Най-актуалната футболна световна новина от няколко дни е решението на Хосеп Гуардиола да поеме Байерн (Мюнхен). Вече всичко е факт, договорът на легендарния каталунец влиза в сила от 1 юли тази година.

Провал или успех очакват Пеп в Мюнхен. Защо избра Байерн, а не друг отбор? Страх или хитрост прояви наставникът? Въпроси, върху които спори цял свят. Агенция БЛИЦ предлага на своите читатели нашата позиция около треньорското назначение.

Пет причини Гуардиола да се справи в Байерн (Мюнхен):
1.Дисциплината - когато човек чуе Германия, в повечето случи в съзнанието му изниква именно "ред и дисциплина". А ако е имал възможност да посети страната, допълнително мнението му може да бъде затвърдено. Точно така, това е една от причините поради която Гуардиола избра Байерн. Германските футболисти са закърмени с тази мисъл. От първото си докосване на топката в школата - до последния съдийски сигнал в професионалната им кариера. Всъщност, това важи за всеки спорт. В допълнение чуждестранни играчи, въведени в системата, се научават на пълна концентрация от началото до края. В противен случай системата ще ги изхвърли.

2.Спокойствието – в Бундеслигата сякаш има баланс. Извън терена. Независимо, че в повечето случаи Байерн играе и печели, а битката започва от второто до последното място. В сравнение с Испания или Англия може би в Германия хората са склонни на повече търпение. Независимо от името, личността и характера на този, който ще дирижира край тъч линията. В случая тази чест от лятото се пада на Хосеп Гуардиола. Спокойствието пък от своя страна спомага за концентрация в работния процес. Нещо, много важно за германеца. Не един или двама са чували треньори да подвикват на играчите си "Кonzentrieren!" (б.а. - Концентрация!). А в професионалния спорт това е силно правило, за да може да бъде извлечен максимален резултат. Двете страни - медии и клубове, отдавна за разбрали връзката помежду си и я обгрижват. Създават се отношения и се поддържат, тъй като без тях балансът е работния процес ще бъде нарушен и всички ще страдат.

3.Традициите - сам агентът на испанеца разкри, че пред клиента му е имало далеч по-изгони предложения откъм финансови параметри. Но той е предпочел германския гранд, тъй като вижда потенциал. Едва ли обаче е само това. Сигурно е, че в Манчестър Сити, Челси или ПСЖ Гуардиола щеше да бъде "позлатен". Две мнения трудно би имало. Но все пак говорим за Байерн. 22-кратен шампион на Бундеслигата. 15 пъти носител на Купата на Германия, 6 купи на Лигата и 5 Суперкупи. Четири пъти европейски клубен шампион от 9 финала. 2 пъти световен клубен шампион. Веднъж носител на трофея УЕФА Къп, сега Лига Европа, и на КНК. И всичко това прави Байерн най-успелия германски клуб. Или иначе казано един от грандовете на европейския футбол и безспорният хегемон по германските терени. Марка с отлична почва под себе си и без нужда да се доказва на когото и да е.

4.Бъдещето - мюнхенци се доближават до Барселона по едно нещо - купуват, когато имат нужда. Нека дадем няколко примера относно трансферната политика. След пенсионирането на гиганта Оливер Кан отборът остана без вратар. Михаел Ренсинг и Томас Крафт някак не можеха дори да се доближат до сянката на легендата на клуба и Германия. До привличането на Мануел Нойер. В негово лице беше намерен идеалният заместник. Независимо че феновете бяха против този трансфер, тъй като по това време той бе играч на Шалке. Дори се виждаха и плакати в подкрепа на младока Крафт, който направи добри мачове преди ангажирането на Нойер. Друг отличен пример е сегашният капитан Филип Лам. Бранителят играеше и отляво на защитата, и отдясно. Причината да не оперира по десния фланг бе Вили Саньол. Френският национал игра за баварците 9 сезона, при това много силно. Постепенно обаче той отстъпи мястото си на Лам, който вече изглежда като незаменим.

Не на последно място трябва да се спомене школата. Наистина, през годините много юноши са минали през първия отбор. Не са и малко обаче тези, които са успели да спечелят своето място. В момента с основни позиции на терена са Бастиан Швайнщайгер, Холгер Бадщубер, Давид Алаба, Тони Кроос, Томас Мюлер. В готовност са Емре Кан и Диего Контенто. Дали и това не е някакъв вид прилика с Барселона? Преценете сами за себе си. В крайна сметка се виждат предпоставки за подобно развитие. Работа, от която Гуардиола със сигурност разбира и би могъл да приложи своите методи извън каталунския гранд. Дори при назначаването му начело на първия отбор на Барса ядрото беше от собствени кадри. Както е в Мюнхен.

5.Надеждата - наскоро легендарният италиански специалист Фабио Капело обяви, че играта на Барселона не може да бъде копирана. Защото всичко опира до всеки един футболист в тима, който има специално зададени оказания и всички те са строго индивидуални. Според качествата му. И разбира се "извънземен" като Лионел Меси. Не вярвам Байерн да започне да заприличва на каталунците. Вярвам, че Хосеп Гуардиола ще покаже нещо ново, базирано на германския дух за победа и хвърляне в боя до последно. Вярвам, че двата финала в Шампионската лига за последните три издания са сигнал за добро бъдеще и с един отличен Водач резултатите биха могли да надхвърлят очакванията. А те са големи, несъмнено.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ

7_4.jpg

Пет причини Гуардиола да не го очаква лек престой в Байерн (Мюнхен):
1.Стилът на игра – Байерн изповядва съвсем различен и коренно противоположен стил на игра от този на Барселона. Присъщото “тики-така” на каталунците засега е неповторимо от друг отбор в Европа. Гуардиола изповядваше вижданията на Йохан Кройф за футбола и постигна забележими успехи. Байерн и Бундеслигата може да се окажат шок за Гуардиола, който не се е сблъсквал с друг стил на игра освен с този на Барселона.

2.Напрежението заради възможност от провал – много основен фактор, който ще тежи като воденичен камък на врата на Гуардиола. През последната една година, в която той си почиваше, цял свят говореше: “Нека се докаже с друг отбор, а не с Барселона. Ще го видим тогава дали е толкова добър треньор.” И може би тези хора са прави. Сега е моментът да се разбере дали Гуардиола наистина е добър треньор или с Барселона всеки може да печели трофеи. Ако нещата не потръгнат добре, може да се окаже, че Пеп е специалист само за каталунска консумация.

3.Обвинението в страх –Гуардиола реши да се върне в треньорската професия след година отсъствие. И избра Байерн (Мюнхен). Тук изниква въпросът - това страх ли е от негова страна или премерена хитрост и пресметливост. Страх - за да не се провали в друго по-силно и напечено първенство. Ясно е, че в Германия Байерн е тотален хегемон и ако реши, няма да има никаква конкуренция. Ако беше станал треньор на Милан или Интер в Италия, или Челси или Арсенал в Англия? В момента конкуренцията на Байерн в Бундеслигата е Леверкузен?! Гуардиола може би заради това избра дестинация Мюнхен, реши да действа пресметливо и хитро. Хем е начело на европейски гранд, но с една идея в по-лесно първенство, където може да не потъне още през първия сезон.

4.Големите очаквания – те ще идват от всички страни – ръководството на Байерн, феновете, цяла футболна Европа ще следи под лупа изявите на Гуардиола в новия му отбор. Когато ти дават по 18 милиона евро на година заплата е нормално да има подобни очаквания и изисквания. Докато обаче заработи тандемът Гуардиола-Байерн може да мине време, а дали ще му бъдат дадени достатъчно шансове, за да се докаже.

5.Постоянните сравнения с Барселона – бъдете сигурни, няма да мине ден, в който да не бъде сравнявана играта, тактиката, резултатите, купите и какво ли още не между Барселона и Байерн (Мюнхен). Едните играли така, баварците иначе, каталунците имали десет поредни победи в дебютния сезон на Гуардиола, германците изостават от този график. Това няма как да не натежи на треньора. Няма как да скъса с миналото си, свързано с Барселона, а то беше съвсем скоро.
СТЕФАН РАЛЧЕВ