В българския спорт никога не е спокойно. Няма и как да бъде, след като всеки е захапал здраво кокала и не го пуска. Ако не са скандали във футбола, ще са във волейбола, гимнастиката, после в баскетбола. Неочаквано обаче гръмна не скандал, а цяла война в борбата. Спортът, който години наред прославя България и носи медали. И уж привидно всичко беше спокойно. Оказа се, че е било наистина само привидно. След като Симеон Щерев извади на показ всички кирливи ризи на федерацията, стана ясно, че не всичко в последните 1-2 години е текло по мед и масло. А сега някои “умни глави” се заеха с мисията “Помиряване”. Симеон Щерев и Валентин Йорданов трябва отново да заработят заедно. Идиотска глупост, която хвърля прах в очите на хората. След всички скандални нападки между двамата, е невъзможно да заровят томахавките, да се хванат за ръце и отново да поведат борбата напред. Кой измисли глупостта Щерев да бъде върнат под каквато и да е форма в родната борба? Нека каже, но после да даде обяснение и начертае план за съвместната работа на треньора с Валентин Йорданов. Господа или дами, които опитвате да помирите враждуващите, нов бардак със стари к*рви не се прави. А борбата в момента е тотален бардак. Едни са зад президента Йорданов, други подкрепят Щерев и Станка Златева, макар и да ги е страх да си го признаят. Защото може да останат без работа, скача ли се срещу ръжена и властта?!

Изходът от цялата ситуация беше много проста и трябваше да се случи още миналото лято. Оставка на Валентин Йорданов, с което си заминават и всички треньори. Провал на Олимпиадата в Лондон, който беше отчетен от абсолютно всички специалисти, ръководни фактори и т.н. Защо тогава президентът запази поста си? И до днес няма отговор. Помните ли как един по един всички шефове и ръководители на българския спорт пристигаха от Лондон и си прехвърляха топката: “причината не е у нас, а в треньорите, пари имаше”, после бяха виновни състезателите, после липсата на бази, училищния спорт и глупост след глупост. И накрая добре познатата фраза: “Чакаме доклади от федерациите за свършената работа и ще вземем мерки.” Някои явно си мислят, че провалът на Олимпиадата ще отмине бързо и ще бъде забравен, а те ще си стоят на топличко на постчетата и ще продължават да лапат кинти. Ние ще продължаваме да питаме къде са докладите, какви промени се вършат във федерациите и колко сменени президенти на федерации имаше. До колкото ни е известно – до сега нито един не се раздели с поста си! Как така, след подобен грандиозен провал, нито един не е уволнен, сменен или сам да подаде оставката си. Всъщност, да сте чули в българския спорт някой да поеме отговорност или да пусне кокала. Няма такива филми.

Валентин Йорданов е един от тези, които трябваше сам да слезе от шефското място. Само и заради цялостното представяне на борбата в Лондон. Ама и той опиянен от американските долари и жаден за кокал в България не пуска и не пуска. Държи на куче. А и защо да го прави, като никой отгоре не му иска оставката, или най-малко обяснение защо се е стигнало до провала. Президентът си изми ръцете със смяната на треньорите и готово. Рибата обаче се вмирисва откъм главата и ако е вярно всичко, което казва Щерев...Нали знаете онази фраза на борците, не на тези от тепиха, а ония с бухалките: “Рънътъ праи борбътъ”. Тези думички описват точно състоянието на българската борба в момента. Валентин Йорданов държи хляба и ножа, явно има достатъчно добри позиции по горните етажи на властта, за да не бъде попитан, аджеба какво правиш още като президент на една от водещите федерации у нас. Фарсът се очертава пълен, ако Щерев бъде върнат на някакъв пост. Явно амбицията на Йорданов да е вечен президент ще надвие дори и скандалните думи на Щерев. А той публично го обяви в страх Станка да не подобри рекордите му, амнезия, нагло държане и завърши с фразата “Бог прощава, но Вальо – не!” И след това очаквате помирение в борбата...Федерацията съвсем ще заприлича на смрадлив к*рвенски бардак.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ