Известната журналистка Лияна Панделиева излезе със скандален пост в социалните мрежи по повод случилото се с футболиста на Дания Кристиан Ериксен и последвалите коментари. Вижте какво написа във Фейсбук Панделиева:

Кое е общото между индийски любовен филм и здравен инцидент във футбола?

Това е лигавщината и превъзнасянето - и за двата жанра. Вдигане на очи към небето, молитвено сплетени пръсти и много рев.

По повод на стресовата ситуация един футболист да падне на терена, по време на игра, нещата излязоха извън индийската драма.
Толкова глупости бяха изговорени в ефира, че е срамно.
Да започнем с мантрата как главният съдия е дал всичко от себе си за спасяването на Ериксен. Няма никакъв проблем мигът на свличането на терена да бъде гледан отново и отново: съдията в нито една секунда дори не доближава до тялото. Как точно той е спасител - не е ясно.
По БНТ се скъсаха да обясняват, че футболистите са се събрали около тялото на падналия мъж, за да му предадат своята духовна сила. А? Моля?

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Ако по стечение на обстоятелствата тези хора бяха облечени с палта, щяха да ги разгърнат, за да направят закритие пред камерите. Поради липса на чадъри или плащове, преди да бъде поставен параван, играчите с телата си попречиха на обективите. Само това.
Оттам насетне последва река от превъзнасяния за "величието на най-великата игра", "величието на духа", "светът вдигна поглед нагоре и започна да се моли".
Да допуснем, че сърдечният арест се случва в почивката. Какво нямаше да се случи?
Шоуто.
Светът и спортните му коментатори са жадни за драма на открито, която да предъвкват, дори когато вкусът на дъвката се е изгубил напълно.
О, защо мачът е продължил да се играе?! Какви са тези хора от УЕФА, които са го позволили! Ауууу! Такъв страшен стрес е това за играчите, те милите, плетат крака и играят.
Но: Ериксен лично помолил от болничното легло "голямата игра" да продължи. Ерго - Ериксен е още по-велик, титан!

А какви заглавия се родиха! Например: "Футболистът Ериксен с първи коментар след фрапантния инцидент"

Фрапантен? А?
То са "светли примери", "върховна човещина", "величие на духа", "световни молитви".

Повечето спортни коментатори дори не знаят, че съществуват други спортове, освен футбола. Нищо, че от години играта е не само пълен потрес и най-гигантската схема в света за пране на пари (няма световен олигарх, който да не е купил футболен клуб, но там Магнитски не пипа), но и нищо общо с величие и професионализъм.

Същите наши коментатори, в ролята на дръжки за микрофон, дори не опитаха да разберат кой и какъв е младежът, който сега ще купи Левски и ще прави стадион с мол и хотел, щото разполага с тайни американски инвеститори, които няма да назове.

Жив и здрав да е Ериксен, той ще получи най-доброто, което световната медицина предлага. Тепърва ще инкасира историята на терена и ще даде безброй интервюта и като светия ще праща сила и кураж към "най-великата игра".

Безумието е в простия факт, че всеки припаднал футболист на терена (извън терена няма да е същото), с лекота се превръща в по-голяма новина от самото първенство.