Американската звезда Леброн Джеймс, който се представи впечатляващо по време на олимпийския баскетболен турнир на Игрите в Париж, получи приза за Най-полезен състезател, извеждайки САЩ до пета поредна титла.

39-годишният Джеймс завърши с 14 точки, 6 борби, 10 асистенции и 2 откраднати топки за победата над Франция с 98:87 във финала. Леброн записа средно 14.2 точки, 6.8 борби и 8.5 асистенции на мач на Игрите в Париж, печелейки третия си златен олимпийски медал. Освен това американецът записа втория си "трипъл-дабъл" на Олимпийски игри и четвърти в историята като цяло с 16 точки, 12 борби и 10 асистенции при успеха над Сърбия на полуфиналите.

Джеймс попадна и в Идеалната петица на турнира, заедно със сънародника си Стеф Къри, французина Виктор Уембаняма, сърбина Никола Йокич и германеца Денис Шрьодер.

След финала Леброн каза, че не се вижда да играе на следващата Олимпиада - в Лос Анджелис през 2028 година. "Не, не. Не се виждам да играя в Лос Анджелис, но не се виждах да играя и в Париж. Това е след цели 4 години. Не се виждам на следващата Олимпиадата", коментира Леброн Джеймс