ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Швейцария надви Сърбия с 3:2 в зрелищен спектакъл от последния кръг на група G на Световното първенство в Катар и като втори в таблицата се класира за 1/8-финалите, където ще срещне победителя от група H Португалия. Джердан Шакири (20), Бреел Емболо (44) и Ремо Фройлер (48) вкараха головете за "кръстоносците", които при още едно попадение можеше да завършат и първи в групата, след като в другия мач по същото време Камерун изненадващо удари резервите на Бразилия с 1:0 и напусна турнира с високо вдигната глава. Александър Митрович (26) и Душан Влахович (35) се разписаха за сърбите.

Швейцарците започнаха по-добре и още в първите секунди след блокиран удар на Гранит Джака топката се озова в Бреел Емболо пред границата на вратарското поле, който опита да стреля, но вратарят Ваня Милнкович-Савич спаси. Топката обаче се върна в Джака, който шутира отново, но пак стражът на сърбите направи второ спасяване. Пет минути след това Никола Миленкович засече с глава центриране от корнер от границата на вратарското поле, но покрай дясната греда на вратаря Грегор Кобел.

В 10-ата минута Душан Тадич намери отлично Андрия Живкович пред наказателното поле, който отправи силен удар по диагонала, но топката се отби от дясната греда на Кобел. След това кълбото попадна в Душан Влахович, който обаче не успя да нанесе добър удар. Двата тима продължиха в динамично темпо и десет минути след това швейцарците поведоха. Рикардо Родригес напредна отлично на скорост отляво, влезе в наказателното поле и центрира към далечната греда, където Страхиня Павлович не успя да изчисти добре, а Джибрил Соу подаде за Джердан Шакири, който вкара за 0:1.

Сърбите се възползваха от две грешки на "кръстоносците" и направиха обрат. В 26-ата минута капитанът Тадич напредна на скорост отляво и центрира в наказателното поле, където Мануел Аканджи остана далеч от Митрович, който с глава и изравни за 1:1. Четири минути по-късно Шакири пропусна чудесна възможност сам в наказателното поле, а в 35-ата минута той сгреши в средата на терена и Тадич изведе Душан Влахович, който с премерен удар по тревата отбеляза в долния ляв ъгъл за 2:1.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Швейцария вдигна отново темпото, за да изравни в 44-ата минута, когато Силван Видмер бе намерен на отляво в пеналтерията и центрира ниско към далечната греда, където Бреел Емболо беше оставен съвсем сам и без проблеми реализира за 2:2.

След почивката Швейцария се втурна в атака и в 48-ата минута стигна до пълен обрат. Емболо се пребори за топката отдясно в наказателното поле, след което подаде за Шакири, който центрира и Рубен Варгас отклони технично с пета към точката за дузпа, където Ремо Фройлер разстреля Милинкович-Савич за 2:3.

В 57-ата минута Емболо не успя да засече точно топката от около пет-шест метра пред вратата, но повторенията показаха, че нападателят е бил в положение на засада. Четири минути след това сърбите имаха хубав шанс да изравнят. Филип Костич центрира отляво в наказателното поле, а на далечната греда Лука Йович достигна до топката и на свой ред я върна обратно в опасна зона пред вратата, но Тадич стреля над вратата на Кобел. В 68-ата минута Митрович малко пресилено се строполи в наказателното поле след съприкосновение с Шер и футболисти от скамейката на Сърбия разпалено искаха дузпа, навлизайки дори на терена. Ссъдията успокои страстите с жълт картон на резервата Райкович, а ВАР потвърди решението на съдията.

В 81-ата минута Мануел Аканджи стреля с десния крак от пряк свободен удар, но прати топката от външната страна на мрежата. Швейцарците пропуснаха отлична възможност за четвърто попадение в последната минута на редовното време, когато появилият се като резерва Кристиан Фаснахт бе намерен напълно сам отляво, но в крайна сметка Ваня Милинкович-Савич излезе добре и блокира опита.

В добавеното време се стигна и до нови неприятни сблъсъци между играчите на двата тима, които бяха потушени с жълти картони. Гранит Джака и Неманя Миленкович тръгнаха да се бият, като бяха разтървани от съотборниците им, а след това и Митрович се нахвърли на Джака, но страстите бяха успокоени. Футболистите на Пикси Стойкович така и не успяха да осъществят сериозен натиск и се простиха с надеждите си за преминаване на груповата фаза, завършвайки последни в групата със само една точка. Швейцарците записаха втора победа и с 6 точки приключиха втори, а на 1/8-финалите ще играят срещу Португалия.

ВИЖТЕ КЛАСИРАНИЯТА В ГРУПИТЕ!

СЪРБИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ 2:3
0:1 Джердан Шакири (20), 1:1 Александър Митрович (26), 2:1 Душан Влахович (35), 2:2 Бреел Емболо (44), 2:3 Ремо Фройлер (48)

Най-важното от мача по минути:
1 - Начало на срещата.
1 -  Ваня Милинкович-Савич със спасяване още в първите секунди след удар на Бреел Емболо, а преди това бранител блокира шут на Гранит Джака.
5 - Миленкович стреля с глава след като засече от корнер, но неточно.
10 - ГРЕДА за Сърбия! Тадич намери Живкович, който със силен диагонален удар от около 25 метра нацели дясната греда, а топката попадна във Костич, но той беше неподготвен за тази ситуация и не успя да нанесе добър изстрел.
20 - ГОООЛ за Швейцария! Рикардо Родригес бе изведен съвсем сам на лявото крило и центрира по трева, като в наказателното поле Страхиня Павлович опита да изчисти топката, но я прати на крака на Джибрил Соу, който не се полакоми и я пусна към Джердан Шакири и той със силен шут по земя вкара за 0:1.
26 - ГОООЛ за Сърбия! Ремпо Фройлер сгреши и сърбите контраатакуваха, а Александър Митрович засече с глава центриране отляво на Душан Тадич и изравни за 1:1.
30 - Джердан Шакири бе изведен зад сръбската защита, но не намери очертанията на вратата.
35 - ГОООЛ за Сърбия! Шакири загуби топката в средата на терена и Тадич изведе Душан Влахович, който с техничен удра по земя се разписа за 2:1.
44 - ГОООЛ за Швейцария! Силван Видмер получи топката отдясно и с успореден на голлинията пас намери Бреел Емболо, който с втория си гол на Световното изравни за 2:2.
45 - Край на първата част!
.......................................................
46 - Начало на второто полувреме.
48 - ГОООЛ за Швейцария! Емболо се пребори за топката отдясно в наказателното поле, след което подаде за Шакири, който центрира и Рубен Варгас отклони технично с пета към точката за дузпа, където Ремо Фройлер разстреля Милинкович-Савич за 2:3.
57 - Емболо не успя да засече точно топката от около пет-шест метра пред вратата, но повторенията показаха, че нападателят е бил в положение на засада.
61 - Филип Костич центрира отляво в наказателното поле, а на далечната греда Лука Йович достигна до топката и я върна обратно в опасна зона, но Тадич стреля над вратата на Кобел.
64 - Кобел се намеси добре, пресичайки центриране на Филип Костич от лявото крило към Митрович.
68 - Митрович малко пресилено се строполи в наказателното поле след съприкосновение с Шер. Скамейката на Сърбия разпалено искаше дузпа и дори хора от щаба опитаха да нахлуят на терена, а съдията успокои страстите с жълт картон на резервата Райкович. ВАР потвърди решението на съдията и дузпа не бе отсъдена.
81 - Мануел Аканджи изпълни пряк свободен удар и топката срещна мрежата от външната страна.
90 - Кристиан Фаснахт беше чудесно изведен отляво в наказателното поле и стреля, но вратарят Миилинкович-Савич излезе бързо, скъси дистанцията и блокира удара.
90+4 - Стигна е до нови неприятни сблъсъци между играчите на двата тима, които бяха потушени с жълти картони.
90+10 - Край на мача! Швейцария надви Сърбия с 3:2 и като втори в групата се класира за 1/8-финалите.

Сърбия: 23. Ваня Милинкович-Савич – 4. Никола Миленкович , 5. Милош Велкович (558. Неманя Гудел ), 2. Страхиня Павлович  - 14. Андриа Живкович (787. Неманя Радонич), 16. Саша Лукич , 20. Сергей Милинкович-Савич , 17. Филип Костич - 10. Душан Тадич (к) (7821. Филип Джуричич) - 9. Александър Митрович  , 18. Душан Влахович  (5511. Лука Йович)
Резерви: 1. Марко Дмитрович, 12. Предраг Райкович , 3. Страхиня Еракович, 6. Неманя Максимович, 7. Неманя Радонич, 8. Неманя Гудел, 11. Лука Йович, 13. Стефан Митрович, 15. Срдан Бабич, 19. Урош Рачич, 21. Филип Джуричич, 22. Дарко Лазович, 24. Иван Илич, 25. Филип Младенович, 26. Марко Груич
Селекционер: Драган Стойсович

Швейцария: 21. Грегор Кобел – 3. Силван Видмер , 5. Мануел Аканжи, 22. Фабиан Шер , 13. Рикардо Родригес – 8. Ремо Фройлер , 10. Гранит Джака  - 23. Джердан Шакири  (696. Денис Закария), 15. Мохамет Соу (682. Едимилсон Фернандес), 17. Рубен Варгас (8316. Кристиан Фаснахт) – 7. Бреел Емболо  (9619. Ноа Окафор)
Резерви: 12. Йонас Омлин, 24. Филип Кьон, 2. Едимилсон Фернандес, 6. Денис Закария, 9. Харис Сеферович, 14. Мишел Аебишер, 16. Кристиан Фаснахт, 18. Ерай Чомерт, 19. Ноа Окафор, 20. Фабиан Фрай, 25. Фабиан Райдър, 26. Ардон Яшари
Селекционер: Мурат Якин

Стадион: "974", Доха
Съдия: Фернандо Рапалини (Аржентина)

Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,   - опасно положение,   - контузия,  - преглеждане на ситуация с ВАР

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК

Графика: Profimedia.bg