Новият старши треньор на Левски Станислав Генчев даде интервю пред сайта на генералния спонсор на клуба. Специалистът каза, че е щастлив и горд от това, че поема "сините". 

Генчев обясни кога за последно е влизал в съблекалнята на стадион "Георги Аспарухов". Новият треньор на Левски, който в последните месеци води успешно Крумовград, говори и за лятната селекция на "сините". Генчев отново подчерта, че иска Александър Колев в състава си. Опитният нападател на Крумовград стана голмайстор на първенството. Новият треньор на Левски също така обясни колко нови играчи държи да бъдат привлечени.

"Чувствам се щастлив и горд, че на мен се поверява отговорността да бъда старши треньор на Левски. Очаква ни много работа. Това е задължаващо, защото настроението на много хора в България зависи от това как се представя Левски. Отборът трябва да играе добре, за да може хората да са щастливи”, коментира 43-годишният Генчев.

Разхождайки се из тъмно синия, придавайки митичност тунел на ст. “Георги Аспарухов”, обновен с множество снимки на легендарни футболисти, леели пот и кръв в името на Левски, Генчев си спомня и времената, когато беше футболист и носеше вехтия екип с “Л” на гърдите.

“Последният път, когато бях в съблекалнята на Левски, беше след финала за Купата на България, който спечелихме срещу ЦСКА с 2:1. Даниел Боримиров и Валери Домовчийски отбелязаха головете. Сега предстои да работя с Боримиров. Хубаво е, когато работиш с хора, които са били винаги близо до футбола и разбират играта, а и могат да изпълняват желанията на треньора”, обясни визионерът. 

За Станислав Генчев мечтата е Левски да бъде шампион. Мисията обаче е трудна, а конкуренцията – респектираща. Той е виждал как работи Лудогорец отвътре, което може да бъде плюс.

“Нищо в живота не идва лесно. За всяко нещо трябва да се положат много усилия и труд", смирено призна бившият наставник на “орлите”. 

"Всички знаем, че Лудогорец е доминант през последните години. Привличат класни футболисти. Имат добра база за работа и много добра основа, върху която да надграждат. Това обаче не означава, че ние трябва да се предаваме и, още преди да е започнало първенството, да вдигаме бялото знаме. Напротив. Левски има най-ценния актив – феновете зад гърба си. От нас се изисква да направим боеспособен отбор, който да се противопоставя на Лудогорец. Аз съм сигурен, че можем да го постигнем”, закани се един от малкото златни медалисти с екипите и на Левски, и на Лудогорец.

Извън оазиса в Разград е реалността. Из куп други български клубове Генчев доби незаменим опит. Получи време в Локомотив (София), за да добие самочувствие, налагайки идеите си. Начело на Ботев (Пловдив) времената бяха бурни, но полезни. В Крумовград Станислав Генчев написа история.

“Всеки ден работа е от полза и за футболисти, и за треньори. През последните години постоянно имам възможността да работя, да преживея и сладки моменти с Крумовград, и горчиви мигове с Ботев. Беше противоречива година, която завърши добре, което говори, че се уча от грешките си, за да мога да не ги повтарям”, каза той.

Принципите на един треньор поставят основата за развитието на футболния проект. За младия наставник ценностите са две и те не търпят компромис.

“Държа на дисциплината – и в съблекалнята, и извън нея. Важно е как се отнасят футболистите към тренировъчния процес", обясни твърдо Генчев, след което продължи: "И уважението. Аз държа по-близка дистанция с футболистите. Преди всичко ние сме едно семейство. То може да е здраво и сплотено, само когато има комуникация и навреме се виждат, а и решават проблемите. Понякога съм твърд, защото треньорите сме като родители на футболистите. Трябва да поправяме техните грешки, без да се притесняваме и да пазим никого.”

Докато се изграждат отношения между щаб и футболисти, трябва да се развиват и спецификите във футбола. Работата на тренировъчното игрище е призвание за Генчев, който има своя визия. 

“Интересувам се от нововъведенията в играта. Най-вече технологично. За съжаление тук сме изостанали много в тази част, но аз полагам усилия да следя какво се случва в големия футбол, за да го прилагам и тук. Според статистика, направена за последните 10 години, над 85% от головете в европейския футбол падат след максимум 6 подавания. Тук процентът е дори по-висок – 92 – впусна се в детайли той, запитан за негови думи след победата на Крумовград над Локомотив (Пловдив) с 4:1 в началото на месец май. – Аз наблягам на такъв тип упражнения, в които атаките да се завършват до шестото подаване. След него вероятността да вкараме гол намалява 4 пъти. Да, има моменти, в които темпото трябва да се убива, за да могат футболистите да поемат въздух и да почиват, но това е моят начин. Когато бях треньор на Локомотив (София), бяхме отборът с най-голям брой успешно завършени контра атаки в България, което ни поставяше над средно европейското ниво.”

За да придобиеш опит, за да осъзнаеш себе си като треньор, трябва да попиеш от първа ръка. А бившият халф е работил с най-добрите в занаята – Станимир Стоилов, Димитър Димитров – Херо и Люпко Петрович са само част от имената, които са тренирали Станислав Генчев.

“Мога да кажа, че съм голям късметлия от тази гледна точка. Като футболист съм работил с най-добрите български треньори. В Румъния също, а там треньор ми беше и Лопес Каро, който е бил помощник на Висенте Дел Боске в Реал (Мадрид). За кратко дори им е старши треньор. От всеки съм се старал да взимам по нещо, което ми е харесвало. Има и треньори, от които съм се учил какво да не правя”, разказа младият специалист.

Левски, сам по себе си, е най-високата цел. Защото е различен клуб. Станислав Генчев осъзнава, че предизвикателството е огромно, но не се страхува.

“Левски през миналата година се опитваше да изгражда стил и да държи на него, без значение от резултатите. Харесвам някои неща, които ще запазя, но всеки треньор има своите виждания. Ще има и нови неща. Надявам се футболистите по най-бързия начин да разберат идеите ни. Наясно сме, че ни чака много работа, и че няма да стане лесно. Но това е предизвикателство, което приехме веднага”, закани се бившият наставник на Крумовград, чиято серия без загуба бе прекъсната именно от Левски.

За да наложи идеите си, треньорът трябва да получи пълна подкрепа относно селекцията, която предстои. За Левски така или иначе предстоеше бурно лято откъм входящи и изходящи трансфери.

“Бих взел бивши мои футболисти от Крумовград, но те имат договори и става въпрос за тежки преговори. Не е тайна, че искаме Алекс Колев, който е голмайстор на първенството. Левски има нужда от такъв централен нападател, даже от двама", приз1на треньорът, след което разказа за плановете си: "Нуждаем се от подсилване във всяка линия. Поне пет нови футболисти трябва да привлечем, за да може отборът да е на нивото, на което ни се иска. Вече работим, гледаме футболисти. Но ще одобрим само подходящи футболисти. Успешната селекция не е до бройката нови футболисти. Трябва да сме убедени, че всеки нов играч ще помогне на отбора. Времето до началото на подготовката е малко, за да завършим селекцията. Преговорите винаги са тежки, защото има много страни. Надявам се да започнем с поне двама нови футболисти подготовката. Тогава ще бъдем по-спокойни, защото ще имаме стабилна основа, върху която да надграждаме. Както казах, ще има много нови неща, които ще изисквам от футболистите, затова подготвителният процес ще бъде ключов, за да могат да свикнат. Всеки един ден работа на терена е помощ за тях.”, обясни Станислав Генчев, който не скри, че ще се обърне към академията и младите футболисти.

“Това е един от стълбовете на клуба. Обичам да давам шанс на млади футболисти. Ако видя качества в някого, то той със сигурност ще има възможност за изява. А в момента аз виждам такива.”

За един щабът е най-голямата опора. В трудните моменти, помощниците са хората, които са най-близо до човека, търсещ решението за проблемите. Всички, които ще работят със Станислав Генчев, до един са преминали през Левски. Живко Миланов ще бъде първи помощник, Дарко Тасевски е младо име в треньорството, а Йордан Господинов притежава незаменим опит в обучаването на вратари. Петър Пеев ще отговаря за кондиционната подготовка, а той е упражнявал тази дейност и в ДЮШ на Герена, и в мъжкия отбор.

“С Живко Миланов работим от доста време. Ние сме много добри приятели. Освен това Живко е човек, който в България е играл само за Левски, сърцето му е тук. Неговата футболна кариера също е преминала под ръководството на много добри треньори и тук, и в Румъния, и в Кипър. Учим се взаимно. Той е бил капитан на Левски, има лидерски качества, а това е важно за един треньор.”, разказа Генчев, който обясни и за ролите на Миланов и Тасевски в екипа:

“Аз винаги съм разделял отговорностите по позиции. Живко отговаря за защитниците, а аз – за халфовете и нападателите. Сега вече пристига и Дарко, защото ще тренираме доста футболисти, а ще трябва да развиваме и младите играчи в допълнителни тренировки. Важно е един треньор да е играл футбол и да може да покаже на футболиста как да застане, как да ритне топката, как да се придвижи.”, разкри младият треньор. 

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!