Владимир Арабаджиев отпадна в едно от най-опасните състезания в тазгодишния календар на сериите "Интернешънъл Формула Мастер". Българската надежда за пробив във Формула 1 стана жертва в инцидент, който не бе предизвикан по негова вина. Това се случи във втората част от надпреварата за Гран При на Италия, което е последен кръг от сезона за тази година. Родният състезател потегли от девета позиция, но трябваше да напусне очертанията на пистата в завоя "Курва Гранде", тъй като пред него се завъртя руснакът Сергей Афанасиев.

Арабаджиев заема шеста позиция във временното класиране с актив от 29 точки. Едва 0.5 пункта обаче го разделят от Топ 5, така че българинът все още има за какво да се бори във второто и последно състезание за тази година, което е утре от 15:15 часа (пряко по Евроспорт 2). Родното участие в уикенда на "Монца" продължава с Георги Танев и неговото БМВ 320si в Световния пистов шампионат за туристически автомобили (WTCC). Квалификацията е днес от 15:45 и ще бъде излъчена на живо отново по Евроспорт 2. Стартовете са утре, първият, от които, е в 10:00 часа (Евроспорт 1).

Състезанието във Формула Мастер започна изключително оспорвано. Владо успя да се изкачи до осма позиция, след като стартира от девета позиция, тъй като Юхе Сакигучи не успя да се нареди на втората позиция на решетката. Още след първите два тура на пистата излезе кола на сигурността след опасна катастрофа на Варианте Роджиа. След рестартирането на състезанието настанаха промени в челото, информира Sportal. Фабио Лаймер и Крис ван дер Дрифт променяха своите позиции, като намалиха темпото и позволиха на пилотите зад тях да оформят група от седем пилоти. Във втората колана лидер бе Арабаджиев, който умело се възползва от грешките на своите съперници.
 
След ново разбъркване на позициите и няколко атрактивни отпадания Владо стигна до седмата позиция. В средата на състезанието се стигна до нов драматичен момент в надпреварата, този път с участието на Арабаджиев. Владо притисна един от своите съперници в захождането към последния завой "Параболика". Състезанието отново бе спряно с период на кола за сигурност.
 
Пилотите отново започнаха отначало и след не повече от половин обиколка в "Курва Гранде" - първият десен след шикана на старт-финалната - Сергей Афанасиев се завъртя и извади група от четири автомобили след себе си. Един от тях бе и Владо Арабаджиев, който ще се наложи да стартира от дъното на колоната във втората гонка, която ще се проведе утре. Надпреварата бе спечелена от Фабио Лаймер, следван от Крис ван дер Дрифт и румънеца Михай Маринеску. /БЛИЦ