Срамна и страхлива. Така с две думи може да се определи играта на ЦСКА в днешното дерби с Левски. 

15 хиляди "червени" привърженици гласуваха доверие на Александър Томаш и любимците си на трибуните на овехтелия Национален стадион, който е проекция на жалката инфраструктура в София.

Левски взе дербито с гол в края, поведе с цели 18 точки на ЦСКА ВИДЕО

"Армейските" запалянковци вярваха, че играчите им ще ги зарадват с агресивна и зрелищна игра, но... получиха отровна порция СТРАХ. Кой знае защо защитниците на "червените", които получават десетки хиляди евро на месец, демонстрираха неадекватни отигравания, достойни за "Господари на ефира".

Полузащитата и нападението на ЦСКА също бяха трагични. И няма как да е иначе, когато за лидер на отбора Томаш е определил вратаря Густаво Бусато, който е сред основните виновници за загубената титла през миналия шампионат. 

Другият провал на Томаш е, че не пусна нито един българин в стартовия състав. Да заложиш на Марселино Кареасо, когато разполагаш с таланти като Станислав Шопов и Илиан Илиев-младши е престъпление, камо ли да превърнеш сърцатият бранител Християн Петров в твърда резерва. Но най-голямото фиаско в двубоя е страхът. 

И от космоса се вижда, че Томаш няма качества да е треньорът-лидер на ЦСКА. 

Той имаше златният шанс да се реваншира пред "армейската" общност след провалите с Ботев (Пловдив) и още повече със Септември (София). 

В чаканото с огромен интерес дерби Toмаш сбърка фатално не само с избора на състезатели, но и не промени облика в хода на двубоя. Левски се възползва от пораженчески излезлия тим на "червените" и го победи. 

ЦСКА и великата му публика не заслужават за треньор едно семпло човече и затова Томаш има един възможен изход - незабавно да подаде оставка.

Meрилото за отбор като ЦСКА са победи срещу най-силните съперници, а не срещу такива, които се борят да не изпаднат.

Отговорност за сбърканата и закъсняла селекция поеха Стоян Орманджиев и Филип Филипов, които бяха понижени. Сега е ред вина да понесе и Томаш. Нямаше да го критикувам, ако ЦСКА беше играл достойно и атакуващо, а не се луташе по терена.

За жалост днес "червените" не се представиха като нещо повече от спаринг партньор на "сините". Това боли най-много.

През последните десетилетия "армейците" са преодолявали какви ли не дълбоки кризи, но това се е случвало само и единствено, когато ги е обединявал човек с характер на победител. 

Време е собствениците на ЦСКА да изберат треньор с манталитет на победител и да го поставят на мястото на Томаш.

В противен случай 31-кратните шампиони дълго време ще се влачат, докато излязат от дупката. 

P.S. След мача Томаш призна, че отборът на ЦСКА е стигнал дъното и каза, че можел да носи отговорност. 

След като собствениците на ЦСКА се заеха да строят нов стадион, финансираха мащабна селекция и дадоха пълен картбланш на Томаш и неговото ръководство, място за оправдания от страна на наставника няма. 

В съвременния футбол елитните клубове по цял свят виждат каква е тенденцията и посоката за развитие. 

Томаш е начело на ЦСКА 5 мача, от които загуби 3, а двете победи дойдоха измъчено и срещу слаби съперници. Може би Томаш ще поиска от собствениците на клуба да му осигурят Белингам, Мбапе и Ламин Ямал. Защото явно не си дава сметка, че с футболистите, с които разполага, трябва да гази съперниците си.

Затова е време наистина да поеме отговорност и да си ходи. Всичко друго би означавало, че иска да остане на поста си на всяка цена, за да запази високата си заплата.

ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

efbet Лига - сезон 2024/2025