треньорският състав, са приели "Левски" като кауза и са абсолютно отдадени на идеята "Левски" да успее и "Левски" да бъде наистина най-добрият отбор в България.

- Неслучайно ви попитах, защото вече сте над година в клуба. Има ли звено, от което не сте доволен? Общо взето структурирахте клуба...
- Има звено или звена, от които не мога да кажа, че не съм доволен, но има още какво да се направи, за да бъдат наистина по-добри.

- Кои са те?
- Мисля си, че не е редно да ги казвам кои са. Има такива и на които трябва, им го казвам.

- Аз мога да ви помогна - за скаутите?
- Обичам да си говоря с хората в очите. Не обичам да говоря зад гърба на никой. Дори и да се скарам с някой, по-добре да се скарам и да се гледаме в очите, отколкото да си говорим зад гърба.

- Можем ли да кажем, че едно от звената са скаутите?
- Не искам да коментирам, но при всяко положение не е сложно човек да види къде има допуснати грешки и къде трябва да се подобри работата.

- Какво целите с привличането на толкова много легенди, които да работят в клуба?
- И преди ми беше зададен въпрос за това, че в "А" група имало много треньори, които били легенди на "Левски" или хора, които са успели с "Левски". Няма нищо по-нормално от това, тъй като "Левски" има дълга история. Това, за което говорех в началото. Нормално е от този клуб да си излезли много добри футболисти, много добри треньори и да има много легенди, както казвате вие. Аз съм поканил и работя с хората, с които съм преценил, че могат да бъдат полезни и да се отдадат изцяло на това, за което говорех допреди малко, за каузата, за "Левски", да бъде най-добрият клуб във всяко едно отношение, добре организиран, всеки да си знае мястото и да си върши добре работата. Хората, които съм поканил няма как да не са свързани с "Левски", тъй като много е важно да го носиш в себе си това нещо. Радвам се, че всички хора, които поканих и които са част от "Левски", че с огромно желание и себераздаване, си вършат работата.

- Кога ще съобщите новия член на Управителния съвет?
- Скоро.

- Някои твърдят, че чрез Иван Вуцов искате да прокарате вижданията си и най-вече да не позволите на Наско Сираков да се върне в "Левски". Кое е вярно и кое не?
- Това е несериозно. През лятото имахме четири-пет разговора преди да обявя неговото идване. Казах му точно какво очаквам от него. Отборът имаше два възлови момента през миналата година, в които имах нужда от неговото мнение и неговия съвет, и той ми помогна в тези два момента. Спря ме да не направя нещо друго. Иван Вуцов е човек с много опит в управлението на футбола. Имаше какви ли не провокации, че едва ли не Иван Вуцов бил дошъл в "Левски", за да се занимава с някакви мачове, някакви съдии, което е много несериозно и обидно не само към "Левски", но и към него. Човекът си е вече на по-друга възраст. За мен е важно неговият опит и неговите знания да се използват.

- Какво се цели с тази конфронтация между вас и Наско Сираков?
- Аз нямам конфронтация с Наско Сираков. Никога не съм имал.

- А не сте ли обиден на това, което той пише?
- Напротив. Дали съм обиден или не, това си остава за моя сметка и нямам време да го коментирам пред медиите.

- Най-важният въпрос, който интересува ''синя'' България. Има ли средства за изграждането на стадион ''Георги Аспарухов''?
- В зависимост от различните етапи, може да се каже, че да. За първия етап, който сме предвидили до 2014 година - да. За следващия - имаме идея как да се финансира и как да се случат останалите неща. Но за етапа за 100-годишнината ни, т.е. "А" и "Б" сектор, сме ОК.

- До каква степен тези средства зависят от политическата ситуация в страната?
- Нямах търпение този въпрос да ми бъде зададен, защото напоследък много се спекулира. В последните дни се начетох и се наслушах на всякакви глупости и по отношение и на договора ни с "Газпром". До преди един месец пишеха, че ще се подпише до две седмици, че едва ли не всеки момент ще подпишем с "Газпром", което не беше вярно. Въобще не е стоял по този начин въпросът. В един момент започнаха всички да пишат, че "Газпром" се отказва от "Левски". "Левски" е голямо име и колкото и да не им се иска на някои хора да го признаят, това е факт. "Левски" е едно много сериозно име и това име не зависи от политическата обстановка в България. Нито е зависело, нито ще зависи. Нито зависи договорът с "Газпром" от политическата обстановка в България. Това са абсолютно несериозни неща. Да кажа, че гледам с насмешка на някои писания, не е така, защото някои от тях ме дразнят откровено. В тази една година свикнах на провокации. Предупредил съм и играчите, и треньорския състав. Даже и вчера бях в съблекалнята и им казах: "Бях ви казал нещо, първа стъпка вече имаме в тази посока, няма да имаме договор с "Газпром". Въобще не седят така нещата. Няма да кажа как са, но не са така.

- Очаквате ли скоро да се финализира този договор?
- Когато се финализира, ще го обявим.

- Предстоят избори. Ще се използват ли футболните стадиони за политически скандирания, за агитация на партии и как бихте реагирали, ако това се случи на "Георги Аспарухов"?
- Аз лично не искам, специално за нашия отбор. Не мисля, че това е редно и правилно. Някои други клубове или други фенове, ако си мислят, че по този начин могат да влияят, си е тяхно решение, но не мисля, че футболните стадиони са място за политически страсти. Футболните стадиони са, за да се играе футбол на тях и феновете да идват да си подкрепят отборите. Така считам аз. Не бива по никакъв начин едното нещо да бъде свързвано с другото.

- Каква позиция ще заеме "Левски" на предстоящия конгрес на БФС?
- Честно казано, не сме мислили въобще по тази тема и не сме разговаряли нито с колегите ми, нито с Тодор Батков.

- Още един въпрос, който със сигурност не очаквате, но аз ще ви го задам. Вашето име се спрягаше за кандидат на мястото на Борислав Михайлов. Имате ли такива амбиции?
- Никога не съм имал. Моето име се е спрягало за много други неща, за които не съм имал амбиции. Ако трябва да съм честен ми се обаждаха и президенти на някои от клубовете да ме питат и едва ли не, да ме подкрепят. Достатъчно са ми ангажиментите. Честно казано това, което правя в "Левски", ми е напълно достатъчно като мотивация, като амбиция, като желание и като ангажимент, свързан с футбола. Имам си бизнес, трябва да обръщам внимание и на него, тъй като оттам живея. Семейството ми от край време е потърпевшо от всички неща. Най-малко време остава за тях, но не е необходимо да занимаваме хората с тези неща, нито да се правя на мъченик. Няма нито амбиция, нито желание. И няма шанс не сега, а и след 20 години, няма да има шанс да бъда президент на футболния съюз или въобще да се кандидатирам за това нещо.

- Кое най-много ви натоварва във футбола?
- Интригите и некоректните отношения, и това не е от вчера. Това са неща, които по принцип не понасям в живота си и не само във футбола, а и в бизнеса - отношенията, които имам с други хора и с партньорите ми. Това са неща, които не съм допускал никога да има. Между другото във футбола е неизбежно да съществуват такива неща. Това са нещата, които ме дразнят понякога и може в даден момент да реагирам по-остро, и да кажа нещо, което е неприятно да се чуе от някой.

- А кое ви кара въпреки това, да се занимавате с футбол?
- Аз съм човек, който гледа малко по-различно на това нещо. Благодарение на работата си във футбола съм изградил някакво име. Благодарение пък на това име в последствие, съумях да развия различни видове бизнес и поради тази причина продължавам да се занимавам вече от друга гледна точка, т.е. че аз съм задължен към футбола, а не той към мен.

- Един път ви е дал и сега вие трябва да дадете на него...
- Това правя и то не от вчера.

- Как разпускате?
- Когато намеря време и най-вече, когато има прекъсване на първенството. Стремя се да използвам такива дни по 3-4 дена и да се махна оттук с жена ми и с децата, да се видя с тях.

- Има ли ден, в който не мислите за футбол?
- Не.

- Нещо за финал на нашия разговор?
- Иска ми се тази пролет да бъде най-интересната пролет във футболно отношение за последните години. Искам да е интересно първенството, да е оспорвано, да има много хора на всички стадиони и "Левски" да стане шампион, и да спечели купата на България.

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ