Легендата на румънското съдийство, а сега ТВ коментатор, Йон Крачунеску разкритикува остро сънародника си Ищван Ковач (на снимката), който забърка в скандал в София на мача от Лигата на Конференциите между Левски и малтийския Хамрун Спартанс (1:2 и победа за гостите с дузпи).

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Реферът не отчете нарушение на правилата за втория гол на Хамрун, а Крачунеску обяви, че е предупреждавал рефера за това, че допуска недоглеждане във важни моменти от мача. Легендарният рефера попари Левски с думите, че в такива случаи нещата трудно ще се променят и допълни, че грешката на Ковач може да повлияе сериозно на кариерата му.

"Едва ли УЕФА ще го забрави за следващи назначения, но със сигурност ще има последствия за него, казва 71-годишният Крачунеску пред сайта www.gsp.ro.

"Имиджът му в международните форуми ще бъде засегнат. УЕФА и ФИФА не обичат оплакванията, скандалите. Никак не е добре, когато се стигне до там, че да пишат жалба против тебе. Той има какво да губи", каза още Крачунеску, в момента телевизионен анализатор в Румъния.

Всичко започна след изравнителния гол на Левски, когато малтийците подновиха играта от центъра.  Ковач не забеляза, че играч на гостуващия тим вече е в противниковата половина, което е забранено от правилата. Става дума за нападателя Додо, който секунди по-късно направи и асистенцията за попадението, изпратило спора в продължения. В крайна сметка Левски беше елиминиран след изпълнение на дузпи.

След това последва оплакването от българска стpана и искане мачът да се преиграе. Крачунеску заяви, че подобно искане не може да бъде взето под внимание, но също така е категоричен, че УЕФА няма да подмине Ищван Ковач за грешката, която направи: "Като краен резултат нищо не може да се промени, защото решенията на рефера са необратими, окончателни. Имиджът му в международните форуми ще бъде засегнат. Както казах, УЕФА не обича оплакванията. Те са с мнението, че са подбрали най-добрите съдии. И изведнъж – оплакване!".

Крачунеску, който ръководи финала в Шампионската лига през 1995-а година между Аякс и Милан, прогнозира и резултатите от жалбата на Левски. Мачът едва ли ще бъде преразгледан, но последствията ще бъдат за румънския съдия. След това съдията-ветеран обяснява защо се е стигнало до такава грешка – и е категоричен. Защото Ищван Ковач е повърхностен, и малко самодоволен.

"Ковач има много добри качества, но няколко секунди повърхностно гледане на нещата могат да ви объркат целия мач. В този момент той не погледна наляво-надясно и даде сигнал за подновяване на мача. Какво му костваше? Секунди. А какво стана? Този, който беше отвъд линията, изработи попадението, коментира опитният арбитър. "Аз самият го предупредих, че понякога третира моментите от играта повърхностно".

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа
  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК