След като вчера ви представихме обзор на скандалите и паденията в българския спорт през 2012 г., сега идва ред на обобщението за по-значимите успехи. През отминаващата си година редица наши спортисти покориха върхове, извоюваха медали, а футболните ни национали направиха така, че да останат в играта за Мондиала в Бразилия. Избраният за Спортист №1 на България Кубрат Пулев ни донесе радост с блестящите си изяви на боксовия ринг, но не само той пожъна успехи. Най-значимото събитие за годината беше Олимпиадата в Лондон, на която единствено Станка Златева и Тервел Пулев успяха да извоюват медали. Малко по-късно Стела Енева представи достойно България на Параолимпийските игри в английската столица, от които грабна два медала. След Игрите в Лондон смело се заявяваше, че годината не е много успешна, но взирайки се детайлно в постиженията виждаме, че нещата не са чак толкова зле. БЛИЦ ви представя по-значимите постижения на българските спортисти през 2012 г.

ФУТБОЛ
* Националите ни изиграха няколко запомнящи се мача през 2012 година. Избраниците на Любослав Пенев първо треснаха през май Холандия с 2:1 в контролна среща, която се игра в Амстердам, за да се стигна до поредицата силни изяви в световните квалификации. Върхът безспорно беше равенството 2:2 с Италия. След него "трикольорите" биха Армения (1:0), направиха 1:1 с Дания и 0:0 с Чехия. С актив от 6 точки България е на 2-ото място в групата и има реални шансове да гони класиране на Мондиала в Бразилия.

2_19.JPG

* Представянето на Лудогорец през годината беше наистина запомнящо се. Клубът от Разград направи требъл още в дебютния си сезон в "А" група. Лудогорец стана шампион, спечели Купата и Суперкупата на България.

* 2012 година беше много успешна за юношеските национални отбори по футбол. През март родените 1995 г. се представиха достойно на Елитния кръг квалификации в Бремен, макар и да не отидоха на финалите на европейското в Словения. През есента два набора - 1996-а и 1994-а, се класираха на Елитните квалификации. По-малките спечелиха групата си на родна почва, като записаха престижна победа с 1:0 срещу Испания. По-големите се наредиха втори в Унгария.

ТЕНИС
* Един от спортовете, който радваше българите най-много през 2012 година. Родните успехи логично се свързват с двамата ни най-добри състезатели при мъжете и дамите - Григор Димитров и Цветана Пиронкова, които завършиха сезона в Топ 50 на световните ранглисти, нещо което се случва за първи път в историята на този спорт у нас.
3_20.jpg
* На Олимпиадата в Лондон страната ни за първи път бе представена с тенисисти и при мъжете - с дебюта на Григор Димитров, и при жените - в лицето на Цвети Пиронкова, за която това бе второ участие след Пекин 2008.

* През 2012-а Гришо постигна най-престижната победа в своята кариера до момента, след като надигра световния №7 Томаш Бердих (Чехия) с 6:3, 2:6, 6:4 в мач от третия кръг на "Мастърс 1000" в Маями.

* Още в първите дни на годината Цвети и Гришо направиха истински фурор на "Хопмън Къп" - неофициално световно първенство за смесени двойки в Пърт (Австралия). Двамата, за които това бе дебютно участие в надпреварата, записаха две победи - над Дания и САЩ, и една загуба - от бъдещия шампион Чехия, като отборът ни завърши на трето място в крайното класиране, превръщайки се в сензацията на турнира.

* За успех може да се счита и домакинството на България на Турнира на шампионките на WTA - Qatar Airways Tournament of Champions, който събра част от световния тенис елит в зала "Арена Армеец" в София. Определено доказахме, че можем да организираме форуми от най-висок ранг, а в родната федерация се надяват един ден България да приеме и турнир от ATP.

* Освен с Цвети и Гришо, 2012-а ще се запомни и с доста успехи на младите ни тенисисти, които спечелиха много титли и дадоха сериозна заявка за бъдещето.

ВОЛЕЙБОЛ
* Донякъде за успех може да се счита 4-ото място на волейболните ни национали на Олимпиадата в Лондон. Очакванията обаче бяха далеч по-различни. След провала в Пекин преди 4 години Лондон трябваше да е олимпиадата, в която това поколение да вземе своя медал. А пътят за Игрите минаваше през квалификацията в София. И въпреки търканията от края на миналата година между Радостин Стойчев и ръководството на федерацията, всички се надяваха на успех. Германия обаче потопи надеждите ни и България дори не стигна до финала на пресявката, а само първото място даваше право на участие в британската столица. Загубата от Бундестима породи най-големите сътресения. Появиха се съмнения за бойкот и от двете страни. Федерацията обвини треньора в некадърност, защото закотвил Матей Казийски на пейката, вместо да играе на посрещане. В същото време играта на Тодор Алексиев, Теодор Салпаров и Владимир Николов в този мач също не бе на познатото ниво… Така или иначе, България все още нямаше своето място на олимпиадата. А за ръководството на федерацията некласиране на Игрите означаваше и значително намаляване на бюджета за следващите 4 години. Така Данчо Лазаров не се поколеба и за миг, а тутакси се съгласи на домакинство и на втора квалификация, струваща на държавата нови 710 000 лева. В нея волейболистите ни вече бяха безгрешни и след изключително труден мач срещу Франция България се нареди сред 12-те олимпийски тима. Без Стойчев и Казийски "трикольорите" станаха четвърти, разминавайки се с бронза. Медалите ни се изплъзнаха след загуба с 1:3 гейма от Италия.

3_21.jpg

* Постижение беше, че България спечели домакинство на Световната лига. И въпреки, че приехме финалите на най-комерсиалния волейболен турнир отборът ни остана без медал. Единствено Германия падна в жертва на "трикольорите" в зала "Арена Армеец", а загуби от Куба и САЩ ни пратиха на 4-ото място.

* След скандалите през миналата година време беше в националния ни отбор при дамите да запретнат ръкави. Марчело Абонданца се справи отлично със задачата си и успя бързо да организира играта на тима ни, макар да бе в изключително трудна ситуация с многото контузии през цялото лято. Отборът ни не успя да се справи с тежката олимпийска квалификация в Турция, но изпълни двете основни задачи за годината. Финалът в Европейската лига класира за първи път в историята дамите ни за Гран при 2013.

БОКС
* Едни от най-големите успехи на българския спорт през 2012 година бяха свързани с oтличните изяви на Кубрат Пулев на професионалния ринг. Кобрата стартира кариерата си на професионалист през месец септември 2009, но именно през 2012-а се стигна до големия му пробив сред водещите бойци в тежка категория. В края на 2011 г. Пулев надви по точки коравия американец Травис Уолкър и спечели първия си шампионски пояс - на междуконтинентален шампион на Световната боксова федерация. В началото на тази година българинът защити титлата си, отказвайки в 9-ия рунд опитния британец Майкъл Спрот, а на 5 май постигна и най-големия си успех като профи боксьор. В Германия Кобрата се изправи срещу друг боксьор, който бе считан за евентуален бъдещ противник на братя Кличко - украинеца с германски паспорт Александър Димитренко. Само ден след 31-ия си рожден ден, Кубрат нокаутира двуметровия Димитренко в 11-ия рунд и вдигна победоносно ръце във въздуха, вече разполагайки със статут на европейски шампион в тежка категория. Сега с нетърпение очакваме сблсъсъка му с поляка Томаш Адамек, койтосъщо трябва да победи, за да се изправи след това срещу Владимир Кличко.

* Братът на Кубрат - Тервел, също донесе радост на България. На Игрите в Лондон той стана бронзов медалист в категория до 91 кг.

БОРБА
* Станка Златева спечели сребърен медал от Лондон 2012, като във втори поредни олимпийски игри губи на финала и се разминава със златото.

* През март борецът Христо Маринов спечели златен медал  по време на европейското първенство в сръбската столица Белград.

ЛЕКА АТЛЕТИКА
* Ивет Лалова стана европейска шампионка, което несъмнено е най-голямото постижение на леката ни атлетика през 2012 година. Най-бързата бяла жена спечели златото в бягането на 100 метра на първенството в Хелзинки с постижението си от 11.28 секунди.

3_19.jpg

* Много адмирации заслужава и Стела Енева. Варненската лекоатлетка продължава да изумява с изявите си. Това лято Енева извоюва два сребърни медала на диск и гюле от Параолимпийските игри в Лондон. Стела е европейска шампионка на гюле, носител на сребърен медал на диск от Евро 2012 за спортисти в увреждания в Холандия.

* 2012-а не беше много успешна за провалилата се на Олимпиадата в Лондон Ваня Стамболова. В началото на юни българката все пак спечели златен медал - в бягането на 400 метра с препятствия в турнира в Бидгошч.

* Радослав Златанов извоюва бронзов медал в скок на дължина от Параолимпийските игри, сребро и бронз в скок на дължина и 100 метра бягане на Евро 2012 за спортисти с увреждания в Холандия.

БАСКЕТБОЛ
* Тук определено нямахме успехи през 2012 година. Повече бяха скандалите, но трябва да се отчете, че отново Лукойл Академик стана шампион при мъжете, докато при жените титлата извоюваха баскетболистките на Дунав 8806 (Русе).

ЗИМНИ СПОРТОВЕ4_7.jpg
* Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова изпраща най-силната си година, като всички силно се надяваме 2013-а да е още по-успешна за нея. Сани завърши сезона по страхотен начин, записвайки две поредни победи в Световната купа. Освен това Жекова приключи като лидер в световната ранглиста в дисциплината бордеркрос и остана втора в класирането за малката купа.

* В края на годината биатлонистите Красимир Анев и Димитър Илиев записаха отлични представяния в стартове за Световната купа. Първият постигна историческо класиране през ноември. Анев завърши осми на 20 км индивидуално бягане в Йостерсунд за Световната купа. Това бе най-доброто представяне на български биатлонист при мъжете за последните 20 години. В средата на декември пък блесна Димитър Илиев. Той завърши шести на спринта на 10 км при мъжете в Поклюка (Словения).

* Талантливата ни биатлонистка Ния Димитрова стана европейска шампионка за девойки в спринта на 7,5 км. Също така извоюва бронзов медал в преследването на 10 км в Осръбле (Словакия), както и стана световна вицешампионка за девойки в спринта в Контиолахти.

ПЛУВАНЕ
2_17.JPG* Поредна силна година изпраща плувецът Петър Стойчев. На 16 септември в акваторията на Пиомбино (Италия) българинът стана европейски шампион на 25 км в открити води. Преди това завърши девети на 10 км открити води на Олимпиадата в Лондон. Действително невероятни постижения. Да не забравяме, че Петър Стойчев е вече на 36 години, като по последна информация вероятно ще продължи да се състезава още поне година. 2012-а обаче не беше от най-добрите за талантливата и амбициозна Екатерина Аврамова. На Олимпиадата в Лондон (б.р. - там българката учи, тренира и живее) Катето стана 31-а на 100 метра гръб и 32-а на 200 метра гръб.

* На 15 юли на басейн "Диана" в столицата пред около 300 екзалтирани зрители ЦСКА надделя трудно над Локомотив-Никола Нанов с 9:8 в третата схватка между двата отбора и стана държавен шампион по водна топка за мъже.

МОТОРНИ СПОРТОВЕ

* През 2012-а Петър Ценков се превърна в единственият български пилот, който завърши успешно Рали Дакар в две поредни години. Софиянецът го стори с АТВ, а в тазгодишната надпревара вече ще участва с автомобил.

* Тази година Димитър Илиев спечели историческата си седма титла от националното първенство по автомобилизъм на рали.

* Илия Царски извоюва поредните си шампионски титли на България. През тази година пилотът от Панагюрище беше №1 в планинския шампионат, както и в ралитата на писта.

Други по-значими успехи на българския спорт през 2012 година:

* Годината стартира със страхотна новина. Живата легенда на спортната гимнастика Йордан Йовчев постигна невероятен успех, като се класира за шести път на Олимпийски игри. Българинът се пребори с болки и години и стана единственият гимнастик в историята, който участва на шест Олимпиади. 38-годишният спортист си извоюва виза за Игрите в Лондон, след като влезе в Топ 30 на последната квалификация в многобоя и там успя да постигне резултат, който да му дава право на участие на Олимпиадата. В Лондон Данчо Йовчев успя да защити името си на голям спортист. Същинско постижение е, че успя да влезе във финала на халки, където стана 7-и. Заради героизма му заслужено всички му се кланят.

2_18.JPG

* През февруари най-добрата ни гимнастичка Силвия Митева спечели бронзов медал на лента на турнира Гран При по художествена гимнастика в руската столица Москва. Месец по-късно българката взе сребърен медал на финала на лента на Световната купа в украинската столица Киев.

* В началото на юни Антоанета Стефанова стана световна шампионка по ускорен шахмат, след като спечели титлата на първенството в Батуми (Грузия). През декември Ети беше много близо до короната на Световното в Ханти-Мансийск (Русия), но загуби на финала от украинката Ана Ушенина и  пропусна възможността да триумфира с титлата за втори път след 2004 година.

* Ивайло Габровски триумфира в 48-ото издание на колоездачната обиколка на Турция и записа най-значимия успех в професионалната си кариера. 34-годишният българин се състезаваше за местния отбор "Коня Торку Шекер Спор". За Габровски това беше втори случай, в който той печели Обиколката на Турция след 2007 година. Само месеци след успеха обаче българинът беше уличен в употреба на допинг и му беше наложено 2-годишно наказание.
  
* Ростислав Петков стана световен шампион по силов трибой. 23-годишният състезател от Свищов отнесе конкуренцията в категория до 74 кг на първенството на планетата в Пуерто Рико.

* Станилия Стаменова спечели титлата на 200 метра едноместно кану на европейското първенство по кану-каяк в Загреб (Хърватия). Българката триумфира на финала в неолимпийската дисциплина с време 48,916 секунди.

* Сливналийката Бетина Темелкова стана европейска шампионка по джудо и самбо за кадетки.

* В края на 2012-а българската аеробика се похвали с 16 медала, извоювани на международен турнир - 7 златни, 5 сребърни и 4 бронзови. Изпълнени с надежди и ентусиазъм, състезателите ни са готови за предизвикателствата през 2013 година.