Предстоящият в неделя Маратон София е валиден за Бълканско първенство и по тази причина привлича едни от най-добрите лекоатлети на полуострова. Сред жените, които ще застанат на старт са Николина Сустич от Хърватия и Сладжана Перунович от Черна гора. Хърватката победи на дебютния маратон в Стара Загора в края на юни, който бе част от веригата „Бягането като начин на живот“. Тогава тя грабна победата с 2.54:53 часа, но личният й рекорд е 2 часa и 48 минути.

Перунович идва в София с още по-впечатляващ личен рекорд – 2.39 ч., което обещава емоционален спор в неделя.

При мъжете се отличават имената на Милош Милованович от Сърбия и Хасан Тургут от Турция, съобщава www.sofia2018.bg. Сърбинът има лично постижение 2.26 ч., докато Тургут е с 2.30 ч. В спора за балканското злато може да се намеси и българският ас в ултрамаратоните и в планинските бягания Шабан Мустафа, който е с личен рекорд на маратон 2.26 ч.

При жените ще стартира и Радосвета Симеонова, която в Стара Загора през юни бе най-добре представилата се българка с третото си място след Сустич и след световната шампионка за глухи Неле-Алдер Беренс(Гер). Радосвета финишира тогава за 3.08:34.

На Софийския маратон в неделя ще бъде връчен и един специален приз. Организаторите ще отличат Румяна Пановска със специална награда за многобройните й участия и победи в това състезание и във връзка с нейния юбилей.

Маратон София 2016 е в неделя, 9 октомври, откриването е от 9:30 чasa, пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9:40 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт (3 км), в 10:00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон (42 км) и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини - 10.55 км и 21.095 км.

Както вече стана ясно, тази година едно от най-мащабните и вълнуващи спортни събития в страната е с рекорден награден фонд и отново е част от инициатива „София2018 - Eвропейска столица на спорта“.

Организатори на Маратон София са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Балканската атлетическа асоциация.