Българската федерация по баскетбол е като малко дете, което върши онази работа в гащите. После се ослушва като на*рано, но почне ли да се върти насам-натам, работата съвсем се размирисва. Ясно е, че свършихте оная работа в гащите. Недейте да правите повече глупости. Не се въртете, за да не се размирише съвсем. Работата станала-станала, няма връщане назад. Израелецът Шарон Друкер ни тегли една майна и тактично ни каза, че няма да бъде треньор на националния отбор. Какви са "личните причини" само той си знае, но всъщност няма никакво значение. Важно е какво ще се прави от тук нататък. Какво ще измъдрят господата във федерацията по баскетбол начело с президента Георги Глушков. Едни хвърлят цялата вина върху шефа, защото избърза да обяви Друкер за сигурен селекционер без всичко да е ясно. Други го защитават с тезата, че израелецът е бил съгласен на всички условия, но в последния момент се е отметнал. Няма да взимаме страна, но е факт, че е крайно несериозно да обявиш един треньор без да имаш договор с него. Сега в баскетбола са като наакано дете - седят, въртят се и се молят мама да не усети... Ако информацията, която имаме, е вярна, че Друкер до последно е бил съгласен да бъде треньор на България и на финала си е вдигнал парашута, значи вината е повече в него, а не в Глушков или Управителния съвет. Но дори и така да е пак някак си оправданията не са приемливи.

След отказа на Друкер в баскетболните среди започна вайкане, суетене и бързи разговори кой да е треньорът. От федерацията се изложиха, но драмата далеч не е на живот и смърт. Виждали ли сте къде е националният отбор на България в класирането на ФИБА? Давайте с мишката надолу, към края сме. Това че някакъв израелец е отрязал предпоследната дупка на кавала, в случая баскетболна България, не е учудващо, нито пък е мегасензация. Щеше да е такава, ако бяхме в челото, играехме на всяко европейско и изведнъж нямаме треньор. Та ние нямаме селекционер от една година и нещо, нямаме изиграна дори двустранна игра, да говорим ли повече...

Чува се, че Любомир Минчев пак изскача като вариант за треньор на България. Господа от федерацията, не правете повече глупости. Ще бъде неземна идиотщина, ако качите Минчев на бесилото. Знам какви са разсъжденията на повечето ръководители във федерацията. Ами сега?! Останахме без треньор, ще му се примолим, а и той на драго сърце ще приеме, няма да откаже да бъде треньор на България. Нямам никакво отношение към Любо, но ето какво го чака. Ще изиграем квалификациите през лятото и на 99,9% ще се провалим. Нали никой не мисли, че ще прескочим група със Словения, Украйна и Косово. Ако имате някакви надежди, че в Косово еди какво си... нали гледате каква е атмосферата в залата в Прищина и как се прави баскетбол дори и в Косово. Всички ще наклепат треньора и с оглед резултатите ще трябва да си тръгне. Ще бъде употребен, както беше Георги Младенов. Та играчи повръщаха зад гърба на Жоро в рейса на път за европейска квалификация. Друг е въпросът, че когато всички отидоха на дискотека, трябваше или всички да бъдат глобени, или проблемът да бъде покрит, а не да го отнесат половината състезатели. За това и Младенов си е виновен.

Най-правилният ход на федерацията е бързо да намери чужденец. Да го заложи на дузпата и ако се провали, да си ходи. Ако по чудо успее - да се преговаря за нов договор, ако има желание. При провал, следващият нека бъде Любо Минчев или Тони Дечев. Следва дълга пауза до Евробаскет 2021, в която е време да се даде път на следващото поколение, в което лидер да бъде Везенков. Да се опита нещо ново. Най-хитро от всички в случая постъпи треньорът на Лукойл Академик. Тони Дечев тактично излезе от битката за национален треньор, защото знае какво предстои. Кой луд застава начело на България в почти обречени квалификации и напуска оазиса в клубния си отбор?! Тони много добре знае, че ако не следващият, ще е по-следващият избор за треньор, но вече в друго положение, вероятно с други баскетболисти и надяваме се някаква нова стратегия.

Така че, моля, мислете и не бързайте. И без това се издънихте сериозно. Няма да свърши светът, ако България няма треньор още десет или петнайсет дни. Помислете и с какви очи ще помолите Любомир Минчев да изтрие нааканото след провала с Друкер. Аз не бих имал очи. 
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ