ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Световният шампион Франция излиза срещу Мароко в поредното футболно издание на притчата за Давид срещу Голиат, а наградата е участие на финала на Мондиал 2022. „Петлите“ са фаворит в срещата, но допуснаха една загуба по пътя си до полуфиналите, след като в последния си мач от груповата фаза записаха поражение от Тунис. „Атласките лъвове“ обаче впечатляват на световното първенство в Катар, нямат загуба до момента и допуснаха само един гол. Още повече, че елиминираха считаните за претенденти за титлата Испания (3:0 след дузпи) и Португалия(1:0).

Французите се промъкнаха до полуфинала, след като Хари Кейн пропусна дузпа за Англия в края на двубоя между двата тима и така тимът на Дидие Дешан победи „трите лъва“ с 2:1. По този начин „петлите“ станаха първият световен шампион, който стига до финалната четворка на следващия мондиал след Бразилия през 1998 г. Сега играчите на Дешан трябва да елиминират Мароко, за да имат шанс да станат първият отбор от 60 години насам, защитил световната си титла. За последно това правят бразилците през 1962 г., а единственият друг тим, спечелил две поредни титли, е Италия (1934 и 1938 г.). Франция се сблъска с неочакван проблем ден преди решителния мач, тъй като Адриен Рабио и Дайо Упамекано се оплакват от симптоми на настинка заради постоянното използване на климатици в Катар. Участието на двамата в днешния двубой е под въпрос.

1500 x 50 лв. всеки ден до края на Световното първенство по футбол

Мароко вече влезе в историята на футбола, ставайки първият африкански отбор прескочил четвъртфиналите на световно първенство. Тимът на Уалид Реграги се справи впечатляващо в защита до момента и въпреки проблемите с контузените играчи се представи отлично в дефанзивен план срещу Португалия. На четвъртфинала се появиха нови проблеми с травми, а и резервният нападател Уалид Шедира ще е наказан, което ще ограничи опциите в офанзивен план. Няма да е изключено, ако контузените Агерд и Саис се появят на терена, за да може „атласките лъвове“ да бъдат с най-добрите си футболисти срещу световния шампион. Големият проблем за селекционера Реграги е използването на почти едни и същи играчи в мачовете, което води до умора в състава.

Победителят от днешния мач ще се изправи срещу Аржентина на финала в неделя (18 декември) от 17:00 часа. Загубилият пък ще излезе срещу Хърватия в спор за третото място в събота (17 декември), също от 17:00 часа. Както е известно, във вторник вечерта "гаучосите" разбиха "ватрените" с 3:0.

FranceФРАНЦИЯ – МАРОКОMorocco

Днес от 21:00 часа по Нова и Диема Спорт 3
Ал Хор, „Ал Байт Стейдиъм“
Съдия: Сесар Рамос (Мексико)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Франция: Лорис, Кунде, Варан, Упамекано, Т. Ернандес, Чуамени, Рабио, Гризман, Дембеле, Мбапе, Жиру
Контузени: Л. Ернандес
Наказани: няма
Под въпрос: Упамекано, Рабио

Мароко: Буну, Хакими, Ел Ямик, Дари, Атиат-Алах, Унахи, Амрабат, Амала, Зиеш, Буфал, Ел-Несири
Контузени: Агерд, Саис
Наказан: Шедира
Под въпрос: Мазрауи, Сабири

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Двата отбора са се срещали общо 11 пъти в официални и неофициални мачове, като Франция има 7 победи, а Мароко – само една. Три мача са завършили при равен резултат.
* За последно „петлите“ и „атласките лъвове“ се срещнаха преди 15 години – на 16 ноември 2007 г. направиха 2:2 на „Стад дьо Франс“ в контрола.
* Франция няма загуба от Мароко в последните си 10 мача, а серията продължава от 1966 г. насам.
* „Петлите“ вкараха 11 гола на Мондиал 2022 и делят първото място по този показател с отпадналите вече Англия и Португалия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК