Събота наближава, а с това и поредното Вечно дерби. Каквото и да си говорим, каквито и други отбори да се намесват, да се борят за титлата и да я печелят, няма друг мач като този. Вечното дерби е вечно и винаги ще бъде такова. Не мачовете с Литекс, Лудогорец и "Ботев" топлят феновете на двата гранда, а срещата на сезона, срещата с вечния враг.

Този път обаче дербито ще бъде различно, дерби за живот. Живот за клубовете, живот и надежда за феновете, живот и надежда за Дарин и Добри. Двете момчета, които са способни дори да накарат феновете на двата отбора поне за миг да забравят голямата омраза. Единият незрящ, но виждащ със сърцето си и душата си, виждащ обичта на любимия му Сектор "Г". Той няма как да види, но усеща и плаче, не защото няма да го види, а защото този сектор го изпраща на крака . Защото Добри трогна не само феновете на ЦСКА, той развълнува цяла България.

__________.jpg

И Дарин. Юноша на "Левски", който за жалост претърпя автомобилна катастрофа през 2010 година и прекара 370 дни в будна кома. Сега Сектор "Б" събира пари за него, за да може момчето да изкара първата нормална и щастлива Коледа със семейството си от много време насам.

________.jpg

Дори само заради тези две момчета феновете трябва да забравят какво е омраза. Да напълнят секторите да пеят за своите, да пеят и за Дарин и Добри. Да бъде Вечното дерби - дерби на надеждата и живота.

Дербито ще бъде за живот и за самите клубове. Двата ни най-големи отбора са толкова закъсали, а оправия не се вижда. ЦСКА опитват да се съживи след летните събития. Трудно ще стане с играчи като Сибиде, Косоко, Менди, Морейра, Ревсон, М'Боли и т.н. Трудно, защото този отбор няма бъдеще. Поклон пред Валентин Илиев, Емил Гъргоров, Мартин Петров, но те не са бъдещето, те трябва да са крачката към бъдещето. Трябва да покажат на младите в тима каквото могат, но да се застояват по често на пейката за сметка на Карачанаков, Грънчов, Василев, Долапчиев, Чочев.. Защото те са бъдещето, а то няма да дойде с по 15 минути на терена за сметка на посочените горе чужденци. ЦСКА трябва да се съживи, а това ще стане само със собствени кадри. Те знаят какво е ЦСКА и знаят как да се раздават за този клуб.

"Левски".. Там нещата са по-сложни. Ясно, е че този отбор също няма светъл хоризонт с Туре, Пинто, Старокин, Гаджев, Деко, Пелето, Бру и Генков. Надеждите на "сините" фенове са при малките. 8 човека в юношеския национален отбор са гаранция, че има надежда, но надеждата не иска да стои на пейката и трибуните и да гледа как някакви високоплатени чужденци си правят разходка с фланелка на "Левски". Гледайки процесите, случващи се на "Герена", всичко навежда на мисълта, че там предстои продажба и случващото се е за сваляне на цената на тима. Продажба на клуба, който и в момента е с неясен собственик. И това трябва да стане възможно най-бързо. Защото този, който тръби, че е собственик не е нито бизнесмен, нито някога се е събличал по физическо. Ако поне от едното разбираше нямаше да се стигне до 5 години без титла.

ЦСКА и "Левски" боледуват и трябва да преболедуват. Стигнаха дъното, а сега трябва да се изправят. С помощта на феновете, с куража на Дарин и Добри и с момчетата, които знаят какво е да сложиш фланелка с емблемата на любимия клуб на сърцето.

Може би именно дербито в събота ще бъде началото на възхода на поне един от двата тима. А това ще бъде добре за всички. Защото силен "Левски" автоматично означава силен ЦСКА и обратно.
ЮРИ СЛАВЧЕВ/БЛИЦ