Кубрат Пулев победи Самюъл Питър след само три рунда и спечели Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA). Преди това по-малкият му брат Тервел би хърватина Томислав Рудан в дебюта си на професионалния ринг. Между битките на двамата българи зрителите в „Арена Армеец“ станаха свидетели на истинско шоу, поднесено от бразилеца Рафаел Зумбано Лав, който отнесе толкова бой от Ото Валин, че едва ли друг професионален боксьор би издържал цели 10 рунда. Зумбано не само издържа, но и през цялото време правеше циркаджийски номера, с които спечели симпатиите на публиката и въпреки загубата си на ринга, успя да си гарантира множество български фенове. Имаше още три мача, които приключиха изключително бързо с победи за Пламена Димова, Леон Бун (Германия) и Тим-Робин Лихауг (Норвегия).

Това вероятно е краткото описание на случилото се в „Арена Армеец“ в събота вечерта. В горните редове няма нито един суперлатив. Браво, прекрасно, превъзходно, изключително, уникално и невероятно. Това са думи, които с право се използват за „Нощта на шампионите“, но тяхната сила е малка и слаба да опише това, което всички в залата почувстваха. Качествата на боксьорите и начинът на провеждане на битките от страна на братя Пулеви могат да ги коментират и анализират специалистите. Другите можем само да се радваме на шоуто, което на моменти ни накара направо да изтръпваме от национална гордост.

Останалите сме публика, обикновени зрители. А в „Арена Армеец“ имаше публика, за която посочените по-горе епитети важат с не по-малка сила, с каквато се отнасят за победите на Кубрат и Тервел. Това е бяха фенове, който всеки спортист може да се гордее и могат да вдигнат българския спорт от гроба, който в продължение на десетилетия затъва все по-дълбоко. Жалкото е, че все по-малко има поводи тази публика да се радва на български успехи. Пулеви им дадоха такъв шанс и сами помогнаха на всички да се гордеят с българския си произход. Първо Тервел излезе облечен с цветовете на националния трикольор и герба на България. След това ръкавиците за главния бой на вечерта бяха в бяло, зелено и червено. Самият Кубрат пък се появи на ринга под съпровод на гайди, наметнат с ямурлук и обут в потури, накрая позира с шампионския пояс и националното знаме.

Феновете отговориха по невероятен начин с възгласи и скандирания и със сигурност са едни от големите герои на невероятната боксова вечер. Българските привърженици успяха да впечатлят хора, които сигурно са виждали почти всичко в света на бокса. 74-годишният Ули Вегнер (треньор на Кобрата) призна, че феновете са му вдъхнали енергия и са го накарали да се чувства значително по-млад. Промоутърът Кале Зауерланд накрая дори съжаляваше, че по-рано не е организирал голяма боксова вечер в България и обеща съвсем скоро ново шоу на наша територия. На нас само ни остава да помечтаем, че това може да бъде мач на Кубрат Пулев за световната титла в свръхтежката категория, а защо не това да е исканият от всички реванш срещу Владимир Кличко.

На пресконференцията след невероятното боксово шоу Кале Зауерланд благодари на всички, че през последните дни в България са се чувствали като кралски особи. Всички присъствали в залата могат да благодарят на германеца, че им поднесе прекрасния свят на професионалния бокс в краката и това се отнася не само за присъствието на ринга на боксьори от различни националности и континенти и мача за интерконтиненталната титла.

От Тийм Зауерланд отговориха на невероятното внимание, с което бяха удостоени, с организация, каквато не е виждана у нас. Суперлативите, които вече посочих по-горе, важат и за работата на организаторите, до най-малките детайли. Липсваше традиционната суетня около пропускателните пунктове и хората в началото много бързо достигаха до вътрешността на залата. Вътре стюардите наистина бяха от помощ за зрителите, а не просто да отбиват номера, както е много други спортни събития в България. Вниманието към медиите беше изключително и изпипано. Може да е дребен детайл, но човек се чувства специален, когато види на своето място в залата табелка с името си и това на медията, в която работи.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ