Австралиецът Оскар Пиастри постигна първата си победа във Формула 1, триумфирайки в зрелищната надпревара в Гран При на Унгария. 23-годишният пилот на Макларън стартира втори, но още на старта се справи със съотборника си Ландо Норис и поведе колоната. В края на надпреварата, когато Норис беше лидер, дойде нареждането от бокса да върне газта и да пусне Пиастри да излезе първи, както и стана всъщност, за да може Оскар да постигне историческия си успех. 

Така Макларън записа втората си двойна победа за сезон 2024 във Формула 1. На третата позиция завърши Люис Хамилтън.

Гран При на Унгария ще се запомни с нарежданията по радиото към пилотите от британския отбор. При вторите спирания в бокса Норис мина пред Пиастри. Въпреки, че имаха 10 секунди аванс, от Макларън повикаха първо Норис и той пресече Пиастри. След това по радиото имаше поредица подсказвания към Норис да пропусне съотборника си и да пази гумите си. Малко преди края, въпреки че имаше 6 секунди аванс, Ландо върна газта и позволи на Пиастри да излезе на първото място, вземайки победата.

 

 

За Макларън това бе първи случай, в който окупира първата редица от Гран При на Бразилия през вече далечната 2012 година. Тогава пилоти на отбора бяха Люис Хамилтън и Дженсън Бътън, а победата на "Интерлагос" беше за Бътън - неговата последна във Формула 1.

По-рано днес Никола Цолов постигна най-големия си успех във Формула 3, печелейки състезанието на "Хунгароринг".

На първи завой Оскар Пиастри, Ландо Норис и Макс Верстапен се наредиха един до друг. Именно австралиецът потегли най-добре и от вътрешната страна успя да оглави колоната. Верстапен за кратко напусна очертанията на пистата, след което се върна, заемайки второто място пред Норис, който поиска от нидерландеца да му върне позицията. 

Карлос Сайнц записа лош старт, губейки три места, докато Алекс Албън влетя в топ 10, изпреварвайки четирима.

В третата обиколка Сайнц успя да си върне една позиция, след като атакува успешно Фернандо Алонсо за шестото място. Пред него се движеше съотборникът му във Ферари Шарл Льоклер. Нико Хюлкенберг рано-рано трябваше да посети бокса и потъна до дъното на колоната.

Ситуацията между Макс и Ландо бе разгледана от стюардите. Пилотът на Ред Бул получи съобщение от бокса да пропусне британеца. Нидерландецът върна позицията на Норис, но се залепи за него в опит да го атакува след това. През това време другият пилот на Макларън Оскар Пиастри направи повече от две секунди аванс на върха.

Редица пилоти, стартирали с най-меките гуми, посетиха бокса за нов комплект медиум гуми в осмата обиколка. Сред тях бяха Алонсо, Естебан Окон и Даниел Рикардо. Междувременно Джордж Ръсел с най-твърдите гуми се изкачи до десето място. 

Преднината на лидера Пиастри (на снимката долу) се покачи почти на три секунди. Верстапен пък изостана от Ландо Норис.



В 16-ата обиколка Пиастри увеличи преднината си пред съотборника си на почти 4 секунди. Такъв беше авансът и на Норис срещу Верстапен. В края на тура Люис Хамилтън влезе в бокса и сложи най-твърдите гуми, в опит да пресече Верстапен. Макларън вкара първо Ландо Норис в бокса (в 17-ата обиколка), а той се върна на пето място - точно пред Хамилтън.

В 18-ият тур Оскар Пиастри също влезе в пита за нови твърди гуми, като смяната отне 2.5 секунди и австралиецът се завърна с комфортна преднина пред Ландо и Хамилтън. Временно Макс Верстапен пвоеде, следван от двамата пилоти на Ферари, като и тримата изчакваха със своите спирания.

В 22-ата обиколка Верстапен посети бокса, като сменянето на гуми при него отне 3 секунди. Нидерландецът се върна на пистата на пето място - на над 6 секунди зад Хамилтън. Сайнц също смени гумите си и се свлече до деветото място. Льоклер поведе, след като само той не беше посетил пита. В 24-ата Льоклер също смени гумите си и така пилотите на Макларън се върнаха на първа и втора позиция. 

В 29-ата обиколка Серхио Перес за първи път посети бокса, сменяйки най-твърдите си гуми с медиум такива. Той се върна на трасето на 15-та позиция. През това време Пиастри увеличи преднината си пред Ландо Норис на 4 секунди. Верстапен пък започна да приближава Люис Хамилтън в борбата за последното място на подиума.

В 35-ата обиколка Верстапен за много кратко излезе пред Хамилтън, но изпусна завоя и напусна пистата, което позволи на седемкратния шампион да си върне третото място. Отпред Ландо намали изоставането си от Пиастри на секунда и половина.

В 38-ата Алонсо влезе в бокса и това позволи на Серхио Перес да стигне до седмото място поне временно. Малко по-напред Льоклер се възползва от битката на Хамилтън и Верстапен и се приближи на под секунда до нидерландеца. В 41-ата Хамилтън и Льоклер посетиха бокса за второто си спиране. В дъното далеч от всички продължи да се движи Гуаню Джоу след отпадането на Пиер Гасли.

В 48-ата обиколка Пиастри влезе в бокса, един тур след съотборника си, който го пресече. Съвсем нормално астралиецът излезе зад Ландо Норис, а временно надпреварата поведе Верстапен, за когото предстоеше още едно спиране. В 50-ата нидерландецът беше извикан в бокса, смениха му гумите и се върна на пето място, разделяйки пилотите на Ферари. Така Норис поведе - с аванс от 3 секунди пред Пиастри.

Двамата съотборници в Макларън продължиха да водят битка за първата позиция, но тя не предложи особено драматични моменти на пистата, след като се контролирата по тийм радиото с нареждания от бокса. Много по-зрелищна беше интригата за третото място. При влизането в първия завой на 63-ата обиколка Верстапен избра вътрешната траектория и спря изключилно късно. Това доведе до сблъсък гума в гума с Хамилтън, а при удара задната част на болида на нидерландеца се оказа във въздуха. Верстапен едва успя да овладее болида си в зоната за сигурност, но някак съумя да продължи състезанието. От това обаче се възползва Шарл Льоклер, който излезе на четвърта позиция.

Междувременно в 68-ата обиколка се случи нова промяна на върха. Ландо Норис, след многократни разговори с тима по радиото, реши да пропусне съотборника си Пиастри пред себе си. До края 23-годишният австралиец нямаше повече трудности и постигна първата победа в кариерата си във Формула 1. Норис остана втори, а на почетната стълбичка се качи и Хамилтън, който за второ поредно състезание е в Топ 3.

Шарл Льоклер завърши четвърти, а пети остана световният шампион Макс Верстапен. Топ 6 се допълни от втория пилот на Ферари - Карлос Сайнц. 

В класирането при пилотите първи е Макс Верстапен с 265 точки. Втори е Норис (189 точки), а Шарл Льоклер е трети със 162 точки. След него е Сайнц (154 т.), а Пиастри е пети със 149 т. Челната шестица се затваря от Люис Хамилтън (125 т.).