Лиляна Георгиева (Тракия-Пловдив) отдавна защитава сложеното й определение Детето-чудо. От няколко години тя преминава през рекордите в средните бягания за отделните възрасти в леката атлетика, а само преди няколко дни с два старта на националния шампионат „отнесе” пет върхови постижения. С 4:20.49 мин Лили изпрати в историята рекордите на България за девойки под 18 г. и под 20 г., а на 3000 м с 9:24.65 мин е новата рекордьорка освен за младша и стрша възраст, така и за девойки под 23 г.

Но къде се крие ключът към тези постижения? Оказва се, че талантът е само основата за успехите на 17-годишното момиче. А след това идва огромен труд. Такъв е отговорът на Лили.

„С много труд и усилия се постига всичко. Но пък емоцията не може да се опише, трябва да се изпита”, сподели Георгиева пред BGathletic.com.

„Бих добавила „и с много строга треньорка”, казва самата треньорка на Георгиева – Радмила Станкович.

"Много хора ме опрекват за това, но резултатът се вижда, вижда се и кой е правият път. Лили е невероятна. На лагера в Добрич преди националния шампионат направи изключителни сериозни тренировки и бях убедена, че рекордите за младша възраст за нея изобщо не са проблем. От там нататък възникна идеята и за рекордите на старша възраст. Добре би било тази зима да намерим турнир, на който тя да бяга и 800 м. Лили постави рекорд за младша възраст на 800 м в зала миналата година в Белград (2:12.15 мин), който е много слаб за сегашните й възможности”, обясни Станкович.

Зад гърба на талантливото момиче има и други трудности. В началото на спортните успехи Лили дори нямаше маратонки, с които да тренира. Много хора започнаха да помагат с екипироква на детето, живеещо в социален дом. И Георгиева, и Станкович не забравят всяка протегната ръка за подкрепа.

„Много сме радостни от резултатите на Лили. Хората, които са около нас, тези, които ни помагат, грижат се за нас, също са много радостни. Истината е, че вече много хора се грижат за нас. Първо, бих благодарила на министър Кралев (бившият министър на младежта и спорта Красен Кралев) за грижите – те са дълги, постоянни, а нашите контакти са много ползотворни. Вторият човек е съпредседателят на нашия клуб Атанас Търев, който финансово подпомага Лили, а и не само нея, но и други наши състезатели. Често се налага да опираме до неговата помощ, дори без да сме я искали, той винаги е насреща. Това са хората, на които много искам да благодаря. Разбира се, има още много други хора. Лили има съдействието на нашата съпредседателка Лиляна Томова. Малката Лили има мечта да постигне нейните резултати. Живее под нейното крило. Чудесно е около теб да бъде един твой идол, който наяве показва какво може да се постигне”, коментира още треньорката.

Бившата европейска шампионка на 800 метра Лиляна Томова е сред първите, които поздравява Лили след успешно състезание. Така е и след стартовете в Добрич – „Пожела ми успех, радва ми се. Много емоционално беше”, сподели Георгиева.

Детето ли е чудо или треньорката е чудо?

„Не чудо, треньорката ми е повече от чудо. Направо невероятна", искрена е Лили, добавяйки: "Строга е, но на пистата се показва с резултатите, че така трябва да бъде. Всичко върви. Ако не е строга, ще съм като останалите. Като е строга – върви всичко."

„Аз чакам вече името да бъде Девойката-чудо. От тук нататък детето-чудо трябва да се превърне в девойката-чудо, защото деца-чудеса много има в световния спорт. Въпросът е Лили да се превърне в девойката-чудо. Имахме миналата година проблеми с качване на килограми. Успяхме да се преборим вече постепенно и нещата потръгнаха”, коментира Станкович.

А тренировките – „Лесно няма. Всичко е трудно”, точно и ясно разкрива тайната си Георгиева.  

„Добре, че е осъзнала, че усилията дават резултатите", радва се Станкович.

"Лили Томова много пъти й е разказвала случаи от нейната кариера от онези славни времена на бяганията със Светла Златева, Иванка Бонова и останалите. Лили знае, че с лекота не може. С лекота до едно време. После следват много, много усилията, подчиняване живота на спорта. Тренировката, както обичам да казвам, е 24 часа и 1 минута. Важно е с кого дружи, какви амбиции имат нейните приятели и какво искат да постигнат. Лили има голяма подкрепа и от директорката на спортното училище в Пловдив г-жа Илияна Данчева, която е била една от най-добрите български гребкини – с разговори, със съвети, много й помага с каквото може”, добави треньорката.

„Лили е целуната от Господ по челото. Изключително е талантлива, въпросът е дали талантът, който е необходим докато си дете-спортист ще прерасне в успешни изяви при девойките, когато отиде при жените. Да има постоянство, защото това е много важно", разкрива тънкостите треньорката на детето-чудо.

"Четох изказване на Христо Марков за подготовката на олимпийците ни за Рио. Той изказа мнение, че тези около 50 олимпийци, е трябвало поне 8 месеца да напуснат страната и да бъдат изолирани, да не им звъни този и онзи, да не ги викат нагоре-надолу. А аз бих казала, дори да бъдат и един от друг изолирани. Тогава има сериозни резултати. Трудно е. Определено е трудно, но ние говорим с Ники Петров, който също е при нас на тренировките. Той казва много неща за подготокват на Стефка Костадинова. И в организационен мащаб, и в личен план – нито той я лъже, нито аз я лъжа, нито Наско Търев, че е било лесно. Но Лили вече започна да осъзнава, че пътят трябва да е труден. Започна дори да й доставя удоволствие да тренира по този начин”, добави Станкович.

А Георгиева, която изумява с титли у нас и на 400 м, и като част от щафета в спринта на 4х200 м, е готова да извърви трудния път, който й очертават.

„Не, не, не ме плаши. Ще давам най-доброто от себе си и искам да радвам хората с резултати и успехи тук и извън България.  И тази година искам да дам най-добрите резултати. Не искам да казвам конкретни резултати, но искам да дам най-доброто от себе си”, амбицирана е Девойката-чудо.

BGathletic.com