Клубният лекар на Реал (Мадрид) пое вината за допинг скандала, който разтърси футболна Европа. В допинг пробата на Серхио Рамос бе открит забранен кортикостероид (дексаметазон), който помага при възпаление. Въпросният медикамент често се използва за покачване на мускулна маса.

Медикаментът служи за по-бързото възстановяване след тежка тренировка. Веществото помага и за засилване на връзките и сухожилията, правейки ги по-еластични, и повишава концентрацията. По принцип УЕФА разрешава употребата му, но само при специална молба от клуба за неговото използване. 

Оказва се обаче, че заради голямата еуфория лекарите на Белия балет са записали, че играчът е взимал съвсем друго лекарство. Ето защо докторът на Реал е поел пълна отговорност за гафа, а от УЕФА са приели извинението и не са наказали Рамос.

"В бъдеще искаме от вас да бъдете максимално предпазливи, когато попълвате формуляра за допинг контрол и по-точно обявяването на приетите вещества", са отговорили от централата. 

След избухването на скандала от УЕФА се защитиха със специално становище, описвайки случая със Серхио като човешка грешка: "Категорично отричаме да сме прикривали допинг проба на даден футболист. Всички тестове се взимат в пълно съответствие с правилата".