Няколко силни бегачи с респектиращи постижения пристигат за участие в Софийски маратон. С най-добър личен рекорд от стартиращите на класическата дистанция 42.195 км е Тефери Балача от Етиопия – 2.07:32 ч., а тази година е с победа в Гунсан (Южна Корея) с 2.14 ч. Всеки резултат под 2.10 ч. се смята за гросмайсторски в маратона.

Още двама етиопци ще бягат в София. Гудета Бирату е с върхов резултат 2.13:20 ч. от победата му в Пун (Индия), а на полумаратон има 1.02:53 от Рабат, където също е шампион. Бирхану Асфау пък пристига с личен рекорд 2.15:23 ч.

Впечатлява и „кенийската армада“ за маратона. Абел Кибет Роп е с 2.15:46 и с победи на маратона в Солун и на полумаратоните в Минск и в Загреб. Мозес Кибире е с 2.14:56, той добре познава трасето тук, тъй като е с второ място на Софийския маратон, а има и престижна победа на полумаратона в Рен. До тях ще застане и Патрик Муриуки, който ще запише пълен шлем в тазгодишната верига от български маратони „Бягането начин на живот“. Патрик бе трети във Варна с 2.22:34 и втори в Стара Загора с 2.26:05.

В София той ще може да вземе реванш от Ахмет Насеф, който го би в Стара Загора само с 2 секунди. Насеф е единственият с шанс да спечели големия бонус от 20 000 лв. в тазгодишната верига български маратони. Допълнителните 20 000 лв. се дават на най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система. За всеки старт са предвидени по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т.

Интригата е дали бонусът от 20 000 лв. ще бъде спечелен, като единствен този шанс има Ахмет Насеф. Той е роден в Мароко, но в момента се състезава за Италия и е женен за българка. Насеф победи във Варна и бе трети в Стара Загора. По силата на регламента това му осигурява 15 т., а за да спечели големия бонус му е нужна задължителна победа в София.

Информациите са, че Насеф се е готвил много сериозно в последните месеци и е насочил всички усилия за триумф в София.

Респектиращото участие при мъжете се допълва от Ласен Мокраджи, спечелил 30-ото юбилейно издание на Софийския маратон през 2013 г.

При жените също се задава мощна вълна от Африка. Кенийката Агнес Чебет (2.37:43 ч.) има второ място на Софийския маратон и титла от полумаратона в Гданск. До нея ще застане сънародничката й Хелен Кимутай (2.35:15 ч.), която може да се похвали с победа на маратона в Братислава.

С най-добър резултат при дамите е Белайнеш Югезу от Етиопия – 2.31:08 ч. от победата й в Барселона. Тя има още и сребро от престижния маратон в Чончин(Китай). Нейната сънародничка Джелане Сенбете е с 2.37:33 ч., резултат донесъл й злато на маратона в Кьолн.

Срещу тях ще се изправи супер амбицираната Николина Сушич - хърватката победи в Стара Загора през юни с 2.35:23 ч и сега ще гони втори пореден триумф в българската маратонска верига тази година.

Маратон София 2016 е в неделя, 9 октомври, откриването е от 9.30 ч., пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9:40 часа ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини.

Тази година едно от най-мащабните и вълнуващи спортни събития в страната е с рекорден награден фонд и отново е част от инициатива „София2018 - Eвропейска столица на спорта“. Организатори на Маратон София са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Балканската атлетическа асоциация.