Допингът и спортът са като два скачени съда. Не могат един без друг. Няма защо да си кривим душите – всички се друсат, въпросът е да минеш между капките и да не те хванат. От цялата тази история най-печеливши са фармацевтичните компании, които са галеници на антидопинговите комисии. Важното е да публикуват в графа „разрешени” препаратите, които си изработил.

Всъщност, разковничето се крие именно във въпросната думичка „разрешени”. Тези, които определят кое може да се пие и кое – не, те дърпат конците на целия спорт и на световната империя за изработка на стимуланти.

Така че, такива понятия от сорта „позволени” и „непозволени” хапчета са много субективни.

Вариантите са два. Или да забранят всички хапчета, или просто да позволят официално вземането на допинг.

При първия вариант обаче европейските и световни рекорди ще секнат от раз. Спортът ще се върне години назад. Но поне ще бъде чист и свят. Такъв, какъвто е бил преди много, много години.

Ала подобен ход граничи с химерата, тъй като хиените, които произвеждат стимулиращите хапчета, ще загубят милиарди. Тогава просто няма кой да им купува стоката.

При това положение остава вторият вариант – спортистите да се дупчат до дупка и без никакви ограничения, за да се чупят рекордите! Те така или иначе го правят и сега. Само че, ако допингът бъде разрешен, такива като Мария Шарапова и Стела Енева няма да се превръщат в изкупителни жертви.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ