Волейболният мач между България и Бразилия бе всичко, но не и двубой от световно първенство. Това беше цирк, фарс, палячовщина и клоуниада на момчетата в жълто-зелени фланелки. Това беше подигравка с волейбола, със съперника, с феновете и със спорта. Над 5000 зрители освиркаха големите звезди Жиба, Данте, Висото и компания за представлението им срещу нашите момчета. Бразилия не искаше да победи, направи си сметки, искаше лесни съперници в следващата фаза на Световното. Сигурно имат право, защо да не играят с Чехия и Германия, а не срещу Куба и Испания, срещу които ще мерят сили българите. Не, нямат право.

Ако това е Бразилия, най-силният отбор на планетата, няма право да играе по този начин. Няма право да си избира съперници, няма право да се въргаля по игрището като сбирщина. Нали не си мислите, че Жиба е толкова слаб, че не може да посрещне половината топки, които бяха пратени към него. Или че Данте Амарал не може да изпълнява сервис и изкара топката толкова пъти в аут, че в кариерата си не е правил толкова грешки. Пълен фарс и идиотия, в която България НЕ участва. Младите “лъвчета” на Силвано Пранди излязоха на терена, видяха, че ще има цирк, но не играха в него. Играха друго – волейбол, биха с 3:0 и накараха феновете да скандират срещу клоуните от Бразилия. А Жиба и звездите съвсем спокойно изчакаха да свърши срещата, сякаш не им пукаше, че разочароваха толкова много хора. Това не може да са спортисти, такива хора нямат място в нито един спорт. Оставаше да започнат да забиват топката в собственото си поле, е това щеше да е върха на наглостта. Нищо, има Господ и той гледа.

Дано сметките, които си направиха Бразилия, се окажат толкова криви, че всичко да им излезе през носа. Дано Чехия, която е в супер форма и Германия поднесат изненадата и изхвърлят “селесао” от турнира. Това обаче няма да бъде достатъчно. Този отбор (б.а. – всъщност циркаджийска трупа) трябва да бъде жестоко наказан и изхвърлен от международните турнири). Със сигурност ръководството на световния волейбол няма да направи нищо, ще си измие ръцете с формулата на първенството, която е още по-абсурдна. Но нали точно те приеха прищевките на домакина Италия – три групови фази, финални фази и не знам си още какви фази. Само и само, за да може Италия да върви напред, да е в първите четири и да не срещне силните отбори.

Острите думи за поведението на Бразилия не са, защото трябваше да загубим и ние да играем с по-леките съперници. Просто от такъв мач не печели нито Бразилия, нито България, която игра с резервите си, нито волейболът, никой. Не, има печеливш. Това са момчетата на Пранди. Младите Пенчев, Гоцев, Митев, Цецо Соколов и останалите, които бъдете сигурни спечелиха симпатиите на много хора. Те не си купиха билети за цирковото представление и излязоха с чест от двубоя. Нищо, че ще играем с Куба и Испания. Ако ще вървим напред, трябва да се справим и с тези два съперника. За да докажем, че можем и не падаме толкова ниско. Усетиха го поляците, които още се лекуват след шамарите, които им нанесохме. Ще го усетят и останалите.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ