Италианският състезател по мотоциклетизъм Валентино Роси не успя в жалбата си пред Спортния арбитражен съд. Институцията в Лозана остави в сила наложеното наказание на пилота за инцидента по време на Гран При на Малайзия в Мото GP между Доктора и Марк Маркес.

На 25 октомври на пистата „Сепанг“ Роси изрита испанеца по време на състезанието и това доведе до отпадането на Маркес. Стюардите на Гран При на Малайзия прецениха, че италианският пилот на Ямаха е виновен в безотговорно поведение и умишлен контакт със съперник.

Заради това Валентино Роси беше наказан с отнемане на три точки и стартиране от последна позиция на последното за сезона състезание във Валенсия. Така италианецът остана само със седем точки аванс пред съотборника си Хорхе Лоренсо в генералното класиране.

36-годишният шесткратен шампион на Мото GP обжалва наказанието пред Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM), но искът му беше отхвърлен. Така Роси беше принуден да се обърне към Спортния арбитражен съд, където днес също срещна отказ за отмяна на наказанието.