ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Браво на Лудогорец! Браво, че успяха някак си, като по чудо, да изплуват от помията, наречена български клубен футбол. Не вярвайте на Борислав Михайлов, че всичко е цветя и рози. Ако беше така, отборите ни нямаше да започват в Европа на 1 юли, когато на други места тъкмо се готвят за летни почивки. Ако всичко е наред и има страхотна конкуренция в „А“ група, както разправя Боби, другите щяха да говорят за нас. И да ни хвалят. Както цяла Европа сега пише за Шахтьор Караганди, който би Селтик с 2:0. Скъсват се да пишат очерци за героите от Казахстан...А за нас никой нищо не пише. Проблясва малка светлина в тунела заради „Ботев“ и Лудогорец и това е. Онова мъничкото, важното, ни липсва. Онази голяма сензация, която да събуди Европа и да заговори за България. Хвалим „Ботев“ за мачовете с Щутгарт. Напълно нормално, заслужаваха го и още сто пъти да се налага, пак ще ги похвалим. Но „Ботев“ отпадна. Заради липса на късмет, класа, силни нападатели или кой знае какво, но крайният резултат е факт. И вчера така.

Лудогорец се представи повече от достойно. Игра като равен с равен срещу Базел, който само преди няколко месеца излезе срещу Челси в полуфинал в евротурнирите. А преди това видя сметката и на Манчестър Юнайтед в групите на Шампионската лига. Момчетата на Стойчо Стоев заслужават похвали за това, което направиха до момента. А то е чудо! На фона на скапания ни български клубен футбол, който е раздиран от скандали, уговорени мачове, едва кретащи клубове с неясни мангизи, които в повечето случаи се препират от знайни и незнайни босове в сянка. Самият факт, че отново чухме химна на Шампионската лига, видяхме онези рекламни пана на стадиона, които сме свикнали да гледаме на големите мачове в малко по-късен етап на турнира (до който няма как да достигнем), всичко това е прекрасно.

Всички в Разград заслужават медали, но пак сме някак си отстрани, ей там, в кьошето, където стоят примирените. Нима Шахтьор Караганди от Казахстан е нещо повече от Лудогорец. Защо те могат, а ние не? Техният отбор струва има-няма около 1 милион евро. Общо. Кирил Домусчиев със сигурност е пръснал няколко пъти повече пари за чужденци. И оправданията, че Базел е много сериозен отбор, а Селтик...Селтик си е Селтик и не съм сигурен дали наш отбор скоро може да го бие, а героите от Казахстан успяха и са на прага на Лигата на богатите. А после върви ги гони, след като гушнат 8,6 милиона евро само от участието. И коефициент ще съберат, и пари ще имат, а и най-важното, ще видят, че с работа става и догодина нищо чудно пак да са в играта на големите. Нивото на първенството в Казахстан си остава слабо и точка! Това, че „Левски“ се дъни срещу Иртиш, не може да извиси казахстанския футбол във висините. А само да покаже, че нашите са зле. И ще бъдат зле, докато не започнат да работят като хората в Казахстан.

За Лудогорец остават поуките и натрупания опит от сблъсъка със силните. Все едно времето се върна с 4 години назад, когато Базел натупа два пъти ЦСКА. Абсолютно същата футболна лекция, изнесена от швейцарците. Перфектни подавания, бързи атаки с по едно докосване и класа при реализирането на головете. Те го имат, а ние – не. Вярно, парите им са десет пъти повече от тези на Лудогорец, но нали и те са започнали отнякъде. Домусчиев казва, че Базел може да си позволи всякакви играчи. Истина е, но е и самата истина, че в швейцарския клуб не го правят. Погледнете модела Базел. Привличане само на млади и перспективни футболисти, не на звезди. Извинявайте, но египтяните Елнени и Салах или пък нападателят Джовани Сио не са Меси и Роналдо, не са взети и за стряскащи суми, за да ги взимаме за извънземни. В Базел обаче няма ментета мениджъри, които гледат само да лапнат комисионната, а после Домусчиев да си ги бие в главата. И в Базел сигурно имат грешни трансфери, но политиката им е правилна вече от близо десетина години. Затова сме далече от тях, защото тук при нас всичко е на парче и ден до пладне. Докато продължаваме така все ще си стоим в кьошето и ще се оправдаваме, че този или онзи съперник е играл с Челси и Юнайтед и е силен за нас. А онези герои от Казахстан ни изпревариха с отбор за стотинки и биха Селтик. Ние също трябва да си повярваме, че го можем.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ