Лудогорец загуби с 0:1 гостуването на Динамо (Батуми), но успя да се класира във втория квалификационен кръг на Шампионската лига с общ резултат 3:2 от двата мача. 

На реванша в Батуми тази вечер "орлите" бяха надиграни от грузинците, а Серджио Падт се превърна в герой, спасявайки редица ситуации. Два пъти и гредите бяха негов верен помощник. 

Динамо откри резултата още в третата минута чрез Владимер Мамучашвили. В деветата попадение на грузинците беше отменено заради нарушение срещу Ноа Сонко Сундберг. В 14-ата Динамо удари греда, а в 45-ата същото стори и Руан Секо. 

Грузинците удариха греда и в края на двубоя, когато имаше няколко инфарктни ситуации пред Падт, но Лудогорец съумя да съхрани крехкия си аванс и да се класира напред.

Във втория квалификационен кръг на Шампионската лига "орлите" ще се изправят срещу Динамо (Минск), който отстрани Пюник (Ереван) (1:0 общ резултат).

Шампионът на Беларус ще приеме Лудогорец на неутрален терен в Унгария заради рестрикциите, които УЕФА налага на отборите от тази страна за участието в руската военна агресия срещу Украйна. Първият мач ще бъде в Разград следващата седмица.

Треньорът на „орлите“ Георги Дерменджиев направи три промени в титулярния състав за гостуването в Батуми за разлика от първия мач. Изненадващо вместо Оливие Вердон излезе бившият бранител на Левски Ноа Сонко Сундберг. Антон Недялков, който напусна с контузия в адуктора в срещата в Разград, бе заменен от Сон, а Якуб Пьотровски излезе вместо Тодор Неделев. Полякът, който действаше пред Педро Нареси и Ивайло Чочев, беше и с капитанската лента. В групата бе и Квадво Дуа, който се присъедини последен към съотборниците си заради ангажиментите си на Евро 2024 с екипа на Швейцария.

Домакините от Динамо (Батуми) успяха да вкарат още в третата минута, когато Пата Гудушаури бе изведен с дълго подаване по дясното крило. Той с едно докосване вкара топката в наказателното поле на Лудогорец, където Диниш Алмейда не се намеси по най-добрия начин, а Владимер Мамучашвили със силен удар от малък ъгъл наказа Серджио Падт - 1:0. 

Натискът на Динамо (Батуми) продължи в следващите минути. Вандерсон напредна по лявото крило на нападението на домакините и центрира към Хален Блеса, който се сблъска с Ноа Сонко Сундберг и пропусна да играе с топката. Така тя достигна до кратата на Владимер Мамучашвили, който я прати в мрежата. След преразглеждане на ситуацията с ВАР, попадението не бе зачетено заради нарушения срещу Сонко Сундберг.

Пата Гудушаури бе изведен очи в очи със Серджо Падт в 13-ата минута и се опита да прехвърли стража на Лудогорец, но топката премина над напречната греда на вратата на българския тим.

Само минута по-късно Онор Гомис бе изведен зад гърба на отбраната на Лудогорец, а той на свой ред центрира към Хален Блеса, който отправи удар към вратата. Падт успя инстинктивно да отрази, а след рикошет в левия страничен стълб, топката бе изчистена в корнер, от който нищо не произлезе за Динамо Батуми.

Пата Гудушаури излезе на чиста голова позиция в 19-ата минута, но Серджо Падт демонстрира страхотен рефлекс и успя да отрази поредния удар към вратата на Лудогорец.

Първото опасно положение за българския шампион дойде в 22-рата минута, когато Рик Джонатан бе изведен по лявото крило, а бразилецът сви топката към точката за изпълнение на дузпа, където Бърнард Текпетей отправи удар, който обаче премина над напречната греда на вратата, пазена от Рикардо Силва.

В следващите минути Лудогорец бе по-активният от двата отбора, но българският шампион не стигна до чисто голово положение пред вратата на Рикардо Силва.

В 45-ата минута Аслак Фон Витри получи топката по дясното крило на нападението на Лудогорец, след което центрира за Руан Секо, който стреля в наказателното поле, но право в напречната греда.

Първият точен удар за втората част бе на сметката на Лудогорец. В 50-ата минута Бърнард Текпетей отправи удар от границата на наказателното поле на Динамо Батуми, с който обаче не успя да затрудни стража на домакините.

Якуб Пьотровски отправи удар от средна дистанция в 58-ата минута, но бранител на Динамо Батуми блокира. Последва добавка от страна на Текпетей, но отново футболист на домакините блокира.

Пата Гудушаури отправи опасен изстрел в 60-ата минута от границата на наказателното поле на Лудогорец, но Серджо Падт направи феноменално спасяване, с което запази аванса на своя тим в общия резултат.

Владимер Мамучашвили отправи мощен удар от средна дистанция в 79-ата минута, но не успя да намери очертанията на вратата, пазена от Серджо Падт.

В 88-ата минута Онор Гомис напредна по лявото крило, навлезе в наказателното поле на Лудогорец и стреля по диагонал, а топката рикошира в левия страничен стълб. Последва добавка от страна на Пата Гудушаури, но бранител на разградчани се хвърли пред топката и блокира.

В четвъртата минута на добавеното време Падт се намеси решително и не позволи на Онор Гомис да вкара гол, който щеше да изпрати срещата в продължения. Така "орлите" успяха да продължат напред в Шампионската лига.

ДИНАМО (Батуми) - ЛУДОГОРЕЦ 1:0 (2:3 общ резултат)
1:0 Владимер Мамучашвили (3)

По-интересното по минути:
1 - Начало на мача.
ГОЛ! 1:0 за Динамо (Батуми) след попадение на Владимер Мамучашвили. Пата Гудушаури бе изведен с дълго подаване по дясното крило, опита центриране, при което Диниш Алмейда не се намеси добре, топката попадна право във Владимер Мамучашвили, който със силен изстрел от малък ъгъл не остави шанс на Серджио Падт.
5 - Реваз Читeишвили опита да прехвърли Серджио Падт от центъра, стражът на Лудогорец внимаваше и улови топката.
 ОТМЕНЕН ГОЛ за грузинците. Вандерсон напредна по лявото крило и центрира към Хален Блеса, който се сблъска с Ноа Сонко Сундберг и пропусна да играе с топката. Така тя достигна до кратата на Мамучашвили, който я прати в мрежата на Падт. След преразглеждане на ситуацията с ВАР, попадението не бе зачетено заради нарушения срещу Сонко Сундберг.
14  ГРЕДА! Онор Гомис бе изведен зад гърба на отбраната на Лудогорец, центрира към Хален Блеса, който отправи удар, Падт успя да отрази, а след рикошет в левия страничен стълб, топката бе изчистена в корнер, от който нищо не произлезе за Динамо.
19  Отлична намеса на Падт, който спаси удар на Пата Гудушаури. 
22 Диниш Алмейда подаде на Сон, който пусна извеждащ пас с пета към Рик Джонатан. Бразилецът продължи към Текпетей и той пое и шутира мощно, но не уцели вратата на домакините, стреляйки над напречната греда.
27 - Съдията Дарио Бел даде една минута почивка за вода на играчите поради тежките условия в град Батуми.
45  ГРЕДА! Аслак Фон Витри центрира отдясно към Руан Секо, който засече отблизо, но право в напречната греда.
45 - Добавеното време е 4 минути.
45+4 - Край на първото полувреме.
-----------------
46 - Начало на второто полувреме.
50  Текпетей стреля от границата на наказателното поле, стражът на домакините обаче не бе затруднен. 
58 - Блокиран удар на Якуб Пьотровски, последва добавка на Текпетей, но отново футболист на Динамо (Батуми) застана на пътя на топката. 
60  Страхотна намеса на Серджио Падт, който отчая Пата Гудушаури.
79 - Мощен изстрел на Владимер Мамучашвили, за късмет на "орлите" в аут.
87  Претенции на Лудогорец за дузпа за игра с ръка на футболист на Динамо след удар на Руан Секо. Съдията Дарио Бел остана безмълвен.
88  ГРЕДА! Инфарктен момент пред вратата на "орлите". Гредата за втори път спаси Лудогорец - след шут по земя на Онор Гомис. Атаката на Динамо дойде след несериозно отиграване на Фон Витри, който вместо да изчисти топката, подаде с пета към съперников състезател, а това за малко не доведе до гол във вратата на българския шампион.
90+6 - Край на мача. Лудогорец загуби с 0:1 гостуването на Динамо (Батуми), но успя да се класира напред с общ резултат 3:2.

FC Dinamo Batumi
ДИНАМО (Батуми): 16. Рикардо Силва, 35. Реваз Читеишвили, 23. Мамука Кобахидзе (к), 14. Леван Харабадзе, 25. Вандерсон, 17. Владимер Мамучашвили , 5. Алеф Сантос, 29. Жан Виктор, 27. Пата Гудушаури, 11. Хален Блеса, 7. Онор Гомис
Резерви: 1. Мате Турманидзе, 13. Лука Харатишвили, 2. Николоз Мали, 6. Ахмед Соилихи, 9. Давид Муджири, 19. Уерди Мара, 21. Бубакар Тамбеду, 22. Давит Инайшвили, 31. Ревази Инджгиа, 40. Дито Пачулия
Треньор: Андрий Демченко


ЛУДОГОРЕЦ: 1. Серджио Падт, 16. Аслак Фон Витри , 4. Диниш Алмейда, 26. Ноа Сонко Сундберг, 17. Сон, 30. Педро Нареси , 18. Ивайло Чочев, 6. Якуб Пьотровски (к), 37. Бърнард Текпетей , 99. Руан Секо, 7. Рик Джонатан 
Резерва: 39. Хендрик Бонман, 67. Дамян Христов, 3. Антон Недялков, 5. Георги Терзиев, 8. Тодор Неделев, 9. Квадво Дуа, 10. Матиас Тисера, 15. Едвин Куртулуш, 23. Дерой Дуарте, 24. Оливие Вердон, 77. Кайо Видал, 82. Иван Йорданов
Треньор: Георги Дерменджиев

Батуми, „Аджарабет Арена“
Съдия: Дарио Бел (Хърватия)

Легенда:  - гол,  - автогол,  - жълт картон,  - втори жълт картон,  - червен картон,  - смяна,  - опасно положение,  - контузия,  - преглеждане на ситуация с ВАР

Българското участие в Европа - сезон 2024/2024 

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2024/2025