Да, медиите сбъркахме. Сбъркахме, като надухме фанфарите и обявихме, че Левски се е променил позитивно с идването на Делио Роси. Последните двубои на „сините” показват, че нещата не са такива, каквито би им се искало да бъдат на многобройните фенове на тима.

Предлагаме ви 10 прибързани заключения, които са на път да се превърнат в мит, а не в реалност.

1.Левски е повече от солиден в защита
Солиден ли? Откакто Делио Роси стъпи на „Герена”, тимът е допуснал 6 гола за първенство (два от Ботев, два от ЦСКА и два от Лудогорец). И в нито един от тези мачове не успя да спечели.

2. „Сините” са силни на контраатака
Силни са на приказки, но не и на контраатака.
Всъщност, не само на контраатака, цялата атака куца. Изключение правят първите три мача на Делио Роси, когато Левски записа 9 точки при внушителната голова разлика 9:0. И тогава се появиха първите коментари, че на „Герена” са тръгнали по верния път. „Сините” започнаха да печелят все по-трудно привидно лесните си мачове срещу по-посредствени отбори, някои от тях с едно на мъка. Головете започнаха да стават кът, както и гръмките победи с повече от два гола разлика.

3. Делио Роси ще промени тима и ще го поведе към титлата още този сезон
Да, може да ги поведе към титлата, ама другия сезон. Ако още е на „Герена”...
Когато в средата на август пое Левски, „сините” бяха на 7 място на пет точки от първия Черно море и на три от настоящия лидер Лудогорец. Днес отборът изостава на цели 11 точки от върха. И както уж беше тръгнал нагоре, взе да се спуска устремно надолу.

4. Тимът има шанс да вземе ключовите си мачове
Тук илюзията се породи след равенството 0:0 с Лудогорец на „Герена”, след като Левски дълго време игра с човек по-малко и удържа хикса.
До днес обаче „сините” нямат спечелен нито един ключов мач - срещу ЦСКА и Лудогорец в Разград, та даже и гостуванията на Берое (0:0) и Ботев (1:2). В Пловдив Роси за първи път усети вкуса на българската загуба. Това се повтори и снощи, когато Димитър Димитров-Херо тотално го надигра по всички показатели.

5. Мапуку е Черната сила
Така е, ама вече на резервната скамейка, където я търка силно. И от такъв се превърна в Черната мъка. Започна мощно, силно, изригна с хеттрика си в Благоевград и после  бавно и постепенно взе да угасва. Ако Мапуку не е разбрал, ще му го кажем. В Берое може да избухваш през пет-шест мача с някои други голове, но на „Герена” се иска постоянство. Във всеки двубой!

6.Серджиу Буш е първа класа
Той и за втора класа не става. Като пътнически влак е. Тромав, муден. Стойчо Стоилов май ще се окаже прав, когато го попитаха преди няколко месеца защо ЦСКА не си е върнал Буш и го е изпуснал да отиде в Левски. „Мисля, че румънецът е приключил с футбола”, прогнозира лаконично босът в Борисовата градина.

7. Обертан и Гомес са лидери
Че Обертан е техничар, спор няма. Но все още е далеч от лидерската позиция в Левски. Същото се отнася и за Жорди Гомес. Не ги видяхме никакви нито срещу ЦСКА, нито срещу Лудогорец в Разград.

8. Младите на „Герена” са готови за тежките битки
Може да са готови за тежки софри, но не и за битки. Мики Орачев, след като веднъж се провали, го пратиха да се обиграва. Върнаха го, но се вижда, че никакъв не се е обиграл. Ивайло Найденов е талантливо момче, но има още доста хляб да изяде, за да гори в истинските сражения на терена.

9. Жерсон Кабрал притежава огромен потенциал
Засега доби популярност единствено с факта, че Делио Роси го изгони след една тренировка...

10.  Нар и Адениджи са най-големите издънки в селекцията на Левски в последните 10 години
Издънки, издънки, ама да не стане така „сините” да ги върнат в състава.  Нар може да няма голям футболен дар, ама с него отборът изглеждаше по-остър и опасен по крилата. Днес Левски просто няма такива и затова не може да полети към титлата.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ