ЦСКА стремглаво се срива. Това не е от вчера, а от няколко месеца. Причините са доста и най-малко виновни са медиите. Нито ние, нито останалите колеги, назначаваме треньорите, плащаме или не плащаме заплатите, обещаваме откупуване на емблемата или нов автобус. Или битка за шампионската титла и купата. Още много неща бяха казани в последните месеци, но резултатите са на лице. Отборът не играе нищо и класирането е красноречиво - пето място на 15 точки от лидера. Това, ако не е провал, не знам какво е. Треньорът не става и се махна. Йорданеску може да е всичко, но не и треньор на ЦСКА.

Десетки пъти писахме, че грешките на ръководството започнаха още преди сезона. Тогава от любим отбор "червените" се превърнаха в разделител на публиката. Една част живееше с романтиката и изградения колектив от миналия сезон и си искаше тези две неща. Искаше дори да не бе оставен Христо Янев, да бяха запазени част от българските футболисти. Момчетата, които щяха да задържат голяма част от публиката на трибуните. Ръководството махна Янев, изгони и българските играчи. Две грешки накуп. После доведоха Йорданеску. Когато си натирил бивш "червен" любимец - Христо Янев, и водиш никому неизвестен румънец, рискуваш сътресение. Получи се. Публиката се оттегли и все повече оредява, а това е основният критерий за целия батак на "Армията". Когато изгониш българите от състава и доведеш чужденци със спорни качества, рискуваш ново сътресение.

Чува се, че ръководството не приема никакви съвети. Нито за действията относно отбора или треньора, нито за каквото и да било. Разсъжденията им били - ние си знаем, нас ли ще ни учите, ние в Ловеч еди какво си. Да, бе, вие в Ловеч сте правели това, но тук в София е съвсем друго. Ако в Ловеч би се приело Стамен Белчев да е треньор на Литекс, начело на ЦСКА това няма да се приеме. Нищо лично и против треньора, може би е прекрасен и с добри намерения, но не може да бъде начело на ЦСКА. Както преди няколко години Гьоре Йовановски не можеше да води тима, така и Стамен Белчев не може, макар и да е временен вариант. ЦСКА не е временно решение и експериментално поле. Който мисли, че е така, ще си носи последствията. Отлично са го разбрали всички, които до момента управляваха клуба.

Не казваме, че ръководството трябва да се съобразява с всяка прищявка на феновете, но има достатъчно хора, които могат да преценят трезво ситуацията и да дадат съвет. Когато гониш Христо Янев, назначаваш "червено" име. Човек, който ще задържи феновете, който ще бъде импулс. Как да стане с Йорданеску или Стамен Белчев?! Тук не върви обяснението, че новият треньор трябвало да започне начисто през зимата. Всичко мина, първото място е на 15 точки, закъде по-точно да започва начисто? Дали ще стартира сега или след 3 мача няма абсолютно никакво значение. Важното е обаче подходът и как едно ръководство действа по време на криза. Стотици пъти съм писал, че спортните ръководители не могат и не умеят да работят в криза. Те смятат, че медиите са им врагове и някой ги напада, убива, фалира и т.н. Не, ние просто показваме грешките. Шефовете в Борисовата градина или не ги виждат, което е странно. Или ги виждат и не искат на инат да ги поправят, което е страшно. Третият вариант е да мислят, че не грешат и работят в правилна посока. Това вече ще убие тотално ЦСКА.

Господа, огледайте се около вас и спрете пропадането. Вижте къде грешите и си вземете поуки. Генерално може, а и сигурно, имате добри намерения за развитието на ЦСКА, но само с думи не става. Феновете няма да ви чакат, искат резултати. Най-глупавото е да се играе на сърдити старчета: "Ами, тръгваме си, нека феновете управляват." Това не е решение, това е предаване пред трудностите. Покажете, че наистина можете да правите футбол и да управлявате. Доказвали сте го. Само трябва да се огледате и да си видите грешките, защото безгрешни хора няма. Всеки се учи докато е жив, не вярвам да сте научили всичко. Като в шахмата е, просто уцелете правилните ходове. От два или три хода може да спечелите цялата партия. Сега вие сте на ход...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ