Националният отбор на САЩ по баскетбол се класира на пети пореден олимпийски финал след епичен обрат срещу Сърбия - 95:91 (23:31, 20:23, 20:22, 32:15) в зала “Аккор Арена” в Париж.

По едно време в мача Щатите изоставаха със 17 точки, но показаха по-голям характер и хладнокръвие и за златото ще спорят срещу домакина Франция. Над всички в мача бе Стеф Къри, който наниза 36 точки. По този начин звездата на Голдън Стейт Уориърс стана най-резултатният играч на САЩ в мач на Олимпийски игри.

На втора поредна Олимпиада ще гледаме САЩ и Франция в спор за златните медали, след като в Токио 2020 двата тима също се изправиха един срещу друг за олимпийската титла, която тогава бе спечелена от Щатите.

Всички чакаха Стеф Къри най-сетне да покаже защо е един от лидерите на националния тим на САЩ и той го направи в най-критичния за американците момент. Живата легенда на Голдън Стейт Уориърс избухна с изключителните 36 точки при 9/14 стрелба от тройката, като той добави към статистиката си 8 борби и 2 асистенции за коефициент от 38.

ЛеБрон Джеймс пък пренаписа историята на баскетболния турнир на Олимпийските игри, след като записа четвъртия трипъл-дабъл в надпреварата с 16 точки, 12 борби и 10 асистенции. Това е вторият случай, в който Краля регистрира такова постижение в кариерата си след 11/14/12 срещу Австралия в Лондон 2012, като другите двама с трипъл-дабъли на Олимпиади са Александър Белов в Монреал 1976 и Лука Дончич в Токио 2020.

Сърбия поведе с 2:5 след първите 60 секунди игра, след като Филип Петрушев наниза тройка за символичните гости в срещата. От другата страна обаче Стеф Къри бе в ролята на реализатор в началото и наниза първите пет точки за американците за 5:5.

Западните ни съседи стояха доста по-добре на паркета в откриващите минути и дръпнаха с 6:10, но Къри не спираше да бележи. в един момент той бе вкарал 11 от първите 12 точки на олимпийските шампиони при 12:13 в полза на Сърбия. Останал абсолютно сам на тройката, лидерът на Голдън Стейт Уориърс наниза още една тройка, за да поведе отбора си към преднина при 15:13.

Мачът се играеше на изключително високо темпо в началото, а Богдан Богданович отвърна от другата страна с точен изстрел зад дъгата за 15:16. Сърбите обаче си върнаха водачеството от пет точки при 18:23 чрез дуото Богданович-Аврамович. Дистанцията се покачи до седем точки след два успешни наказателни удара на Никола Йокич за 18:25.

Йокич продължаваше да тормози символичните домакини, но Къри просто нямаше спирка при стрелбата - 17 точки за Стеф и 23:27 в резултата. След излизането на Къри американците изненадващо не стигнаха до повече точки в частта и тя приключи при 23:31 в полза на Сърбия след кош в последната секунда на Богданович.

Сърбия записа серия от 2:10 за старт на втората четвърт и така разликата между двата тима достигна 14 точки при 25:39. Гудурич, Мицич и Милутинов бяха в основата на силния старт на сърбите във втория период. Мощен слалом на Жокера през защитата на Щатите завърши с успешен пробив и кош и фал, след като преди това самият той направи чадър срещу ЛеБрон Джеймс - 25:42.

Малко по-малко обаче суперселекцията от НБА звезди на американците започваше да топи разликата и след серия от седем поредни точки дистанцията бе скъсена до десет при 32:42. Петрушев и Богданович реагираха с точни стрелби за 32:47, като по този начин западните ни съседи неутрализираха щурма на олимпийските шампиони.

Мачът продължаваше да се развива серия за серия, като този път американците записаха такава от 5:0, за да могат отново да намалят изоставането си до десетте точки при 37:47. Никола Йович се появи на паркета за първи път след получената контузия и пропуснатия четвъртфинал, като сърбите поведоха с 37:50 след нова тройка на Алекса Аврамович. Второто полувреме завърши при 43:54 в полза на Сърбия, след като ЛеБрон Джеймс записа кош и фал в последната атака на САЩ.

В самото начало на третия период Джоел Ембийд наниза тройка и по този начин разликата бе скъсена до осем точки при 46:54 в полза на Сърбия. Веднага след това обаче отличният Богданович не спря да наказва американците със стрелбата си и вкара третия си шут от далечна дистанция за 47:57. Къри отново подпали от далечно разстояние, но така или иначе разликата продължаваше да варира около десетте точки в полза на сърбите при 53:62.

Сърбите си раздаваха топката по страхотен начин и вкараха 13-ата си тройка от своя 26-и опит след успешна стрелба на Огниен Добрич за 53:65. От другата страна обаче те имаха достоен съперник в лицето на Къри, който отбеляза осмата си стрелба от дистанция за 56:65 с оставащи около четири минути до края на третата част.

Двата тима продължаваха да изнасят невероятен спектакъл, като този път Джрю Холидей се разписа с тройка, а в следващата атака на Сърбия Йокич извърши третото си нарушение след фал в атака срещу Джоел Ембийд - 59:65. Най-великият реализатор на олимпийски игри за американците - Кевин Дюрант, все още нямаше точка в мача, а сърбите се възползваха от неговите пропуски и пак вдигнаха разликата до двуцифрените размери при 61:72.

Изключителната престрелка продължи, като този път Марко Гудурич вкара тройка и така сърбите вече бяха над 50% при успеваемостта отдалеч - 61:75. Той беше и фаулиран от Дерик Уайт, като добави още една точка към аванса на "плавите" - 61:76. Дюрант най-сетне вкара кош в мача и намали разликата до 13 в края на третата четвърт при 63:76.

Финалната част от сблъсъка започна по добър начин за Щатите, които отбелязаха четири поредни точки чрез ЛеБрон и Къри, за да се доближат отново на девет разлика от противника си при 67:76. Западните ни съседи вече бяха с три отборни нарушения за около минута и половина от началото на периода, но независимо от това впечатляващият Йокич надлъга Девин Букър и вкара кош през него за 67:78.

Затишието на Дюрант пък вече можеше да се счита за приключило, след като легендарният реализатор наниза тройка за 70:78, а освен това в момента на стрелбата Йокич си изкара четвърто лично нарушение срещу Антъни Дейвис. Така американците получиха ново притежание в опита да намалят още повече разликата и го направиха чрез точен шут на Букър отдалеч за 73:78.

След прекъсването от страна на сърбите Богдан Богданович укроти набралите инерция актуални олимпийски шампиони, но Дюрант вече не можеше да бъде спрян - 75:80 с оставащи около шест минути до края на редовното време. Двата тима започнаха да вкарват във всяко свое нападение, а борбеността и характера на сърбите доведе до две поредни борби в нападение и кош на Йокич за 77:84.

Веднага след това обаче развихрилият се Джоел Ембийд записа кош и фал за 80:84. Камерунецът с американски паспорт започна да прави каквото си поиска със защитата на сърбите и сега вкара кош с изтегляне назад срещу Йокич, за да направи разликата едно притежание при 82:84. Американците започнаха да играят изключително агресивно в защита и вече не допускаха лесни стрелби на сърбите, а ЛеБрон Джеймс се разходи до коша, за да изравни при 84:84.

Веднага след таймаута Йокич намери Петрушев за забивка за 84:86, а Ембийд пък опита да изкара пети фал на Жокера, но топката се отби в коляното му и излезе извън игра. Огниен Добрич беше съвсем сам с шанс да направи дистанцията пет точки, но не сполучи, а в ответната атака Стеф наниза тройка за 87:86.

Момчетата на Светислав Пешич не успяха и в следващите си две атаки, а ЛеБрон и Къри прелетяха към коша за 91:86 с оставащи по-малко от две минути до края. След прекъсването се стигна до дискусионна върната топка на Богданович, като решението на съдиите остана и американците получиха топка в предно поле.

ЛеБрон реши да поеме отговорност, но пропусна от тройката, а веднага след това Богдан Богданович вкара флоутър и бе фаулиран от Ембийд, като не сбърка и от линията за 91:89. Дюрант отвърна с маркова стрелба от средно, но след това Йокич върна сърбите в играта при 93:91. В ответната атака Богданович фаулира Къри и той не сгреши при двата си опита от наказателната линия.